• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Toto bežné ochorenie nepodceňujte! Zvyšuje riziko mŕtvice

  • 19:01 01.02.2019
  • Bratislava
Toto bežné ochorenie nepodceňujte! Zvyšuje riziko mŕtvice

Dve štúdie ukázali, že riziko mŕtvice sa výrazne zvyšuje po prekonaní bežných chrípkových stavov.

Riziko mŕtvice dokážu predpovedať viaceré faktory, vrátane hmotnosti, fajčenia, veku a rodinnej anamnézy. Podľa výskumov však môžeme do tohto zoznamu zaradiť aj chrípku a iné ochorenia podobné chrípke.

V skutočnosti, teória, že chrípka alebo jej podobné infekcie môžu zvýšiť riziko mŕtvice, nie je nová. Štúdia z roku 2015 ukázala, že deti majú až šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu mŕtvice, ak počas predchádzajúceho týždňa mali infekciu - väčšinou infekcie horných dýchacích ciest.

Štúdia z roku 2018, ktorá sa objavila v časopise European Respiratory Journal, skúmala zdravotné záznamy 762 ľudí žijúcich v Škótsku, ktorí utrpeli mŕtvicu. Vedci zistili zvýšené riziko mozgovej príhody počas 28 dní po prekonaní infekcie respiračnými vírusmi.

Zatiaľ čo tieto štúdie boli pomerne malé, nový výskum tímu z Kolumbijskej univerzity v New Yorku, je doteraz najväčší svojho druhu.

Zvýšené riziko mŕtvice trvá až rok

V novom výskume vedci sledovali zdravotné záznamy 30 912 osôb, ktoré boli prijaté do nemocnice s ischemickou cievnou mozgovou príhodou v roku 2014. Následne hľadali akýkoľvek výskyt hospitalizácie v dôsledku ochorenia podobného chrípke počas obdobia 2 rokov pred mŕtvicou.

Zistili, že pacienti mali o 40% vyššiu pravdepodobnosť výskytu mŕtvice v priebehu 15 dní od prijatia do nemocnice s príznakmi podobnými chrípke. Riziko výskytu mŕtvice sa celkovo zvýšilo po obdobie až jedného roka.

Zaujímavé je, že ľudia žijúci vo vidieckych oblastiach mali rovnaké riziko mŕtvice a nebol rozdiel ani medzi ženami a mužmi či inými rasami. Dôvod spojenia medzi ochorením podobným chrípke a mŕtvici je stále nejasný. Avšak podľa autorov môže byť na vine zápal spôsobený infekciou podobnej chrípke.

Chrípka poškodzuje krčné tepny

Ďalšia štúdia, ktorá skúmala 3,861 pacientov s disekciou krčnej tepny, potvrdila negatívne účinky chrípky na tepny. Disekcia krčnej tepny je známym rizikovým faktorom pri mozgovej príhode, najmä u pacientov vo veku 15 až 45 rokov.

Výskumný tím pod vedením Madeleine Hunterovej odhalil, že takmer polovica z týchto pacientov tiež mala chrípku alebo ochorenie podobné chrípke počas obdobia 3 rokov pred disekciou tepny. Najčastejšie sa však objavovala chrípka 30 dní pred disekciou krčnej tepny. Ako uvádza Hunterová: "Naše výsledky naznačujú, že riziko disekcie postupne klesá po chrípke. Tento trend naznačuje, že ochorenia podobné chrípke môžu naozaj spúšťať disekciu.”

Philip B. Gorelick, profesor translačnej a molekulárnej medicíny na Michiganskej štátnej univerzite v Grand Rapids, komentuje zistenia oboch štúdií:

"Ak máte chrípku a objavia sa ďalšie príznaky mozgovej príhody, ako je slabosť tváre, ruky alebo nohy na jednej alebo oboch stranách, problémy s hovorením, nezmyselná reč, strata zraku na jedno alebo obidve oči, najhoršia bolesti hlavy vo vašom živote alebo závrate, môžete mať poškodenú tepnu alebo nejakú inú príčinu mŕtvice. "

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, erj.ersjournals.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.