• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Rusi sa chystajú odpojiť celú krajinu od internetu

  • 18:44 15.02.2019
  • Moskva
Rusi sa chystajú odpojiť celú krajinu od internetu

Pokus ruských inžinierov odpojí od internetu 100 miliónov užívateľov z Ruska.

Rusko plánuje odpojiť svojich obyvateľov od globálneho internetu. Vláda tento krok označuje za skúšku technologickej nezávislosti od zvyšku sveta. Pôjde o dočasný test, ktorý má zistiť, či izolovaný ruský internet zvládne fungovať „offline“ v prípade kybernetického útoku, ktorý ho odstaví od zahraničných serverov.

Internetový poradca ruského prezidenta Vladimira Putina German Klimenko hovorí, že ide o „ochranu dôležitej infraštruktúry, ktorá by sa mala nachádzať na území Ruska.“

„Existuje pravdepodobnosť, že náš vzťah so Západom poznačia ‚tektonické otrasy‘. Našou úlohou je teda prispôsobiť ruský internetový segment tak, aby sme ho ochránili pred takýmto scenárom,“ hovorí Klimenko.

Návrh na otestovanie izolovaného ruského internetu bol v ruskej Dume prezentovaný ako návrh zákona už v decembri, a poslanci s ním predbežne súhlasili. Ruských poskytovateľov internetu teraz čaká technická príprava na zaistenie chodu interného regionálneho systému, ktorý by Rusov ochránil v prípade útoku zahraničných agresorov.

Vráti sa cenzúra?

S príchodom alternatívneho ruského internetu sa na ruskú službu dohliadajúcu na komunikáciu Roskomnadzor prenesie zodpovednosť kontrolovať a cenzurovať zakázané médiá na internete. V súčasnosti túto úlohu nezávisle vykonávajú jednotliví internetoví poskytovatelia.

Tvorcovia iniciatívy hovoria, že tento krok je odpoveďou na agresiu americkej vlády, ktorá v septembri 2018 zverejnila novú stratégiu kybernetickej bezpečnosti.

„Pokusy Západu zvyšovať tlak na našu krajinu nás nútia premýšľať nad dodatočnými spôsobmi, ako ochrániť ruskú suverenitu v kyberpriestore,“ obhajuje nové nariadenie predseda ruského parlamentného výboru pre informačnú politiku Leonid Levin. „Pri eskalácii medzinárodného napätia je možné, že Rusko pristúpi k odpojeniu od celosvetovej internetovej siete.“

Hrozba pre obchod a slobodu

S navrhovaným opatrením niektorí obyvatelia Ruska nesúhlasia. Zástancovia ľudských práv a internetovej slobody hovoria, že po odpojení Ruska od globálnej siete vznikne ďalšia technologická dystópia, ako je dnes prítomná v Číne v podobe Veľkého čínskeho firewallu.

Ani Ruská únia priemyselníkov a podnikateľov nesúhlasí s extrémnym opatrením, ktoré vníma ako väčšiu hrozbu pre Ruský internet než akýkoľvek kybernetický útok zvonku.

„Odpojenie Ruska od globálnej siete by bol začiatok vojny proti všetkým,“ myslí si ruský internetový expert Filipp Kulin, ktorý svoje obavy tlmočil ruskej pobočke stanice BBC. „V dnešnej situácii by sme radšej mali rozmýšľať nad tým, ako počas nukleárnej zimy vypestovať zemiaky, a nie nad internetom.“

Plán odpojiť Rusko od svetového internetu by mal čoskoro nadobudnúť podobu zákona, aj keď zatiaľ nie je jasné, odkedy bude platný. V návrhu sa hovorí, že by k nemu malo dôjsť ešte pred 1. aprílom 2019.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, washingtonpost.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

DNES - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

DNES - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.