• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

12 vecí, ktoré by ste nikdy nemali požičiavať

  • 18:26 11.02.2019
  • Bratislava
12 vecí, ktoré by ste nikdy nemali požičiavať

Tieto veci by ste nemali požičiavať ani najlepšej kamarátke alebo rodine.

Niektoré veci, s ktorými denne prichádzame do kontaktu, by sme nemali požičiavať ani svojim najbližším. Väčšinou z toho nehrozia žiadne závažné dôsledky, no inokedy môžeme požičaním obyčajného hrebeňa nechtiac ohroziť zdravie kamaráta alebo kamarátky.

Predmety, ktoré denne prichádzajú do intímneho kontaktu s našou pokožkou, zubami, vlasmi – inak nazývané aj osobné veci, sú hotovou zásobárňou špiny a nečistôt z nášho tela. Zatiaľ čo my sme na ne zvyknutí, a tak nám neprinášajú veľa škôd, cudzí organizmus sa s nimi nemusí tak dobre vyrovnať. Ponúkame vám zoznam najbežnejších predmetov, ktoré by ste nikdy nemali požičiavať:

1. Zubná kefka

To, čo si vkladáte do úst, by ste nemali zdieľať s inými. Zubná kefka je jednou z najosobnejších hygienických pomôcok v každodennom živote.

Ak sa podelíte o svoju zubnú kefku s niekým iným, riskujete nielen šírenie choroboplodných zárodkov z úst do úst, ale aj šírenie baktérií žijúcich v slinách.

2. Náušnice

Každá žena si rada vyskúša kamarátkine náušnice sama na sebe. Medzi skúšaním a nosením náušníc je ale rozdiel. Ak nosíte náušnice niekoho iného, nosíte s nimi zároveň aj jeho kožné problémy. Neriskujete síce život, ale vaše zdravie na to môže doplatiť.

3. Špongia na sprchovanie

Keďže špongie v sprche plnia úlohu odstraňovania špiny, prachu, potu a znečistenia z pokožky jedného človeka, je logické, že by sme ich nemali darovať niekomu inému. Ani najdôkladnejšie umytie tejto pomôcky ju nezbaví nahromadených nečistôt, ktoré by mohli ohroziť zdravie našich blízkych.

4. Žiletky

Jediný problém pri zdieľaní žiletiek na holenie nastáva vtedy, keď sa porežeme. Žiletku síce po holení umyjeme, ale aj tak na nej ostanú stopy našej krvi, ktorá pri prípadnom kontakte s krvou iného človeka – ak sa poreže – môže spôsobiť prenos nebezpečných baktérií do jeho organizmu.

5. Osušky

Na osuškách a uterákoch sa bežne zachytí oveľa viac baktérií ako na špongiách. Najhorší prípad nastáva vtedy, ak požičiame osušku niekomu s čerstvou otvorenou ranou, napríklad po holení. Nie je to tiež hygienické, ak osuška prichádza do kontaktu s intímnymi partiami.

6. Kefa na vlasy

Na pokožke hlavy sa najčastejšie vyskytujú lupiny a vši. Česanie vlasov tieto dve zložky hromadí na kefe alebo hrebeni, a požičaním tohto predmetu opäť riskujeme, že nimi nakazíme niekoho iného. Hrebeň a kefu by nemali požičiavať ani ľudia s problémovými vlasmi alebo pokožkou.

7. Mydlo

Ak používate tuhé mydlo, určite sa oň s nikým nedeľte. Jeho povrch je totiž útočiskom baktérií, ktoré sa na ňom hromadia hneď po umytí. Jedna mydlová tehlička by sa nemala používať ani v rámci rodiny.

8. Vreckovky

Ak používate látkové vreckovky, nikdy sa o ne nedeľte s iným človekom. Ak ste to doteraz robili, nemôžete sa čudovať, že ste tak často bývali chorí. Vreckovky sú totiž najrýchlejšou cestou pre baktérie, ako sa preniesť z jedného človeka na druhého.

Smrkanie do vreckovky pri nádche nepomáha. Čo odporúčajú lekári?

Ak už musíte niekomu požičať svoju vreckovku, snažte sa ju oprať v horúcej vode čo najskôr po tom, ako vám ju vráti.

9. Slúchadlá

Slúchadlá, ktoré si vkladáte priamo do uší, majú slúžiť výlučne vám, a nikomu inému. Môžete si totiž myslieť, že máte akokoľvek vyčistené uši, časť baktérií v nich zostane vždy, a nechcete predsa riskovať, aby sa dostali do ucha vášho kamaráta alebo kamarátky.

10. Rolovací deodorant

O deodoranty sa môžete podeliť, no len pokiaľ nie sú rolovacie. Keďže ich nanášate na oblasť podpažia, ktorá je obzvlášť prepotená a špinavá, druhému by ste mohli len uškodiť. Nehovoriac o tom, že môže mať v podpazuší ranky po holení.

11. Balzam na pery

O balzamy a rúže sa delí mnoho žien, a na tejto praktike nie je nič zlé, pokiaľ jedna z nich nemá poranené pery alebo herpes. Pery s touto nedokonalosťou sú totiž náchylnejšie na prenos baktérií.

12. Spodná bielizeň

Predpokladáme, že nie je veľa tých, ktorí si radi vymieňajú spodnú bielizeň s niekým iným, ale ak sa niekto taký nájde, chceme len pripomenúť, že ani pranie neodstráni všetky nečistoty z bielizne, ktorú nosíme na najintímnejších miestach. Jej zdieľaniu by sme sa preto mali vyhnúť.

Zdroj: Info.sk, DP, trendingposts.net, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?