• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

5 dôvodov, prečo vždy vyzeráte lepšie v zrkadle ako na fotkách

  • 9:40 08.02.2019
  • Bratislava
5 dôvodov, prečo vždy vyzeráte lepšie v zrkadle ako na fotkách

Mnoho ľudí sa nerado fotí len preto, že si myslia, že na fotografiách vždy vyzerajú horšie ako v skutočnosti. Toto presvedčenie dokáže vysvetliť niekoľko psychologických faktov.

Keď sa vrátite domov z dovolenky, tešíte sa na to, ako si prvýkrát pozriete fotky – teda okrem tých, na ktorých ste vy sami? Často počúvate priateľov, ako vám hovoria, že na tomto zábere vyzerajú hrozne, a že ani ten druhý sa nevydaril?

Len málokto z nás sa profesionálne venuje fotografii, a tak pri fotení neriešime dôležité uhly, osvetlenie alebo kompozíciu, ktoré zohrávajú podstatnú úlohu pri celkovom vzhľade výsledného diela. Napriek tomu tento nedostatok nie je vždy zodpovedný za to, že väčšina z nás nie je spokojná s tým, ako vyzeráme na fotkách, aj keď v zrkadle si lichotíme.

Toto je 5 psychologických dôvodov, prečo sa sami sebe viac páčite pri pohľade do zrkadla ako na fotografiu:

1. Zrkadlo je prevráteným obrazom vás samotných

To, na čo sa v zrkadle dívate, v podstate nie je skutočnosť. V zrkadle vidíme odraz, ktorý je celkom prevrátený, na rozdiel od fotografie, ktorá nás zvečňuje takých, akí naozaj sme. Keďže sa bežne častejšie pozeráme do zrkadla, pri pohľade na fotografiu jednoducho nie sme zvyknutí na prevrátený obraz samých seba.

2. Efekt „známej expozície“

Mere-exposure effect, alebo po slovensky efekt „známej expozície“, je jedným z dôvodov, prečo sa nám nepáči naše stelesnenie na fotografiách.

Tento psychologický jav je zodpovedný za to, že ak niečo často vídate, vybudujete si k tomu pozitívny vzťah. Tento jav úzko súvisí s predošlým bodom – ak sa často sami na seba dívate do zrkadla, zvyknete si na tento pohľad, a stotožníte sa s ním. Ak sa však neskôr uvidíte na fotografii, rozličný pohľad na seba samého sa vám nemusí páčiť.

3. Pri pohľade do zrkadla sa viete okamžite upraviť

Keď sa na seba dívate do zrkadla, a nájdete na sebe drobnú chybičku, viete ju v momente odstrániť. Napríklad si zotriete špinku z nosa, začešete si prameň vlasov, alebo len inak nakloníte hlavu.

S fotografiou je to, samozrejme, inak. Keď ju raz zhotovíte, neexistuje návrat späť.

4. Filtre z nás robia iných ľudí

Či ide o filtre, ktoré sú bežne dostupné na Instagrame alebo Snapchate, alebo sa radi hráte s filtrami v programoch na úpravu fotografií, ak ich používate zakaždým, keď sa sami fotíte, nečudujte sa, že si pripadáte cudzo, keď sa na fotke po dlhej dobe zbadáte bez nich.

Tento novodobý trend by mohol na ľudskú psychiku pôsobiť až ničivo. Ak si radi budujete sebavedomie prílišnou úpravou fotografií, pohľad do zrkadla pre vás nikdy nebude postačujúci.

Pri selfie fotografiách treba pamätať aj na ďalšiu vec, ktorá je skôr technická, no dokáže zmanipulovať naše názory na vzhľad na fotografii: väčšina mobilov má v prednej kamere umiestnenú širokouhlú šošovku, ktorá rozširuje to, čo sníma – takže aj našu tvár. Reálne sme o niečo štíhlejší ako obraz na displeji.

5. Väčšina ľudí sa považuje za atraktívnejších, než v skutočnosti sú

Aj napriek tomu, že na seba vieme byť prísni, mnohí z nás v kútiku duše ukrývajú kus sebavedomia, ktorý nám našepkáva, že v skutočnosti sme atraktívni. Niet divu, že keď sa potom zbadáme v skutočnom svetle, ktorého dôkazom sú aj fotografie, cítime sa sklamaní realitou.

Zdroj: Info.sk, DP, YouTube, Foto: Shutterstock, Video: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.