• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Nový majiteľ bývalého Priora v Bratislave sa bude musieť držať ÚPZ, tvrdí mesto

  • 13:25 18.01.2019
  • Bratislava
Nový majiteľ bývalého Priora v Bratislave sa bude musieť držať ÚPZ, tvrdí mesto

Novým majiteľom budovy je cez firmu Mirage Shopping Center - George Trabelssie.

Plány a projekty nového majiteľ obchodného domu na Kamennom námestí v Bratislave, bývalého Priora, sa budú musieť držať pravidiel a limitov, ktoré určuje územný plán zóny (ÚPZ). Pre TASR to uviedlo hlavné mesto s tým, že primátor Bratislavy Matúš Vallo má už vo februári dohodnuté stretnutie s novým majiteľom budovy, ktorým je cez firmu Mirage Shopping Center - George Trabelssie.

Mesto má pre územie Kamenného námestia a blízkeho Námestia SNP už víziu, ktorá vychádza z projektu Živé námestie a ktorá by sa mala zhmotniť v pripravovanej urbanisticko-architektonickej súťaži. „Do akej miery do tohto kontextu zapadnú zámery nového majiteľa obchodného domu, uvidíme aj po spoločnom stretnutí. Budovu bývalého Priora vnímame ako výnimočné architektonické dielo, avšak s nejednoznačným vplyvom na mestskú štruktúru,“ uviedol pre TASR magistrát.

O obchodný dom na Kamennom námestí mal dlhodobo záujem aj developer Lordship, ktorý je cez svoju dcérsku spoločnosť SK Centre vlastníkom priľahlého bývalého hotela Kyjev. K tomuto priestoru v centre hlavného mesta chcel pristupovať a rekonštruovať ho ako celok. „Avšak neprišlo k definitívnej vzájomnej zhode s partnermi a zvyšnými vlastníkmi nehnuteľností v tomto priestore,“ skonštatoval pre TASR investor s tým, že sa rozhodol pracovať ďalej len s nehnuteľnosťami, ktoré vlastní.

Do ich rekonštrukcie chce zapojiť aj mestskú časť Staré Mesto a aj magistrát. Stretnutie s primátorom majú zástupcovia developera naplánované vo februári. Spoločnosť Lordship deklaruje, že naďalej chce rekonštruovať budovu bývalého hotela Kyjev, vytvoriť nové námestie na mieste nevyužívanej zásobovacej rampy do podzemia v trojuholníku ulíc Rajská a Špitálska, rozšíriť priestor pre retail a kancelárie na časti súčasného parkoviska na Špitálskej ulici a presťahovať parkovanie do podzemia, kde sa počet parkovacích miest rozšíri približne päťnásobne.

Nový majiteľ obchodného domu na Kamennom námestí Trabelssie zatiaľ jasnú víziu o budúcnosti budovy nemá. Garantuje však prechodné obdobie minimálne troch až piatich rokov, počas ktorého do budovy nijako zasahovať nebude. Isté zmeny však čakajú v súvislosti s vnútornými prevádzkami. Rozhodnutie o vízii podľa Trabelssieho padne spoločne so susedmi a mestom. Najhorším riešením podľa neho je, že sa nedohodnú. „Vtedy si bude robiť každý, čo chce a nebude to vôbec pekné. To znamená, že sme všetci odsúdení na spoluprácu,“ povedal. Trabelssiemu budovu predala spoločnosť Tesco Stores, ktorá nehnuteľnosť vlastnila cez svoju spoločnosť Obchodný dom Bratislava.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

DNES - 15:15Ekonomické

Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik.

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

DNES - 13:41Ekonomické

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii.