• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Dramatik, prozaik a režisér Silvester Lavrík oslavuje narodeniny

  • 6:49 24.01.2019
  • Spišský Štiavnik/Bratislava
Dramatik, prozaik a režisér Silvester Lavrík oslavuje narodeniny

K spisovateľom, ktorí sa rovnako komfortne cítia pri písaní divadelnej hry, poviedky aj románu určite patrí aj Silvester Lavrík.

Od narodenia dramatika, prozaika, publicistu, divadelného a rozhlasového režiséra, ale aj kultúrneho a spoločenského komentátora, uplynie vo štvrtok 24. januára 55 rokov.

Už som ho videl robiť všeličo. Kresliť, maľovať, modelovať, rúbať drevo, murovať, kosiť, kŕmiť, hrať, spievať, režírovať, biť sa, ženiť sa, plávať, behať... Naozaj všeličo. Všetko, pri čom som mal možnosť byť spolu s ním, malo niečo spoločné – robil to na pohľad ľahko a graciózne, ale v skutočnosti s veľkým vnútorným zaujatím a energickým vkladom. Akoby to, čo práve robí, malo vydržať naveky. No a presne tak aj píše,“ povedal Karol Horváth, spisovateľ a publicita, alebo tiež človek podobne širokého tvorivého výskytu ako Silvester Lavrík.

Silvester Lavrík sa narodil 24. januára 1964 v Spišskom Štiavniku. Po absolvovaní Pedagogickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Prešove pôsobil ako učiteľ slovenčiny a výtvarnej výchovy na viacerých miestach Slovenska. Svoj záujem o divadlo prejavil už počas učiteľovania založením amatérskeho divadelného združenia BáPoDi, v ktorom pôsobil ako režisér.

Túžba venovať sa divadlu aj profesionálne priviedla Lavríka neskôr do Bratislavy, kde vyštudoval divadelnú réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Ako režisér pracoval v Slovenskom rozhlase, aj v divadlách v Brne, Prahe, Českých Budějoviciach, Trnave či v Martine. Ako umelecký šéf pôsobil v Mestskom divadle Zlín. Po odchode zo Zlína bol šéfredaktorom Rádia Devín, alebo projektovým manažérom ďalších okruhov Slovenského rozhlasu - Rádia Litera a Rádia Klasika.

Aj keď sa Silvester Lavrík ako spisovateľ prejavil v takmer vo všetkých žánroch, asi najhlbšiu stopu zanechal zatiaľ ako dramatik. Napísal desať divadelných hier, z ktorých sa niektoré dočkali aj významných ocenení. Lavríkova hra Katarína z roku 1995 získala prvé miesto počas udeľovania Cien Alfreda Radoka v roku 1996. Cenu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Za tvorivý čin roka dostal za hru Zátišie s matkou (1996). Tohto istého ocenenia sa spolu Karolom Horváthom dočkal aj v roku 1999 za úpravu textu Hájnikova žena. Prvé miesto s divadelnou hrou Uschni láska moja obsadil v súťaži Dráma 2000. Medzi ďalšie divadelné hry patria napríklad: Svety za dedinou (1999), Sota (2001), Valašské remazúry (2001), Žltá, žltá ľalia (2003).

Ako prozaik debutoval Silvester Lavrík zbierkou poviedok Allegro barbaro z roku 2002. Po nej nasledovala novela Villa Lola z roku 2004. Text novely bol pôvodne písaný ako divadelná hra a jeho hlavná hrdinka učiteľka Kristína vo vile na brehu mora premýšľa a bilancuje svoj život. V roku 2005 sa predstavil ďalšou zbierkou poviedok Zlodeji a o rok neskôr zbierkou fragmentárnych prozaických textov pod názvom Perokresba.

Prvým románom Silvestra Lavríka bol príbeh slepej učiteľky klavíra s kriminálnou zápletkou, ktorý vyšiel v roku 2011 pod nevšedným názvom Zu. Už s románovým debutom sa ocitol v roku 2012 medzi finalistami prestížnej literárnej súťaže Anasoft Litera. Po románovej prvotine nasledoval poviedkový román Naivné modlitby z roku 2013, v ktorom hlavný hrdina so sladkým menom Cukor rieši neľahké problémy s nežnejšou polovicou sveta.

Zatiaľ najrozsiahlejší a v poradí tretí román Nedeľné šachy s Tisom vydal Silvester Lavrík v roku 2016. S románom sa v roku 2017 opäť prepracoval do finálovej desiatky Anasoft Litery. V roku 2018 dostal za román Cenu Jána Johanidesa, ktorú vyhlasuje Literárne informačné centrum spoločne s mestom Šaľa a honorárnym konzulátom SR v Hesensku.

V 80. rokoch som sa priženil do Bánoviec, kde Jozef Tiso bol takmer celý svoj život profesionálnym kňazom. Poloha toho, čo si ľudia pamätali, sa niekde vzácne zhodovala s tým, čo som sa ja o ňom dozvedel a myslel, ale niekde sa s tým rozchádzala. Uvedomil som si, že mám jedinečnú príležitosť pozrieť na sa túto rozporuplnú figúru z každodenného zorného uhla, ako tá doba mohla vyzerať. Odsedel som si čas v archívoch, pri štúdiu dobových materiálov, napočúval rozhovory s pamätníkmi a pokúsil sa urobiť literárny obraz tej doby, ktorý by na jednej strane pracoval striktne s faktami, ktoré formovali tú dobu, na druhej strane odprezentovať tie fakty cez zrozumiteľný príbeh,“ uviedol pre TASR k ocenenej knihe jej autor Silvester Lavrík.

Tri knihy zatiaľ venoval všestranný tvorca Silvester Lavrík aj deťom. Pod pseudonymom Hana Naglik napísal a ilustroval knihy Ester a Albatros (2004), Ester a Turáci (2012) a Ježko a iné prskavky (2011).

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.