• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Pre kauzu s hovädzím mäsom má prísť o prácu 120 Slovákov

  • 16:17 05.02.2019
  • Bardejov
Pre kauzu s hovädzím mäsom má prísť o prácu 120 Slovákov

Spoločnosť, ktorá je na trhu 25 rokov, ohlásila hromadné prepúšťanie.

Jedna z firiem, do ktorej sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR malo dostať hovädzie mäso z rizikových prevádzok z Poľska, ohlásila hromadné prepúšťanie. O prácu má prísť 120 ľudí. Generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák s.r.o. v Bardejove Pavol Sčensný pritom tvrdí, že mäso priamo z dotknutého bitúnku v Poľsku neodoberala.

Bolo nám dodané od certifikovaného a schváleného predajcu. Navyše, naša spoločnosť odoberala výlučne mäso z býka a z kráv iba na objednávku zákazníkov. V súčasnosti máme k dispozícii všetky potrebné doklady, ktoré dokazujú, že bolo nezávadné. Nezávadnosť mäsa potvrdili všetky orgány, ktoré vstupujú do procesu kontroly mäsa pred jeho dovozom. Ide o Veterinárny hygienický ústav vo Varšave, dotknutý poľský bitúnok z Mazovského vojvodstva, ako aj samotná ŠVPS SR,“ uviedol Sčensný.

Ako ďalej povedal, napriek tomu, že im doviezol schválený a certifikovaný predajca mäso v celkovom objeme 113,90 kilogramu z dotknutého poľského bitúnku, nespracovávali ho a ani nespracúvajú vo svojich prevádzkach.

Distribuovali sme ho ďalej, pričom u týchto odberateľov neboli zistené akékoľvek zdravotné problémy. Ak by mäso vykazovalo akékoľvek známky závadnosti, naša spoločnosť či naši odberatelia by ho neprevzali,“ povedal Sčensný.

Kauza sa ich spoločnosti, ktorá je na trhu 25 rokov, dotkla podľa neho extrémnym spôsobom. „Naši obchodní partneri nám pozastavili objednávky, čo sa odzrkadlilo na tom, že sme boli nútení nariadiť väčšine našich zamestnancov čerpanie dovoleniek. V súčasnosti nevyzerá, že sa situácia zlepší, aj preto sme na miestnom úrade práce nahlásili hromadné prepúšťanie. Spolu ide o 120 ľudí, ktorým z titulu pozastavených objednávok nedokážeme zabezpečiť prácu,“ dodal Sčensný.

Poľsko pod tlakom krajín Európskej únie do konca marca upraví zákony, ktoré stanovujú pravidlá porážok. Prevádzku na bitúnkoch budú nepretržite sledovať kamery. Nebude už viac možné, aby dozor na nich mal súkromný veterinár.

Opatrenia Poľsko prijíma v dôsledku aféry, ktorá prepukla pred týždňom, a ktorú vyvolala reportáž televíznej stanice TVN24. Reportér v úlohe mäsiara popísal šokujúcu prax menších bitúnkov na východe Poľska, kde dochádzalo k porážkam kráv, ktoré sa neudržali ani na nohách. Mäsiari zo zabitých kusov odrezávali zapáchajúce zhnité mäso. Na mieste navyše neboli vôbec veterinári.

Kauza otriasla celou Európskou úniou. Európska komisia dokonca tento týždeň poslala do krajiny vyšetrovateľov, ktorí na mieste zisťujú praktiky tamojších bitúnkov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.