• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Rodičia by mali dbať na bezpečné pripútanie dieťaťa počas jazdy

  • 9:08 22.01.2019
  • Bratislava
Rodičia by mali dbať na bezpečné pripútanie dieťaťa počas jazdy

Pred samotnou kúpou je dôležité nezabudnúť vyskúšať sedačku správne nainštalovať do svojho auta.

Ak sa vo vozidle prepravuje dieťa, ktorého hmotnosť neprevyšuje 36 kilogramov a telesná výška nedosahuje 150 centimetrov, má vodič povinnosť umiestniť ho do detskej autosedačky. Pre deti do približne 13 kilogramov sa používajú sedačky typu 0, resp. 0+, tzv. vajíčka. Tieto autosedačky sa používajú vždy proti smeru jazdy. Sedačku je možné použiť na prednom sedadle i zadných sedadlách.

U najmenších detí v prvom kroku upneme dieťa do sedačky a tú potom už aj s dieťaťom inštalujeme do vozidla. Ak sa sedačka preváža na prednom sedadle, musí sa vždy deaktivovať čelný airbag spolujazdca. Sedačka sa položí na sedadlo, bezpečnostný pás sa vedie najskôr cez sedačku, v oblasti nožičiek sa pretiahne príslušnými úchytmi či okami. Po zacvaknutí zámku sa pás vedie cez chrbtovú časť sedačky, pretiahne sa príslušnými úchytom a utiahne sa. Držadlo sa nastaví do cestovnej polohy pred dieťa a ťahom sa skontroluje pevné uchytenie. Ak je dieťa v sedačke na zadnom sedadle, umiestni sa na tej strane, ktorá umožní rodičom bezpečne vložiť aj vybrať sedačku z vozidla - teda smerom k chodníku či ku krajnici cesty,“ radí Lenka Lendacká zo Škoda Auto Slovensko.

Ako ďalej uvádza, autosedačky typu 1 sú vhodné pre deti od 1 do 4 rokov. Tento typ ponúka vylepšenú bočnú ochranu, ktorá lepšie absorbuje nárazovú energiu, a tým dokáže viac chrániť zraniteľné časti tela vrátane hlavy a krku. V prípade nárazu pri nehode pracuje ako ochranný štít, ktorý absorbuje náraz a znižuje riziko zranenia od poletujúcich úlomkov.

Pre deti od 25 kilogramov sa používajú detské autosedačky typu 3. Ideálny variant je podsedák s chrbtovou časťou, ktorá chráni aj pri bočnom náraze. Jednoduchý podsedák bez chrbtovej časti neposkytuje potrebnú ochranu, najmä nechráni krk a hlavu dieťaťa. Podstatným kritériom pri výbere autosedačky je pohodlie dieťaťa, dôležité je vyskúšať, či možno dieťa do a zo sedačky pohodlne a bezpečne vložiť alebo vybrať. Pred samotnou kúpou je dôležité nezabudnúť vyskúšať sedačku správne nainštalovať do svojho auta.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.