• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Kiššová: Pre zistenia NKÚ pozvem na hospodársky výbor šéfa ÚRSO Jahnátka

  • 13:34 04.02.2019
  • Bratislava
Kiššová: Pre zistenia NKÚ pozvem na hospodársky výbor šéfa ÚRSO Jahnátka

Zo strany ÚRSO prišlo v minulosti pri kľúčových konaniach a rozhodovaniach k viacerým porušeniam zákona o rozpočtových pravidlách, zákona o verejnom obstarávaní, ako aj zákona o finančnej kontrole.

Šéfa regulačného úradu Ľubomíra Jahnátka pozve pre zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti jeho predsedníčka a zároveň podpredsedníčka opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová. Oznámila to na brífingu SaS za účasti poslanca NR SR Karola Galeka (SaS).

Zistenia NKÚ potvrdzujú, že sme od férovej regulácie na míle vzdialení. Vyzývam preto predsedu regulačného úradu Ľubomíra Jahnátka, aby nám poskytol informácie o zrealizovaných nápravných opatreniach. Tento bod zaradím aj na najbližšie rokovanie hospodárskeho výboru NR SR, kam pána predsedu Jahnátka aj pozvem,“ priblížila.

Podľa Kiššovej je zaujímavé, že regulačný úrad prijal správu NKÚ bez pripomienok. „Tým de facto potvrdil všetky závažné zistenia, a dokonca sám podal trestné oznámenie, čím súčasný predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek jasne povedal, čo si myslí o práci svojho predchodcu Jozefa Holjenčíka,“ dodala.

Zo strany ÚRSO prišlo v minulosti pri kľúčových konaniach a rozhodovaniach k viacerým porušeniam zákona o rozpočtových pravidlách, zákona o verejnom obstarávaní, ako aj zákona o finančnej kontrole. K takému záveru dospeli kontrolóri NKÚ. Predseda úradu Karol Mitrík protokol o výsledku kontroly odstúpil na ďalšie konanie nielen Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ale aj orgánom činným v trestnom konaní.

Cieľom kontroly bolo preveriť postup ÚRSO pri tvorbe cien elektriny pre odberateľov v domácnosti, ako aj proces cenovej regulácie a spôsob kontroly regulovaných subjektov. „Osobitný dôraz kontrola kládla na preverenie postupu ÚRSO, ktorý viedol v roku 2017 k zvýšeniu cien pre časť odberateľov elektriny, a následne vrátenie týchto cien na úroveň roku 2016,“ informoval v piatok (1. 2.) hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Najväčšie problémy zistili kontrolóri v cenovom konaní, ktorého súčasťou je aj proces objektivizácie hodnoty majetku regulovaných subjektov. Ten vstupuje do stanovenia koncovej ceny energie. ÚRSO v čase kontroly nemal podľa NKÚ vypracovaný interný predpis, ktorý by proces cenového konania podrobnejšie upravoval. Na účely objektivizácie majetku na nové regulačné obdobie, teda od roku 2017, využil znalecké skúmanie, ktoré vykonali štyri externé znalecké organizácie, 17 externých konzultantov a do procesu boli zapojení aj zamestnanci úradu.

Kontrola poukazuje aj na narušenie princípov transparentnosti a nezávislosti činnosti úradu. „NKÚ upozorňuje parlament či vládu na skutočnosť, že nezávislosť regulátora je základným princípom, bez ktorého je nemožné, aby ÚRSO riadne plnil zverené úlohy. Národný regulačný orgán musí byť maximálne otvorenou inštitúciou, ktorej rozhodnutia sú transparentné, vecne preukazné a je zabezpečená jeho nezávislá pôsobnosť od akýchkoľvek vedľajších, privátnych záujmov,“ dodal Papajčík.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.