• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Neobvyklá kombinácia liekov bojuje proti depresii a závislosti

  • 21:10 22.01.2019
  • Bratislava
Neobvyklá kombinácia liekov bojuje proti depresii a závislosti

Zvláštna kombinácia liečiv sa ukazuje ako potenciálna liečba depresie a závislosti.

Kombinácia ketamínu a naltrexónu môže pomôcť v liečbe ľudí, ktorí trpia depresiou a závislosťou. Potvrdila to štúdia Yale University publikovaná v časopise Scientific Journal of American Medical Association Network. Až 40 percent všetkých pacientov trpiacich depresiami má problémy s alkoholom, tvrdí Gihyun Yoon, profesor psychiatrie na Yale School of Medicine a hlavný autor štúdie. Ako uvádza:

"Táto štúdia je jedinečná v oblasti výskumu ketamínu, pretože sa zameriava na pacientov trpiacich problémami s alkoholom. Iné podobné štúdie nepodávali ketamín pacientom trpiacim problémami so závislosťou, kvôli známemu potenciálu zneužívania ketamínu ako rekreačnej drogy.“

Niekoľko štúdií z konca 90. rokov a začiatku roku 2000 ukázalo, že ketamín má rýchlo pôsobiace antidepresívne vlastnosti. Zatiaľ čo bežným antidepresívam môže trvať mesiace, kým zlepšia symptómy depresie, yaleskí vedci zistili, že ketamín začína účinkovať už hodiny po jeho prvom podaní.

Táto štúdia zistila, že ketamín lieči depresiu blokovaním aktivity glutamátu, chemickej látky v mozgu, zatiaľ čo naltrexón pôsobí ako blokátor opiátov. Ako vysvetľuje spoluator štúdie John Krystal:

"Domnievame sa, že spojením blokátora opiátov s blokátorom glutamátu je možné účinne liečiť pacientov, ktorí majú kombináciu depresie a závislosti."

V štúdii bola piatim účastníkom, ktorí trpeli depresiou a alkoholizmom, podaná injekcia naltrexónu. Krystal poznamenal, že táto jediná injekcia stačila na udržanie dostatočných hladín liečiva u účastníkov počas celej štúdie. Ďalej dostali štyri intravenózne infúzie ketamínu.

Štyria z piatich reagovali už na prvú infúziu ketamínu, zatiaľ čo všetkých päť jedincov zaznamenalo zlepšenie symptómov depresie po štyroch infúziách. Okrem toho sa u 80 percent respondentov znížila potreba a užívanie alkoholu.

Výsledky štúdie nesúhlasia s výskumom ketamínu, ktorý sa uskutočnil na Stanfordskej univerzite, ktorá naznačovala, že použitie naltrexónu spolu s ketamínom by neúmyselne blokovalo antidepresívne účinky ketamínu. Stanfordská štúdia zistila, že na produkciu antidepresívnych účinkov ketamínu je potrebná simulácia opioidného receptora, čo spôsobuje, že kombinácia ketamínu a naltrexónu je neúčinná. Ako však dodáva Yoon:

"Na rozdiel od výskumu uskutočneného v Stanforde naša štúdia zistila, že ketamín je stále účinný pri liečbe depresie aj po jej podaní s naltrexónom.“

Priznaním obmedzení tejto predbežnej štúdie ako malej pilotnej štúdie pozostávajúcej iba z piatich účastníkov, Yoon zdôraznil potrebu výskum opakovať s väčším počtom účastníkov. Yoon v súčasnosti pracuje na veľkej klinickej štúdie, ktorá otestuje kombinované účinky týchto dvoch liekov, pričom dúfa, že bude dokončená do roku 2021.

Zdroj: Info.sk, TM, yaledailynews.com, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.