• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

5 najčastejších mýtov o technológiách

  • 19:27 15.02.2019
  • Bratislava
5 najčastejších mýtov o technológiách

Ani Facebook nedokáže úplne zabrániť šíreniu niektorých dezinformácií, ktoré sa na internete tešia obľube. Týchto 5 mýtov o technológiách je dodnes veľmi rozšírených.

Nie, svoj iPhone skutočne nemôžete nabiť tým, že ho na 30 sekúnd zavriete do mikrovlnky. Táto očividná lož sa dnes ale dostáva do povedomia mnohých ľudí, a to najmä vďaka dezinformačným portálom, ktoré podporujú jej šírenie. A spolu s ňou aj mnohých ďalších.

Stránka na hodnotenie internetových poskytovateľov HighSpeedInternet.com sa 350 Američanov pýtala, ktorým mýtom o technológiách v roku 2019 verili najviac. Týchto 5 sa v odpovediach vyskytovalo najčastejšie.

1. Nabíjanie mobilu cez noc ničí jeho batériu

Tomuto tvrdeniu verila viac ako polovica respondentov. Našťastie to nie je pravda.

Životnosť batérie smartfónu je obmedzená nezávisle od toho, akým spôsobom ju nabíjate. Bežná batéria vydrží okolo 400 až 500 nabíjacích cyklov – po vyčerpaní tohto limitu dochádza k postupnému oslabovaniu výdrže. Okrem toho by ste mali vedieť, že mobily sú dostatočne inteligentné na to, aby vedeli zabrániť nadmernému nabíjaniu.

Mýtus súvisí s používaním starších nikel-kadmiových batérií v minulosti, ktoré doplácali na takzvaný „pamäťový efekt“. V skratke to znamená, že ak ste ich pred nabíjaním celkom nevybili, články „zabudli“ na časť svojej kapacity. Dnes využívané lítium-iónové batérie tento problém nemajú, ale ak z nich chcete vyťažiť maximum, mali by ste ich nabíjať, keď majú 40 až 80 percent kapacity.

2. Röntgenový snímač na letisku dokáže zmazať súbory z počítača

Mnohí ľudia predpokladajú, že keď röntgen v nemocnici dokáže zobraziť vnútornosti organizmu, radiácia z röntgenu na letisku sa pravdepodobne dokáže postarať o to, aby nám zmazala súbory z počítača a iných zariadení.

Áno, je pravda, že röntgenové lúče sú formou elektromagnetickej energie, ale na pamäťové karty jednoducho nemajú žiadny vplyv. Počítače ani smartfóny neobsahujú žiadne súčiastky, ktoré by boli citlivé na röntgenové lúče.

Určité obavy by ste mali mať len vtedy, ak sa vo vašej batožine nachádza fotografický film. Niektoré druhy sa pri zasiahnutí röntgenovým žiarením môžu poškodiť. O svoj laptop by ste sa ale mali báť jedine vtedy, keď sa k nemu priblíži detektor kovov, ktorý dokáže trvalo poškodiť pevný disk.

3. Fotoaparáty s vyšším počtom megapixlov zhotovujú lepšie fotky

Tomuto mýtu uverilo až 86 percent respondentov. Keď trh prvýkrát zaplavili digitálne fotoaparáty, výrobcovia sa predbiehali v tom, kto predá viac zariadení spotrebiteľovi. Začali sa teda veľké megapixlové vojny, v ktorých sa všetci snažili excelovať v počte svietiacich bodov (pixlov) umiestnených na senzore fotoaparátu.

Na počte megapixlov vo fotoaparáte v skutočnosti až tak nezáleží. Oveľa podstatnejšia je ich kvalita. Zväčšením každého individuálneho pixlu sa dosiahne lepšia kvalita fotky aj bez toho, aby musel narásť ich počet.

Svetlo obvykle ľahšie prenikne do senzoru s väčšími pixlami, a užívateľ tak dosiahne lepšiu dynamiku, farebnosť a svetelnosť fotografie. Pridávaním nadbytočných pixlov na obmedzený povrch senzoru sa často dosiahne opačný efekt.

4. Vypínanie počítača na noc podporuje jeho správny chod

Tento mýtus sa zakladá na realite, ktorú ale treba hľadať v minulosti. Staršie počítače mali obrovské problémy s občasným spálením pevného disku, ktoré pripravilo užívateľa o všetky dáta. Mnohí si preto v noci vypínali počítače v nádeji, že tým predĺžia život svojmu hardvéru.

Na dnešné počítače sa ale môžete z veľkej miery spoľahnúť. Ak väčšinu dňa a noci venujete práci s počítačom, pokojne ho počas pauzy môžete len uspať. Tým, že počítač na noc vypnete, ani neušetríte zásadné množstvo elektriny.

Na záver treba dodať, že reštartovať alebo vypnúť počítač aspoň raz za týždeň sa oplatí – vyčistíte tak pamäť a stopnete všetky neželané procesy, ktoré váš počítač môžu spomaľovať.

5. Na Macintoshi nemôžete dostať vírus

Keď bol trh s počítačmi ešte len v plienkach, bolo zrnko pravdy na tom, že vírusy a malware nepostihovali Macy od Applu tak často. Treba si však uvedomiť, že v tom čase počítače s Windowsom pokrývali až 90 percent trhu, takže hekeri sa zameriavali predovšetkým na užívateľov s týmto operačným systémom.

Dnes sa tento pomer zmenil, a Windows ovláda 76 percent celosvetového trhu s počítačmi, zatiaľ čo Apple sa vytiahol na 13 percent. Macy síce obsahujú zabudované bezpečnostné opatrenia, ktoré ich lepšie chránia pred hrozbami ako iné počítače, ale to neznamená, že sa cez ne hekeri nevedia dostať.

Zdroj: Info.sk, DP, highspeedinternet.com, howstuffworks.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

20:44 27.03.2024Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.