• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

4 mýty o ústnej hygiene, kvôli ktorým si ničíte zuby

  • 19:18 21.01.2019
  • Bratislava
4 mýty o ústnej hygiene, kvôli ktorým si ničíte zuby

Dodržiavate pokyny zubárov, no aj tak si občas nájdete zubný kaz? Za vaše nešťastie môžu byť zodpovedné práve tieto mýty.

Každý z nás pozná základné odporúčania v rámci ústnej hygieny – umyť si zuby dvakrát denne a nejesť priveľa cukru. Držíte sa týchto rád, no aj tak vám zubár už neraz vŕtal zubný kaz? Uistite sa, že nie ste obeťou týchto častých mýtov o dentálnej hygiene.

Len tak pretrieť nestačí

Čistením zubov zubnou kefkou odstraňujete zubný povlak a zvyšky jedla, ktoré sa na nich usádzajú. Povlak sa skladá predovšetkým z baktérií a kyselín, ktoré produkujú, a odhaduje sa, že škodu na zube začne páchať približne po 12 hodinách.

Povlaku sa zbavíte aspoň dvojminútovým čistením zubov dvakrát denne, z čoho raz by to malo byť pred spaním. Experti na tento úkon odporúčajú najmä elektrické zubné kefky, ktoré vďaka svojej veľkosti preniknú aj do ťažko prístupných častí ústnej dutiny. Štetiny na kefke by mali byť stredne mäkké.

Pasta s obsahom fluoridu – škodca či pomocník?

Väčšinu práce pri čistení zubov vykoná zubná pasta. Zubári sa zhodujú, že zubné pasty s obsahom fluoridu najlepšie chránia zuby pred kazom, a tak by ste si nemali kupovať pastu s obsahom tejto látky nižším ako 1350 ppmF (častí na milión častíc fluoridu).

Pozor treba dať najmä pri výbere zubnej pasty pre dieťa. Mnohé druhy detských pást totiž neobsahujú dostatok fluoridu na ochranu pred zubným kazom. Optimálne množstvo fluóru v zubnej paste pre dieťa vám pomôže určiť zubár.

Pri starostlivosti o zdravie zubov pomáhajú aj tablety na odhalenie povlaku. Dostanete ich v lekárni alebo špecializovaných obchodoch, a pomôžu vám pri odhaľovaní zubného povlaku v oblastiach, ktoré ste dôkladne nevyčistili.

Vypláchnuť, či vypľuť?

Ústa v noci vyprodukujú menej slín ako počas dňa. Zuby tak počas noci nie sú chránené rovnako dobre ako cez deň, a sú tak náchylnejšie na poškodenie zubným povlakom. Je preto dôležité čistiť si zuby aj pred spaním. Po tomto kroku by ste až do rána nemali jesť ani piť nič okrem vody.

Častou chybou pri umývaní zubov je vyplachovanie úst. Väčšina z nás si však neuvedomuje, že týmto úkonom sa spolu s pastou vyplaví do umývadla aj dôležitý fluorid. Ak s týmto zvykom hneď prestanete, dokážete znížiť riziko kazu až o 25%.

Každý cukor je zlý

Tento mýtus sa zakladá len na čiastočnej pravde. Prírodné cukry, ktoré možno nájsť napríklad v ovocí, spôsobujú zubný kaz v oveľa menšej miere ako umelé sladidlá. Pri obmedzovaní cukru treba dať pozor aj na konzumáciu medu, ovocných džúsov a sirupov, ktoré tiež dokážu výrazne ohroziť zdravie zubov.

Svetová zdravotnícka organizácia vo všeobecnosti odporúča zostaviť svoj každodenný jedálniček tak, aby v ňom cukry nepresahovali 5% celkového kalorického príjmu. U dospelých a detí nad 11 rokov to teda znamená neprekročiť dávkovanie cukru nad 8 čajových lyžičiek denne.

Pri konzumácii cukru záleží aj na tom, ako často ho prijímate. Podľa odborníkov by ste denne nemali zjesť viac ako 4 porcie – väčšie množstvo cukru dokáže v ústach napáchať neodvrátiteľné škody. Šikovným trikom, ako toto množstvo neprekročiť, je prestať so sladením kávy alebo čaju. Skúste zo života vylúčiť aj nezdravé sladkosti.

Zdroj: Info.sk, DP, cochrane.org, iflscience.com, who.int, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.