• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Lekári vysvetľujú, čo sa stane s vaším telom, keď priberiete niekoľko kíl navyše

  • 18:24 05.02.2019
  • Bratislava
Lekári vysvetľujú, čo sa stane s vaším telom, keď priberiete niekoľko kíl navyše

Niekoľko kilogramov navyše môže mať väčší vplyv na vaše telo, než len vyššie číslo na váhe.

Aj keď sa vám možno zdá, že niekoľko kilogramov navyše nemá veľký vplyv na zdravie, v skutočnosti môže mať vyššia váha časom vážne dôsledky. Nadváha môže ovplyvniť vaše chuťové bunky, duševný stav a spôsobiť krátkodobé aj dlhodobé zdravotné problémy s dýchaním, počatím a srdcom. Prinášame vám zoznam 12 následkov vyššej váhy.

1. Slabšia chuť vedie k prejedaniu

Názor, že priberáme, lebo nám jedlo veľmi chutí, nemusí byť úplne pravdivý. Štúdie dokazujú, že obezita oslabuje naše chuťové receptory o 25%. To spôsobuje, že ľudia konzumujú ešte viac jedál, aby cítili rovnakú bohatú chuť, ktorú predtým mali u obľúbených jedál.

2. Častejšie migrény

Nárast hmotnosti zvyšuje aj riziko náhlej bolesti hlavy. Ľudia s obezitou trpia chronickými migrénami častejšie než iní. Obezita síce nie je spúšťačom migrény, ale zvyšuje jej pravdepodobnosť.

3. Viac cholesterolu v krvi

Vaše telo potrebuje cholesterol na tvorbu zdravých buniek, ale vysoká hladina cholesterolu môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Zvýšenie telesnej hmotnosti spôsobuje, že vaše telo tvorí viac cholesterolu a zvyšuje sa tak riziko vzniku tukových usadenín v cievach. Tieto plaky zhoršujú prúdenie krvi, čo má za následok, že srdce nedostáva dostatočné množstvo kyslíka a znižuje sa tok krvi do mozgu. Výsledkom je zvýšené riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.

4. Každodenná depresia

Podľa výskumu existuje silné spojenie medzi depresiou a nárastom hmotnosti. Kilá navyše spôsobujú depresiu najmä u žien. Ďalšia štúdia hovorí, že ľudia s nadváhou majú o 55% väčšie riziko vzniku depresie počas svojho života ako ostatní ľudia.

5. Problémy s počatím

Kilogramy navyše spôsobujú u žien aj zvýšené riziko neplodnosti. Tukové tkanivo vedie k hormonálnej nerovnováhe, ktorá ovplyvňuje menštruačný cyklus a ovuláciu. V dôsledku toho je pre ženu ťažšie počať.

6. Bolesť svalov

Prírastok hmotnosti vedie k nedostatku vitamínu D, ktorý pomáha telu absorbovať vápnik a podporuje rast kostí. Tiež pomáha pri liečbe autoimunitných ochorení, rakoviny a chronickej bolesti a bojuje proti depresii. Ľudia s nedostatkom vitamínu D majú svalovú bolesť vo viacerých oblastí tela. Vitamín D si môžete doplniť vo forme tabletiek a slnečného svetla, ale pomôcť vám môže aj zredukovanie tukového tkaniva.

7. Hlasné chrápanie

Aj keď váhu navyše vidíme najmä v oblasti pása a bokov, v skutočnosti je rovnomerne rozložená po celom tele. Hromadí sa aj v oblasti hrdla a krku, kde zužuje priechod vzduchu. Výsledkom toho je hlasné chrápanie.

8. Zmeny DNA

Hoci sa naše gény počas nášho života nemenia, podľa výskumu Helmholtz Zentrum Muenchen ich môže ovplyvniť náš životný štýl. Podľa štúdie môže nárast hmotnosti zmeniť našu DNA s nebezpečnými dôsledkami. Táto zmena vedie k zvýšenému riziku cukrovky typu 2 u rodičov, ako aj u ich detí.

9. Problémy s častým močením

Ak ste si všimli, že na toaletu musíte chodiť častejšie a pritom pijete rovnaké množstvo tekutín, možno budete musieť venovať pozornosť vašej váhe. Podľa výskumu Kalifornskej univerzity v San Franciscu ľudia s obezitou a miernou nadváhou majú 7-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy s obličkami a dokonca aj zlyhanie obličiek.

10. Problémy s dýchaním

Nadváha môže spôsobiť, že počas spánku prestanete dýchať - nazýva sa to syndróm spánkového apnoe. Horné dýchacie cesty sú počas spánku zablokované a dochádza k zníženému prúdeniu vzduchu alebo jeho úplnému zastaveniu. Mozog vysiela signál na prebudenie a toto neustále prebúdzanie môže spôsobovať problémy so spánkom.

11. Krvný tlak a hladina cukru v krvi stúpa

Ďalším účinkom vyššej váhy je, že zvyšuje tlak na vaše srdce a vedie k vysokému krvnému tlaku. To zvyšuje riziko mŕtvice a demencie. Navyše nadmerná hmotnosť vás vystavuje riziku vzniku cukrovky. Vysoká hladina cukru v krvi je veľmi nebezpečná a v niektorých prípadoch môže byť smrteľná.

12. Úzkosť

Mnoho vecí môže spôsobiť úzkosť, ale podľa novej štúdie, riziko jej vzniku zvyšuje aj prebytočný tuk v tele. Výskumníci si všimli, že ženy s nadváhou trpia úzkosťou viac ako ich štíhlejšie rovesníčky. Keď sa im podarilo schudnúť, príznaky úzkosti sa zmiernili a ženy sa začali cítiť lepšie. Táto strata hmotnosti dokáže zmeniť chémiu mozgu a zvýšiť produkciu serotonínu, známeho ako "hormón šťastia".

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.