• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Zinok má prekvapivý vplyv na krvný tlak

  • 8:20 30.01.2019
  • Bratislava
Zinok má prekvapivý vplyv na krvný tlak

Nová štúdia poukazuje na spojitosť medzi zinkom a krvným tlakom. Zistenia môžu pomôcť vedcom navrhnúť nové spôsoby prevencie pre rizikové skupiny pacientov.

V posledných rokoch vedci našli vzťah medzi nižšou hladinou zinku a hypertenziou. Napríklad jedinci s určitými ochoreniami, ako je diabetes typu 2 a chronické ochorenie obličiek, majú často nedostatok zinku a vysoký krvný tlak. Ďalšie štúdie ukázali, že osoby s nižšou hladinou zinku majú väčšiu pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku.

Štúdia na potkanoch ukázala, že tie ktoré boli obzvlášť citlivé na soľ a mali vysoký krvný tlak, mali aj nižšiu hladinu zinku v krvi. Tím vedcov sa nedávno venoval hlbšiemu mechanizmu tohto spojenia, pričom zistenia publikoval v časopise American Journal of Physiology-Renal Physiology.

Obličky a krvný tlak

Absorpcia sodíka zohráva dôležitú úlohu pri zmierňovaní krvného tlaku. Obzvlášť dôležitý je kotransportér chloridu sodného (NCC) v obličkách. Reabsorbuje sodík z kvapaliny, z ktorej sa má stať moč a privádza ho späť do tela. Vo všeobecnosti nižšie hladiny sodíka v moči zodpovedajú zvýšenému krvnému tlaku. Inými slovami, keď je NCC príliš aktívny, pumpuje viac sodíka naspäť do tela, moč sa menej vyplavuje a krvný tlak stúpa.

Ako píšu autori, "Renálna modulácia vylučovania sodíka v moči je základným kameňom kontroly krvného tlaku."

Množstvo bielkovín môže interagovať s NCC na zmenu množstva sodíka, ktoré telo reabsorbuje a vylučuje. Zinok pôsobí ako kofaktor, čo znamená, že ovplyvňuje aktivitu širokého spektra proteínov vrátane enzýmov, transkripčných faktorov a regulačných proteínov. Výskumníci si myslia, že zinok postihuje jeden z proteínov, ktoré zmierňujú NCC, hoci im nepodarilo nájsť dôkazy.

Zinok a hypertenzia

V tejto najnovšej štúdii vedci skúmali vzťah medzi zinkom a hypertenziou a sledovali úlohu NCC. Preukázali, že u myší, ktoré jedli stravu s nižšou hladinou zinku došlo k hypertenzii. Potom rozdelili tieto zvieratá na dve skupiny. Polovica dostávala stravu, ktorá obsahovala dostatočné množstvo zinku. Ako sa očakávalo, ich krvný tlak sa čoskoro vrátil do normálu.

Zvyšným myšiam podávali hydrochlorotiazid, liek, ktorý inhibuje NCC. Krvný tlak týchto zvierat sa tiež vrátil do normálu. Je to preto, že NCC prestal čerpať sodík späť do tela, čo mu umožnilo vyplavovať moč.

V iných experimentoch výskumníci pracovali na laboratórnom tkanive a preukázali, že NCC je zodpovedný za hypertenziu, ktorá je sprostredkovaná nedostatkom zinku. Tiež ukazujú, že zinok mení aktivitu NCC - konkrétne ju zvyšuje, keď je zinok na nižšej úrovni. Vedci sa domnievajú, že pri nedostatku zinku je NCC stabilnejší a preto je schopný dlhšie fungovať.

Tieto výsledky súvisia so zisteniami z predchádzajúcich štúdií a potvrdzujú úlohu zinku pri hypertenzii. Autori píšu:

"Pochopenie špecifických mechanizmov, ktorými [nedostatok zinku] prispieva k dysregulácii [krvného tlaku], môže mať dôležitý vplyv na liečbu hypertenzie pri chronických ochoreniach."

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, physiology.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.