• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Tento typ matiek vychováva úspešné dcéry

  • 18:14 15.02.2019
  • Bratislava
Tento typ matiek vychováva úspešné dcéry

Aj keď sa deťom tento štýl výchovy možno nepáči, v dospelosti z neho môžu veľa vyťažiť.

Na to, aby ste vychovali perfektné dieťa, neexistuje žiadny konkrétny návod. No podľa štúdie Ericky G. Rascon-Ramirezovej, profesorky na univerzite v Essexe, dokáže istý typ matiek vychovať skutočne úspešné dcéry. Ako ukázal jej výskum, úspešné ženy mali v detstve veľmi náročné matky. Pozrime sa teda na výhody, aké vám môže dať len zdanlivo „neznesiteľná“ matka.

Deti zvyknú byť najmä v pubertálnom veku nahnevané na svojich rodičov, kvôli rôznym zákazom, príkazom a vysokým nárokom. Niektoré deti dokonca závidia rovesníkom ich príjemné a tolerantné matky. Ako však ukázal výskum, ak bola na vás mama prísna, môžete jej neskôr za to poďakovať.

Ericka G. Rasón-Ramirezová vo svojej štúdii skúmala 15 000 žiakov vo veku od 13 do 14 rokov. Počas 10 rokov študovala skúsenosti teenagerov, zbierala údaje a analyzovala ich. Na základe získaných výsledkov dospela k záveru, že silné a prísne matky vychovávajú deti, ktoré sa rýchlejšie dostanú k úspechu ako deti milých matiek. Zistila tiež, že takmer všetci úspešní ľudia majú silné, náročné matky. Ukazuje sa, že najkratšou cestou k úspechu sú prísni rodičia.

Úspešné deti majú obvykle prísne matky

Táto štúdia nebola zameraná na matky, ktoré zamykali svoje dcéry doma, kontrolovali každý ich pohyb, všetko im zakazovali, alebo telesne či duševne ubližovali svojim deťom. Popisuje skôr matky, ktoré deťom dávajú pokyny pre úspešnú budúcnosť, varujú ich pred skorým tehotenstvom a manželstvom, zadávajú úlohy a vyžadujú pomoc pri domácich prácach, kontrolujú voľný čas svojich detí a usilujú sa o čo najlepšiu budúcnosť svojich detí. Vo všeobecnosti tieto matky robia všetko, čo väčšina teenagerov nenávidí.

Profesorka vysvetlila, že prísne matky sú veľmi náročné pri vzdelaní svojich detí, trvajú na lepších známkach v škole a majú od nich veľké očakávania. Takéto deti sa v budúcnosti stávajú sebavedomými a vytrvalými. Ukázalo sa, že prísne rodičovstvo ovplyvňuje aj možnosť neplánovaného a ​​skorého tehotenstva. Dcéry náročných matiek mali o 5% menšiu pravdepodobnosť, že otehotnejú v mladom veku.

Podvedome sa riadime radami rodičov

Takmer všetky deti prísnych matiek majú skvelé vzdelanie a dobrú prácu. Títo ľudia navyše dokážu urýchliť ich kariérny postup. Rasón-Ramirezová vysvetlila, že odporúčania rodičov vždy ovplyvňujú rozhodovanie ich detí, aj keď ich často odmietajú prijať.

Aj keď majú medzi sebou matky a dcéry nezhody, mamy chcú pre ne vždy to najlepšie. Matky často opakujú tie isté informácie, ktoré si potom tínedžeri dlho pamätajú. Takže v budúcnosti majú dcéry väčšiu pravdepodobnosť sa riadiť radami svojich prísnych matiek. Ako pripomína Rascon-Ramirezová:

"V mnohých prípadoch sa nám darí robiť to, čo považujeme za najvhodnejšie pre nás, aj keď je to proti vôli našich rodičov. No bez ohľadu na to, ako veľmi sme sa snažili vyhnúť odporúčaniam našich rodičov, je pravdepodobné, že nakoniec ovplyvnili naše rozhodnutia."

Mnohí rodičia si nie sú istí svojimi výchovnými metódami. Ak deti vychovávajú príliš tvrdo, ich ratolesti sa im začnú vzďaľovať a môžu klamať, pretože sa boja vysloviť pravdu. Stáva sa to, keď rodičia požadujú, aby ich dieťa bolo dokonalé alebo trvajú na úplnej poslušnosti. Nie je preto dobré budovať s deťmi vzťah založený na strachu. Je dôležité nájsť balans medzi otvorenou komunikáciou, pozornosťou rodičov a vysokými štandardmi.

Bola na vás matka v detstve prísna? Čo si myslíte o tejto štúdii? Zdieľajte svoj názor v komentároch!

Zdroj: Info.sk, TM, dailymail.co.uk,iser.essex.ac.uk, Foto: Flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.