• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Balzamovač mŕtvol hovorí o svojej práci: Toto by o smrti podľa neho mali vedieť všetci

  • 19:53 13.02.2019
  • Svet
Balzamovač mŕtvol hovorí o svojej práci: Toto by o smrti podľa neho mali vedieť všetci

O dodnes tabuizovanej téme smrti sa nehovorí ľahko. Profesionálny balzamovač ľudských tiel sa rozhodol priblížiť verejnosti zákulisie pohrebov v nádeji, že potom lepšie pochopia to, čomu sa nik nevyhne.

Časy sa menia, a spolu s nimi sa mení aj to, čo považujeme za tabu. Témy, o ktorých by naši predkovia odmietli rozprávať pri akejkoľvek diskusii, sa dnes preberajú nad krčmovým stolom s pohárom piva v ruke.

Téma smrti je ale iná. To, čoho sa desí každý človek, je dodnes obklopené rúškom tajnosti a morbidity aj napriek tomu, že ľudstvo pozná smrť odkedy samo existuje.

Profesionálny balzamovať mŕtvol Kevin Sinclair pre magazín Men's Health hovorí, že naša kultúra sa pozerá na smrť cez masku odmietania. „Existuje podvedomá mienka, že ak nebudeme rozprávať o smrti, nikdy sa jej nedožijeme... Ja sa smrti nebojím. Tak, ako dane, aj ona sa dostaví ku každému z nás.“

Sinclair venoval práci vo svojom odbore väčšinu života, a jeho rukami už prešlo 40.000 ľudských tiel. Želá si, aby ľudia viac hovorili o tom, čo ich čaká na konci života, a opisuje to, čomu denne čelí vo svojej práci.

Pohrebná služba a pochovávanie sú dôležité kroky pre rodinu a blízkych.

„Spoločne pomáhajú preniesť sa cez stratu,“ hovorí Sinclair. Pohreb je najdôležitejšou pomocou v žiali pozostalých zvlášť vtedy, ak ide o nečakanú smrť. „Ak si niekto vezme život, spája sa s tým množstvo emócií, z ktorých prevláda šok. Pohrebná služba pomáha ľuďom prekonať tento žiaľ.“

Pohrebníci zabezpečujú prípravu zosnulých na pochovanie alebo kremáciu.

Povinnosťou pohrebnej služby je príprava tela zosnulého na pohreb. Medzi základné povinnosti balzamovača patrí aj balzamovanie tela a zatváranie očí zosnulého.

Balzamovanie sa využíva vtedy, ak nie je možné vykonať pohreb alebo kremáciu rýchlo po smrti.

„Naša škála nevyhnutnej opatery sa mení v závislosti od zachovávania, sanitácie a prezentovania tela,“ približuje Sinclair. „Môžeme sa o niekoho starať podľa potreby niekoľko dní, týždňov alebo mesiacov.“

Balzamovač by mal byť oboznámený s príčinou úmrtia a zdravotným záznamom zosnulého. Na základe týchto informácií dokáže správne ošetriť telo a zabrániť poškodeniu po aplikovaní balzamovacej látky.

„Tu sa prejavia skúsenosti zručného balzamovača. Nie je to len o anatómii – vyžaduje si to aj skvelú znalosť chémie. Počas života nám baktérie v črevách pomáhajú stráviť potravu. Po smrti sa trávenie zastaví, a baktérie začnú napádať okolité tkanivá, preto ich musíme odstrániť.“

Najťažšou úlohou balzamovača je balzamovanie detských tiel.

„...Alebo niekoho známeho, o kom sa písalo v novinách, alebo obeť nešťastia, o ktorej ste čítali. Viete o nich viac, než sa dočítate v zdravotnej dokumentácii. Ako balzamovač sa ale musíte naučiť prepnúť do profesionálneho režimu.“

Zelené pohreby sú na vzostupe.

Áno, takzvané zelené pohreby naozaj existujú. Ich cieľom je spôsobiť pri pochovávaní alebo kremácii čo najnižšiu ujmu životnému prostrediu. Zákazníci si tak vyberajú eticky vyrobené rakvy z lokálneho trhu a vzdávajú sa náhrobkov a balzamovania. Balzamovač môže na požiadanie zabezpečiť úpravu tela pomocou prírodných kozmetických prostriedkov.

Pohrebný priemysel sa neustále mení.

„Môžete to vidieť aj vo filmoch,“ hovorí Sinclair. „Každý rok uplatňujeme nové postupy pri využívaní kozmetiky, rekonštrukcii končatín a očí, a vôbec všetkého potrebného pred poslednou rozlúčkou so zosnulým.“

Vlasy a nechty po smrti nerastú.

Podľa Sinclaira ide o bežné nedorozumenie. „Môže za to vysušovanie pokožky. Nechty nerastú, ale pokožka sa dehydruje a zmenšuje, vďaka čomu sa nechty javia byť dlhšie.“

Práca pre pohrebnú službu sa vyplatí.

Sinclair v mladosti sníval o mnohých povolaniach, no ani jedno z nich nepatrilo práci v oblasti pohrebníctva. „Pôvodne som chcel byť grafický dizajnér, mal som veľké ciele, chcel som rozbehnúť vlastný biznis aj prevádzkovať školu. Ale pohrebná služba vás pohltí, celkom vás uchváti... Mihnutím oka v nej strávite desať rokov... Celkom ovládne váš život. Nerobíte od deviatej do piatej, robíte 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Sám seba považujem len za chlapa, ktorý chce pomôcť ľuďom.“

Pozor! Nasledujúce video obsahuje zábery, ktoré nie sú vhodné pre citlivé osoby.

Bežný deň v živote balzamovača

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, Foto: Shutterstock, Video: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

DNES - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.