• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2019Meniny má Marek
13°Bratislava

Je bezpečné jesť potraviny, z ktorých odstránime plesnivú časť?

  • 12:09 06.02.2019
  • Bratislava
Je bezpečné jesť potraviny, z ktorých odstránime plesnivú časť?

Aj napriek tomu, že sú nevzhľadné, plesne len málokedy obsahujú toxíny, ktoré by vedeli človeku výraznejšie uškodiť. Môžeme jesť jedlo, z ktorého vyrežeme plesnivú časť?

Stalo sa vám niekedy, že ste si všimli pleseň na jedle až vtedy, keď bolo neskoro? Pokojne ste teda mohli vkĺznuť do situácie, že ste prehltli kúsok ovocia, o ktorom ste až neskôr zistili, že nie je celkom čerstvé. Čo robiť? Môže vás takáto strava ohroziť?

Ako hovorí gastroenterológ Rudolph Bedford, situácie, keď tento krok vedie k vážnejším zdravotným následkom, sú pomerne zriedkavé. „Určite z toho nezomriete,“ hovorí. „Plesnivé jedlo môžete stráviť rovnako dobre ako všetky iné, pokiaľ máte zdravý imunitný systém.“

Máte doma škodlivú pleseň? Tieto príznaky ju prezradia

Pleseň, respektíve mikroskopické spóry, sa prenáša na rastliny a prírodné výrobky prostredníctvom vzduchu, vody a hmyzu. Pleseň môže byť nebezpečná, ale hrozbou je len málokedy. Na niektorých potravinách je dokonca žiadaná – najviac na niektorých druhoch syra.

Čo sa týka sivastých až zelených plesní na ovocí a zelenine, podľa Bedforda vám z nich môže prísť nevoľno, ale nie je to kvôli toxínom. Za nepríjemný pocit v žalúdku môže jedine ich chuť.

Po zjedení plesnivej potraviny nemusíte hneď utekať za doktorom. Skúste najprv doma vyčkať na prvé symptómy otravy, teda neprestajné zvracanie, nevoľnosť a ďalšie.

Čo ak príde nevoľnosť?

Bedford hovorí, že je veľmi nepravdepodobné, že by ste po skonzumovaní plesne pociťovali nepríjemné príznaky. Ak napriek tomu pociťujete nevoľnosť a zvraciate, určite vyhľadajte lekára. Po skonzumovaní plesne môžu nastúpiť aj dýchacie ťažkosti, ktoré sú pravdepodobne spôsobené alergickou reakciou na pleseň.

Doktor Bedford pacientom s ťažkosťami zvyčajne predpisuje preháňadlo na prečistenie organizmu, alebo lieky na potlačenie alebo spustenie vracania. Za svoju 30-ročnú prax sa ale nestretol s človekom, ktorý by si po zjedení plesne vyžadoval intenzívnu liečbu a hospitalizáciu.

Nestačí vyrezať plesnivú časť?

To záleží od druhu jedla. Všetky plesne majú „korene“, pomocou ktorých sa toxíny šíria celým vnútrom potraviny. My väčšinou vidíme len ich chlpatý bezfarebný povrch. Najlepšie preto urobíte, ak celé jedlo napadnuté plesňou vyhodíte do koša.

Niektoré zdroje na druhej strane uvádzajú, že napríklad tvrdé syry, salámy, pevné ovocie a zelenina sa môže jesť, ak z nich odstránite plesnivú časť, pretože pleseň cez ne nepreniká tak rýchlo. Nie je síce „bezpečnejšia“, ale ak odrežete aspoň 2,5 centimetra dookola postihnutého miesta, nič tým nestratíte. Pri rezaní len dajte pozor na to, aby ste sa nožom nedotkli plesne.

Jedlá, ktoré môžete jesť, ak vyrežete pleseň:

  • Tvrdé syry
  • Tvrdá saláma
  • Pevné ovocie
  • Zelenina

Jedlá, ktoré by ste po napadnutí plesňou mali vyhodiť:

  • Mäkké syry (ktoré nemajú byť plesnivé)
  • Mäkké ovocie
  • Pečivo
  • Strukoviny
  • Orechy
  • Jogurty
  • Džemy
  • Mäso

Ako zabrániť tvorbe plesní?

Rast plesne podporuje teplé a vlhké prostredie. Najlepšou prevenciou pred tvorbou plesní je umiestniť potraviny do chladničky. Nemali by ste zabúdať na to, že prostredie vnútri chladničky treba udržiavať v čistote.

Ďalšími opatreniami, ktoré môžu pomôcť, je udržiavať vlhkosť v domácnosti pod 40 percent, kontrolovať jedlo ešte predtým, ako ho kúpite, nakupovať jedlo v malých množstvách, aby na ňom rýchlo nerástla pleseň, obaliť jedlo do plastovej fólie a zjesť zvyšky z jedla do 3 dní od prípravy.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, usda.gov, womenshealthmag.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo nie je dobrý nápad umývať surové kuracie mäso?

Prečo nie je dobrý nápad umývať surové kuracie mäso?

VČERA - 19:24Zdravie

Aj keď ste na to dodnes boli zvyknutí, nadišiel čas rozlúčiť sa s umývaním surového kuracieho mäsa. Prečo?

Pri rakovine kože je najdôležitejšia včasná diagnostika, pripomínajú odborníci

Pri rakovine kože je najdôležitejšia včasná diagnostika, pripomínajú odborníci

VČERA - 16:55Zdravie

Rakovine kože možno jednoducho predchádzať, no napriek tomu sa jej výskyt na Slovensku zvyšuje.

Ženy by mali myslieť na prevenciu rakoviny prsníka, pripomína lekár

Ženy by mali myslieť na prevenciu rakoviny prsníka, pripomína lekár

VČERA - 9:03Zdravie

"Je potrebné zvyšovať zdravotnú uvedomelosť obyvateľstva," hovorí primár Oddelenia pre ochorenia prsníkovej žľazy v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Bella.

Dôležitý vitamín zabraňuje poškodeniu mozgu, mnohí ho však majú nedostatok

Dôležitý vitamín zabraňuje poškodeniu mozgu, mnohí ho však majú nedostatok

20:57 23.04.2019Zdravie

Nedostatočné hladiny tohto vitamínu sú spojené so zmenšením objemu mozgu.

Červené mäso a rakovina: Takéto množstvo zvyšuje riziko zhubného ochorenia

Červené mäso a rakovina: Takéto množstvo zvyšuje riziko zhubného ochorenia

20:33 23.04.2019Zdravie

Konzumácia červeného mäsa prispieva k vzniku onkologických ochorení. Aké množstvo odborníci označili za rizikové?