• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Prečo sa nám po jedle chce spať a ako sa tomu vyhnúť?

  • 18:25 01.02.2019
  • Svet
Prečo sa nám po jedle chce spať a ako sa tomu vyhnúť?

Výdatný obed v nás dokáže prebudiť spáčov, a mnohým z nás sa to kvôli práci alebo iným povinnostiam veľmi nehodí. Ako sa vyhnúť ospalosti po jedle?

Ak vás jedlo dokáže vyčerpať natoľko, že si po ňom musíte chvíľu zdriemnuť, máte niečo spoločné s väčšinou ľudí, a dokonca aj zvierat. Vedcom sa podarilo získať dôkazy o takzvanej „postprandiálnej ospalosti“ u hmyzu, hadov, červov a potkanov.

Najsľubnejšie teórie o ospalosti

Niektorí vedci v minulosti polemizovali nad tým, že zvieratá a ľudia majú vrodené „signály bdelosti“, vďaka ktorým ostávajú hore, a ktoré im pripomínajú pocit hladu. Tieto signály by nám mali pomôcť nájsť a získať jedlo. Keď človek alebo zviera túto misiu splní a naje sa, signály ustupujú, a ich miesto nahrádza pocit ospalosti.

Ďalšou teóriou, ktorá mala vysvetliť ospalosť po jedle, je zmena v krvnom obehu po jedle. Podľa doktora Tomonoriho Kishina, ktorý pôsobí na Kyorinovej Univerzite v Japonsku, sa po jedle dramaticky zvyšuje prívod krvi do tenkého čreva. Väčšina krvi sa teda sústreďuje na pomoc pri trávení, a v dôsledku toho sa do mozgu dostáva menej tejto tekutiny. Preto sme ospalí.

Výskumy dokázali, že prítok krvi do mozgu sa po jedle nijako nemení, no Kishinove novšie zistenia zas dokazujú, že u ľudí, ktorí vynechajú raňajky, po obede skutočne dochádza k obmedzeniu prítoku krvi do mozgu. „Vynechanie raňajok je pre telo veľkým bremenom, a po obede ovplyvňuje tok krvi.“

Faktory, ktoré prispievajú k ospalosti po jedle

Vedci sa stále pokúšajú prísť na skutočnú príčinu ospalosti po jedle, a dosiaľ sa im podarilo odhaliť niektoré faktory, ktoré k nej môžu prispievať.

Jedným z rizikových faktorov je veľkosť jedla. Ak zjete príliš veľkú porciu alebo jedlo s vysokým obsahom soli a bielkovín, je pravdepodobné, že po ňom budete mať chuť na spánok. William Ja z Scrippsovho Výskumného Inštitútu na Floride podnikol výskum na ovocných muškách, vďaka ktorému dokázal, že spánok podporuje trávenie a mení spôsob, akým sa u hmyzu vstrebávajú niektoré živiny, vrátane bielkovín. Preto boli mušky po jedle ospalé.

Menšia štúdia v roku 2018 skúmala kamionistov, ktorí jedli stravu bohatú na zeleninu, mliečne produkty a zdravé tuky. Na rozdiel od tých, ktorí jedli typickú „západnú“ stravu s obsahom spracovaného mäsa, fast foodu a malinoviek, títo kamionisti po jedle pociťovali len slabú únavu.

Autori výskumu sa nazdávajú, že vďaka zdravému stravovaniu sú ľudia počas dňa menej unavení. Štúdia sa tiež odvoláva na predošlé výskumy, ktoré potvrdili, že strava s vysokým obsahom sacharidov a ťažkých tukov narúša denný rytmus.

Ďalšie výskumy zas dokazujú, že stravovanie, ktorým prijímame vysoký obsah tukov aj sacharidov, vedie k ospalosti, a zároveň zvyšuje zápalový proces v tele – obzvlášť u ľudí trpiacich obezitou.

Ak sa chcete vyhnúť ospalosti po jedení, tou najlepšou radou, ktorú vám výskumníci môžu poskytnúť, je jesť menšie porcie. Úplnú istotu získate vtedy, ak do svojej stravy začleníte viac zeleniny a vyhnete sa vysoko kalorickým jedlám.

Zdroj: Info.sk, DP, wileycom, elifesciences.org, time.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

DNES - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.