• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Vaše ďasná môžu napovedať riziko vzniku Alzheimerovej choroby

  • 19:12 24.01.2019
  • Bratislava
Vaše ďasná môžu napovedať riziko vzniku Alzheimerovej choroby

Nové dôkazy môžu zmeniť spôsob, akým bojujeme proti Alzheimerovej chorobe.

Bežná baktéria spôsobujúca ochorenie ďasien hrá primárnu úlohu pri rozvoji Alzheimerovej choroby. Baktéria Porphyromonas gingivalis je jednou z hlavných príčin ochorenia ďasien a straty zubov a je tiež spojená s poškodením tepien. Vedci však našli súvislosť aj s Alzheimerovou chorobou po tom, ako analyzovali mozgové tkanivo, miechu a sliny u mŕtvych a žijúcich pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Našli pri tom dôkazy o toxických enzýmoch, známych ako gingipainy, ktoré uvoľňuje P. gingivalis, ako aj DNA z baktérie. Navyše sa na myšacom modeli zistilo, že baktéria sa šíri z úst do mozgu. Testy na zvieratách potvrdili, že gingipainové enzýmy ničili mozgové neuróny.

Nové zistenia prinášajú aj nový liek

Vedci však priniesli aj dobré správy. Testovali lieky, ktoré zablokovali gingipainy a zistili, že dokázali zastaviť neurodegeneráciu. Jeden liek, ktorý bol podaný myšiam v potravinách, účinne liečil mozgové infekcie P. gingivalis a zabránil strate pamäťových neurónov.

Tím vyvinul nový liek COR388, ktorý lepšie preniká do centrálneho nervového systému a môže tvoriť základ liečby Alzheimerovej choroby. Zistenia boli publikované v časopise Science Advances.

Štúdia zistila, že blokovanie gingipainov účinne chráni hipokampus, časť mozgu nevyhnutnú pre pamäť, pred infekciou P. gingivalis. Vedci tak dokázali tiež znížiť zápal a hladiny beta-amyloidu, molekuly mozgu, ktorá je silne spojená s Alzheimerovou chorobou. Ako vedci v časopise skonštatovali:

"Zistenia tejto štúdie poskytujú dôkaz, že P. gingivalis a gingipainy v mozgu zohrávajú ústrednú úlohu pri vývoji Alzheimerovej choroby, čím poskytujú nový koncepčný rámec na liečbu choroby."

Baktérie sa môžu dostať k mozgu infikovaním buniek imunitného systému, alebo cez kraniálne nervy prechádzajúce cez hlavu a čeľusť, povedali výskumníci. Laboratórne testy ukázali, že gingipainové enzýmy môžu spúšťať tvorbu proteínových uzlov v neurónoch, o ktorých sa predpokladá, že podporujú poškodenie spôsobené Alzheimerovou chorobou.

Výskum tiež poskytol podporu kontroverznej myšlienky, že peptid beta-amyloid je vlastne súčasťou antimikrobiálneho obranného systému mozgu. Predpokladá sa, že infekcia P. gingivalis poháňa vysoké hladiny beta-amyloidu, ktoré sa nakoniec stali toxickými.

Ústnu hygienu netreba zanedbávať

Tradičné širokospektrálne antibiotiká by pravdepodobne neboli účinné proti P. gingivalis v mozgu, tvrdia vedci. V laboratórnych experimentoch antibiotiká nezabránili bunkovej smrti spôsobenej P. gingivalis. Tiež sa ukázalo, že baktéria si vyvinula rezistenciu voči širokospektrálnemu antibiotickému moxifloxacínu, ale nie voči COR388.

Mnoho druhov baktérií prispieva k ochoreniu ďasien, ale P. gingivalis je jednou z najdôležitejších. Damien Walmsley z British Dental Association povedal:

"Táto štúdia ponúka dobrú pripomienku, že zdravie úst nemôže zostať voliteľným doplnkom. Život každého človeka sa dá zlepšiť pravidelnými kontrolami a správnou ústnou hygienou, čím sa znižujú bakteriálne nánosy, ktoré sa v našich ústach vyskytujú, na úroveň, ktorá pravdepodobne nespôsobí zubný kaz, ochorenie ďasien alebo stratu zubov."

Zdroj: Info.sk, TM, independent.co.uk advances.sciencemag.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.