• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Ako súvisí nedostatok spánku so vznikom rakoviny?

  • 20:22 12.02.2019
  • Hong Kong
Ako súvisí nedostatok spánku so vznikom rakoviny?

Prvá štúdia svojho druhu sa pozrela na účinky spánkovej deprivácie na stavbu génov mladých ľudí. Ako sa to prejaví na riziku vzniku rakoviny?

Lekári považujú za zdravý spánok taký, ktorý za noc dosiahne aspoň 7-8 neprerušovaných hodín. Ako však ukázala najnovšia štúdia, nie každý si ho môže dopriať, čo má obrovský vplyv na zdravie organizmu.

Vedci, ktorí študovali zdravie a gény doktorov na nočných zmenách, najnovšie argumentujú, že menej ako 7 hodín spánku denne môže trvalo poškodiť DNA a zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Spánková deprivácia tiež môže oslabiť schopnosť DNA opravovať sa, na základe čoho môže v tele dôjsť k vzniku genetických ochorení.

Následky neminú ani mladých a zdravých

Výskum prebiehal na Univerzite v Hong Kongu, kde sa zameral na 49 doktorov, pričom 24 z nich pracovalo aj na nočných zmenách. Týchto 24 doktorov bežne spávalo 2 až 4 hodiny denne zhruba 5-6 dní do mesiaca, a traja z nich si takto často pospali len hodinu denne. Ostatných 25 doktorov dodržiavalo zdravší spánkový vzorec.

Vedci najprv vzali vzorku krvi doktorom, ktorí absolvovali 3 dni zdravého spánku. Potom opakovali odber krvi u tých, ktorí práve dorobili na nočnej zmene. Výsledky ukázali, že doktori, ktorí pracovali počas noci, mali o 30% viac poškodenej DNA ako tí, ktorí nerobili na nočné zmeny. Ich DNA sa poškodilo o ďalších 25% viac počas prebdenej noci. U týchto doktorov bola tiež zabrzdená automatická oprava DNA.

„Poškodenie dvojzávitnice je obzvlášť nebezpečné, lebo zlyhanie opravy vedie ku genómovej nestabilite a bunkovej smrti, a jej rozklad zas spôsobuje nedokonalé spájanie, ktoré sa považuje za prvotný krok onkogénnych premien,“ vysvetľujú výskumníci v štúdii.

Poškodenie DNA u pracovníkov na zmenách teda vedie ku vzniku chronických ochorení, a hoci sú výsledky zatiaľ len v overovacej fáze, autori už hovoria aj o vzniku genetických mutácií, ako je aj rakovina. Prečo nedostatok spánku spôsobuje poškodenie DNA, sa zatiaľ nevie.

Autori štúdie, na čele s doktorom Wongom Tin-chunom dúfajú, že pomocou výskumu sa im podarí zdôrazniť dôležitosť spánku u pracovníkov na zmeny. Výskumníci zároveň pripomínajú, že doktori, ktorých sledovali, boli mladí a zdraví, a teda sa predpokladá, že ich organizmus by mal zvládať nedostatok spánku lepšie ako organizmus staršieho alebo chorého človeka.

Koľko hodín by sme denne mali stráviť spánkom?

To záleží aj od vášho veku. Dospelý vo veku od 18 do 60 rokov by mal denne spať aspoň 7 hodín, no odporúčania sa líšia v závislosti od zdroja. Okrem poškodenia DNA a genetických mutácií vám pri zanedbaní spánku hrozí aj vznik obezity, srdcových ochorení a cukrovky.

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, dailymail.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.