• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Scenárista, publicista, aktivista či dramatik Eugen Gindl má 75 rokov

  • 7:37 02.02.2019
  • Bratislava
Scenárista, publicista, aktivista či dramatik Eugen Gindl má 75 rokov

V sobotu 2. februára sa Eugen Gindl dožíva 75 rokov.

Nezanedbateľnú stopu zanechal Eugen Gindl v mnohých umeleckých či publicistických žánroch. Svoje občianske postoje, lásku k prírode, horolezeckému športu či vede prezentoval a prezentuje v mnohých článkoch, reportážach, poviedkach a filmových scenároch.

Scenárista, publicista, prozaik, ale aj autor úspešnej divadelnej hry Karpatský thriller Eugen Gindl patril k výrazným ekologickým aktivistom ešte pred rokom 1989. Pred Nežnou revolúciou (1989) totiž patril k spoluautorom legendárnej občianskej výzvy Bratislava/nahlas.

Eugen Gindl sa narodil 2. februára 1944 v Bratislave, ale časť svojho života prežil na Liptove. Po skončení gymnázia v Liptovskom Mikuláši začal začiatkom 60. rokov minulého storočia študovať žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Po skončení vysokoškolského štúdia v roku 1968 odišiel na dva roky do vtedajšieho západonemeckého Berlína, kde na miestnej univerzite študoval politológiu a publicistiku. Po návrate do Bratislavy písal reportáže pre týždenník Život, v ktorom pôsobil do roku 1983. Od tohto roku do roku 1989 bol publicistom a scenáristom v slobodnom povolaní.

Po novembri 1989 sa Eugen Gindl stal členom prvého koordinačného centra hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a šéfredaktorom jej tlačeného média s názvom Verejnosť. Zároveň od roku 1989 pôsobí ako šéfredaktor vedeckého časopisu Kozmos. V 90. rokoch minulého storočia pracoval aj ako šéfredaktor slovenského vydania Stredoeurópskych novín a patril k spoluzakladateľom mesačníka OS. Dodnes prispieva do viacerých domácich a zahraničných periodík.

V 70. rokoch 20. storočia Eugen Gindl okrem toho, že prispel do antológie športových poviedok Indický kľúč (1977), zaznamenal úspech ako scenárista televízneho filmu Vynes na horu svoj hrob (1979), ktorý vznikol na motívy jeho poviedky. Film rozpráva príbeh československej horolezeckej výpravy na himalájsku horu Makalu, ktorá skončila tragicky. Pod rovnakým názvom vznikla ešte pred filmom v roku 1977 rozhlasová hra.

Ako scenárista sa Eugen Gindl podpísal aj pod ďalšie filmové projekty ako Celý svet nad hlavou (1980), Chuť vody (1982), Hĺbkový rekord (1986), Právo na minulosť (1988), Keď hviezdy boli červené (1989), Návrat bocianov (2007). Autorsky sa podieľal aj na rozhlasových hrách Hĺbkový rekord (1978), Šamajov memoriál (1978), Na koľajniciach (1979), S pravidelným odletom (1979).

V námetoch a scenároch k dokumentárnym filmom ako Smetisko (1980), Ťažké plechovky, kontrola, ľahký koniec (1980), Malebná cesta dolu Váhom (1983) sa zameriaval na ekologickú tematiku.

Okrem scenárov a divadelnej hry Karpatský thriller, za ktorú získal cenu Nadácie Tatra Banky za umenie 2014, napísal Eugen Gindl aj niekoľko kníh. V roku 1995 mu vyšla odborná kniha Šok z prosperity – čítanka z globálnej problematiky. Autorsky sa podpísal aj pod publikáciu Ladislav Bielik – August 2008. Svoju poéziu prezentoval v zbierke s názvom Piknik na lietajúcom koberci (2005). Pozornosť vzbudila aj kniha Two up s podtitulom: 39 mailov o svete, v ktorom žijeme. Kniha je spoločným dielom Eugena Gindla a Fedora Gála. Do literatúry faktu sa dá zaradiť zasa jeho publikácia Moje mesto z roku 2014.

Spisovateľ, básnik a publicista Peter Macsovszky povedal: „Eugena Gindla považujem nielen za priateľa, ale aj za jednu z tých osobností, ktoré zásadným spôsobom formovali a natrvalo ovplyvnili moje vnímanie sveta. Tí, ktorí Gindla poznajú osobne, určite budú so mnou súhlasiť, že v jeho pokoji a názoroch sa skrýva múdrosť dávnych čias. O Eugenovi si dokážem predstaviť, že sedí pred nejakou čajovňou alebo kaviarňou, v niektorej zo zaprášených ulíc Káhiry, Kábulu či Madrasu a zabáva svoju spoločnosť príbehmi, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani autori Tisíc a jednej noci. Eugen Gidl sa síce narodil v Bratislave, no jeho stredoškolské štúdia a mladosť sú späté s Liptovským Mikulášom – a teda aj s vysokohorskou prírodou“.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.