• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

4 toxické chemikálie, kvôli ktorým denne priberáme a chorľavieme

  • 21:05 04.02.2019
  • Bratislava
4 toxické chemikálie, kvôli ktorým denne priberáme a chorľavieme

Denne prichádzame do styku s toxickými chemikáliami, o účinkoch ktorých len tušíme. Prezradíme vám, ako najlepšie eliminujete styk s nebezpečnými látkami, ktoré nás každý deň ohrozujú.

Za celý deň sa naše ruky, ústa a telo dostanú do kontaktu s veľkým počtom papierov, plastov, látky a nábytku. Pri kontakte s nimi asi len málokto z nás rozmýšľa o chemikáliách, ktoré sa v nich nachádzajú, a o ich potenciálne nebezpečných účinkoch.

Niektoré chemikálie v predmetoch, ktoré nás bežne obklopujú, dokážu spomaliť metabolizmus, mierne znížiť IQ, prispieť k vzniku poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) u detí a ohroziť počet zdravých spermií u mužov.

Ide o látky, ktoré označujeme ako endokrinné disruptory, a nájsť ich môžeme všade vôkol. Newyorský pediater Leo Trasande vysvetľuje, že tieto chemikálie menia spôsob, akým fungujú hormóny v tele človeka.

„Hormóny sú základná signalizačná jednotka v tele, ktorá sa podieľa na činnosti prakticky každého orgánu. Endokrinné disruptory sú umelo vytvorené chemikálie, ktoré rušia hormonálne signály, čím prispievajú k vzniku ochorení.“

Najnebezpečnejšie endokrinné disruptory môžeme rozdeliť do týchto 4 kategórií:

  1. Bisfenoly, napríklad bisfenol A, ktoré sa často nachádzajú na potravinách balených do hliníkových fólií a na pokladničných bločkoch
  2. Brómované spomaľovače horenia, ktoré sú zložkou niektorých kobercov, nábytku a odevov
  3. Syntetické pesticídy na jedle
  4. Plastifikátory, alebo ftaláty, ktoré možno nájsť v plastových obaloch na jedlo, krémoch a inej kozmetike

Bisfenol A podporuje obezitu a znižovanie počtu spermií

Bisfenol A (BPA) a iné bisfenoly môžu za to, že telo premieňa viac kalórií na tuky namiesto svalov, čím napomáhajú k vzniku a rozvoju obezity. Už existujúce tukové bunky kvôli nim rastú do nadrozmerných veľkostí, a to obzvlášť u plodu, ktorý je týmto chemikáliám vystavený ešte v maternici.

Podľa Trasandeho je kontakt s bisfenolom A dôvodom vzniku obezity u takmer 2 percent detí vo veku do 4 rokov. Okrem toho predstavuje hrozbu aj pre tehotné ženy, ktorým po kontakte s ním hrozí riziko predčasného pôrodu a poškodenie placenty.

Voči účinkom BPA nie sú odolní ani muži. Táto chemikália dokáže poškodiť androgény, v dôsledku čoho u mužov dochádza k zníženiu počtu spermií a zvýšeniu rizika rakoviny semenníkov.

Čoraz viac výrobcov sa v súčasnosti snaží vyhnúť použitiu BPA, ale túto látku najčastejšie nahrádzajú chemikáliami s podobnými účinkami na organizmus.

Brómované spomaľovače horenia ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy

Brómované spomaľovače horenia môžeme nájsť takmer v každom kuse nábytku, ktorý doma máme. Tieto chemikálie majú vplyv na činnosť štítnej žľazy, a podobne ako BPA, aj ony dokážu zmeniť spôsob, akým telo spracúva tuky a sacharidy.

Podľa niektorých štúdií spomaľovače horenia súvisia so vznikom ADHD u detí. Tieto látky sa najčastejšie používajú pri výrobe nábytku v USA, manipuláciu s nimi európskym výrobcom zakázali.

Pesticídy majú vplyv na rozvoj mozgu

Chlórpyrifos, ktorý sa najčastejšie využíva ako pesticíd, má spomaľujúci účinok na vývin mozgu a negatívne ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy u žien počas tehotenstva. Kontakt s touto chemikáliou má trvalé následky na zdravie detí. Výskum dokázal, že deti vo veku od 11 do 14 rokov, ktoré boli počas vývoja v maternici vystavené chlórpyrifosu, častejšie trpeli triaškou rúk.

Ohybné plasty môžu prispieť k vzniku rakoviny

Ftaláty sa vo veľkom využívajú na výrobu ohybnejších plastov. Nájdeme ich v pršiplášťoch, podlahových častiach, sprejoch na vlasy, lakoch na nechty, obaloch na potraviny a v hračkách. Bis-ftalát (DEHP) je podľa oficiálneho vyhlásenia americkej vlády endokrinný disruptor, a dokáže vyvolať rakovinu. Ďalšie ftaláty dokážu ohroziť pohlavné ústrojenstvo človeka a proces vývoja u detí.

Ftaláty sa pravdepodobne vyskytujú v organizme každého, kto má doma prach. Podľa niektorých štúdií sa vyššie množstvo týchto chemikálií nájde u žien, pretože používajú dekoračnú kozmetiku.

Nebezpečné ftaláty dokážu vyvolať aj predčasný pôrod a ohroziť zdravie detí v neskoršom veku. Takisto sa spájajú s poklesom hladiny testosterónu u mužov.

Čo robiť, aby ste sa im vyhli?

  • Jedzte menej jedla z plechoviek a dajte prednosť čerstvým potravinám. Ak uprednostníte organické a BIO potraviny, máte väčšiu šancu vyhnúť sa pesticídom.
  • Neohrievajte plastové nádoby v mikrovlnke a neumývajte ich v umývačke riadu. Pri kontakte s teplom dochádza k zrýchlenému uvoľňovaniu chemikálií z ich povrchu. Ak máte poškriabané plastové nádoby, radšej ich vyhoďte.
  • Jedzte viac potravín bohatých na jód – ryby a morské produkty, mliečne výrobky a brusnice. Jód je kľúčovým prvkom pre zdravie štítnej žľazy a pomáha správnemu vývoju mozgu a kostí.
  • Nakupujte kozmetiku bez obsahu ftalátov, parabénov, triclosanu a benzofenónov.
  • Pri nákupe kobercov, nábytku a odevov voľte prirodzene nehorľavé materiály ako bavlna.
  • Pravidelne vetrajte v domácnosti.
Zdroj: Info.sk, DP, businessinsider.com, nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.