• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

6 typov topánok, ktoré nadmerne škodia vášmu telu

  • 19:37 05.02.2019
  • Bratislava
6 typov topánok, ktoré nadmerne škodia vášmu telu

Nesprávne topánky dokážu napáchať nenávratné škody nielen na vašich nohách. Mnohé z týchto druhov však nosíme denne.

Priemerný človek bežne za rok prejde aj stovky kilometrov, preto je veľmi dôležité chodiť v topánkach, ktoré neškodia vašim nohám. Módne kúsky možno prilákajú pohľady, ale vaše zdravie je omnoho cennejšie. Pozrite sa preto na 6 typov topánok, ktoré z dlhodobého hľadiska poškodzujú vaše telo.

Ploché topánky vyvíjajú tlak na plantárnu fasciu

Môže to byť pre vás prekvapujúce, ale aj ploché topánky poškodzujú vaše nohy. Dochádza k tomu preto, že neposkytujú žiadnu oporu klenby, ktorá vyvíja tlak na plantárnu fasciu. Výsledkom je bolesť v kolenách a chrbte. Nemusíte sa však zbaviť všetkých vašich obľúbených topánok. Stačí si kúpiť ortopedické vložky, ktoré zlepšia polohu vašich chodidiel.

Špicaté topánky môžu byť príliš úzke

Široké nohy sa nebudú cítiť pohodlne v úzkych špicatých topánkach. Sú príliš tesné a spôsobujú veľký tlak na prsty. Následkom toho môžete pociťovať bolesti a mať pľuzgiere. Takže pred zakúpením pekného módneho páru špicatých topánok si overte, či sa v nich vaše nohy budú cítiť pohodlne.

Žabky vedú vychýleniu členkov

Žabky sú obľúbenou obuvou v období leta na kúpaliská a pláže. Môžu však byť veľmi nepohodlné, pretože trenie plastu medzi prstami môže spôsobiť poškodenie kože. Po druhé, ich nosenie môže viesť k vychýleniu v členkoch a kolenách, pretože vaše nohy nemajú správnu podporu. Počas chôdze v žabkách sa vaše nohy môžu cítiť unavene a musíte si v nich dávať väčší pozor, pretože zvyšujú riziko úrazov.

Vysoké podpätky môžu spôsobiť poškodenie nervov

V topánkach na vysokých podpätkoch ženy vyzerajú a cítia sa atraktívne, ale poškodenie, ktoré s nimi prichádza, môže byť väčšie, ako si myslíte. Nosenie vysokých podpätkov často vedie k vyvrtnutiu členku, poškodeniu nechtov, nervov a bolestiam dolnej časti chrbta.

Aby ste sa vyhli týmto problémom, nemali by ste nosiť topánky s podpätkom väčším ako 7,5 cm. A pamätajte si, že ak vám to situácia dovoľuje, môžete počas dňa prezuť do pohodlných topánok - napríklad v práci alebo po pracovnom pohore.

Topánky s platformami ničia prirodzenú chôdzu

Topánky s platformou nie sú ohybné a majú tuhú podrážku. Naše nohy potrebujú o niečo flexibilnejšie topánky, pretože musia byť schopné sa určitým spôsobom ohýbať. Topánky by mali simulovať a posilňovať pohyb nôh a tie s platformou robia presný opak a pracujú proti prirodzenej chôdzi. Je preto lepšie ich nenosiť veľmi často.

Tenisky, ktoré sú príliš ľahké a mäkké môžu spôsobiť poškodenie

Ľahká bežecká obuv by mala skutočne slúžiť len na behanie. Ak ich nosíte každý deň, pretože sú pre vás pohodlné a ľahké, môžu poškodiť nohy pri nárazoch, pretože sú príliš flexibilné a mäkké. Nezaťažujte plantárnu fasciu a namiesto toho zvoľte na každodenné nosenie iný druh tenisiek. Športové tenisky s tvrdou podrážkou sú oveľa bezpečnejšie.

Zdroj: Info.sk, TM, webmd.com, liveabout.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.