• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Molière - dramatik, ktorý zomrel priamo na javisku

  • 7:26 10.02.2019
  • BRATISLAVA
Molière - dramatik, ktorý zomrel priamo na javisku

Francúzsky dramatik, autor komédií, herec Jean-Baptiste Poquelin, umeleckým menom Molière, ktorého hry ako napríklad Tartuffe, Lakomec či Mizantrop sa dodnes hrajú na svetových divadelných scénach.

Nezachovalo sa veľa o tom, čo by mohlo objasniť život tohto herca a predovšetkým významného autora komédií. Jeho život je zakrytý rúškom tajomstva. O to väčšia je však sláva a nesmrteľnosť, ktoré získal vďaka svojim komédiám. Jeho diela ako napríklad Lakomec, Tartuffe, Meštiak šľachticom, Škola pre ženy, Zdravý nemocný či Don Juan a mnohé iné, v ktorých sú humorne vykreslené postavy s pokriveným charakterom, nestrácajú na svojej aktuálnosti ani v súčasnosti.

Jean-Baptiste Poquelin sa narodil v Paríži ako syn dvorného čalúnnika a komorníka francúzskeho kráľa. Pokrstili ho 15. januára 1622. Napriek otcovým nádejam, že najstarší syn Jean-Baptiste Poquelin raz preberie po ňom rodinný obchod, všetky myšlienky a obdiv tohto mladého chlapca sa upierali len jedným smerom - k umeniu zvanému divadlo. Jedného dňa sa Jean-Baptiste Poquelin napriek otcovej vôli vzdal rodinnej tradície a postavil sa na dosky, ktoré znamenajú svet. Opona sa dvihla a na divadelné javisko 17. storočia vošiel muž, ktorý svojimi dielami dobyl svet, muž, ktorého milovalo i nenávidelo celé Francúzsko – umeleckým menom Moliere.

Molière - Jean-Baptiste Poquelin

So skupinou zanietencov založil divadelnú skupinu L'Illustre Théâtre (Slávne divadlo), ktorá však kvôli dlhom v roku 1645 zbankrotovala. V tom istom roku začal účinkovať v kočovnej spoločnosti herca Charlesa Dufresnea a celých 13 rokov spolu cestovali a hrali po francúzskom vidieku. Moliere počas týchto rokov spoznal rôzne odtiene ľudskej povahy a stýkal sa s ľuďmi zo všetkých spoločenských vrstiev, čo využil najmä vo svojej neskoršej dramatickej práci. Po návrate do Paríža v roku 1658 hral Moliere v Louvri, aj v paláci Petit Bourbon.

Svoju dramatickú prvotinu - Smiešne preciózky predstavil 18. novembra 1659 v Petit Bourbon. Toto dielo je považované za jedno z jeho najlepších a je to vôbec prvý z jeho pokusov vysmiať sa určitým manierom, bežným vo vtedajšom Francúzsku.

Aj keď Paríž za vlády kráľa Ľudovíta XIV., plný intríg a pokrytectva, poskytoval umelcovi bohaté inšpirácie, nenašlo sa veľa ľudí, ktorí prijímali komédie s nadšením. Neprajníkov, ktorí bránili Molierovi a jeho divadelnej skupine uvádzať hry na javisku, však bolo neúrekom. Mnohé z nich ako napr. Tartuffe či Don Juan boli okamžite po premiére stiahnuté z programu a zakázané. Veď hry, v ktorých sa autor vysmieval lakomcom, pokrytcom, svätuškárom či záletníkom čerpali inšpiráciu predovšetkým zo života vyššej spoločnosti a cirkvi, čo vyvolávalo veľkú nevôľu.

Moliere sa však napriek všetkému vytrvalo venoval divadelnej tvorbe až do smrti. Nasledujúce generácie spisovateľov, divadelných kritikov či hercov boli povďačné jeho odvahe a tvrdohlavosti, vďaka ktorým po sebe zanechal veľké umelecké bohatstvo.

Francúzsky dramatik a herec Jean-Baptiste Poquelin, umeleckým menom Moliere zomrel 17. februára 1673 v rodnom Paríži. Dožil sa 51 rokov. Súborné vydanie Molierových hier vyšlo v roku 1734.

Molierove diela preložili do mnohých svetových jazykov a ovplyvnili tak mnohých spisovateľov nasledujúcich storočí. O nesmrteľnosti jeho diel svedčí predovšetkým fakt, že aj dnes sú jeho komédie vďačným a obľúbeným námetom pre divadlo i film.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Wikipedia
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.