• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

9 druhov soli a ich účinky na vaše zdravie

  • 21:00 17.01.2019
  • Bratislava
9 druhov soli a ich účinky na vaše zdravie

Spoznajte rôzne druhy soli a zistite, ktorá je pre vás najvhodnejšia.

So štipkou soli chutí takmer všetko omnoho lepšie, či už je to mäso alebo zelenina a dokonca sa hodí aj ku čokoláde. Okrem bežnej kuchynskej soli však existujú ďalšie druhy, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Odlišujú sa chuťou, metódou ťažby, zložením a použitím.

Soľ môže svojimi účinkami pôsobiť na vaše zdravie. Keď budete poznať vlastnosti a účinky jednotlivých druhov soli, môžete tak prispôsobiť svoju stravu a striedať jednotlivé druhy soli. Pozrime sa preto bližšie na viaceré typy soli a prečo by ste ich mali vyskúšať.

Morská soľ

Konzumácia morskej soli ochráni vašu pokožku a zdravie vašich zubov, zlepší kvalitu spánku a rovnováhu elektrolytov v tele. Z tejto soli môžete ťažiť minerály, ako je sodík, draslík, vápnik, horčík, bromid, chlorid, železo, meď a zinok a iné prospešné prvky.

Šedá morská soľ

Tento typ soli obsahuje odlišné minerály, ako bežná soľ. Zlepšuje váš dýchací systém a stabilizuje tlkot srdca.

Havajská červená soľ Alaea

Havajská červená soľ obsahuje okolo 80 minerálov. Je to zmes nerafinovanej morskej soli a sopečného ílu bohatého na oxid železa, ktorý dodáva tejto soli tehlovú farbu. Pridaním do jedla ňou môžete posilniť pľúca, imunitný systém, celkovú energiu a schopnosť sústrediť sa.

Kala namak - Himalájska čierna soľ

Táto himalájska čierna soľ pôsobí priam zázračne pri väčšine zažívacích problémov. Pomôže vám zvýšiť chuť do jedla a pomôže aj pri liečbe bolestí brucha.

HImalájska ružová soľ

Táto ružová supersoľ je bohatým zdrojom minerálov. Viac ako 80 minerálov dokáže priniesť rovnováhu PH tela. Pomáha uvoľniť svaly, pôsobí ako prevencia vysokého krvného tlaku a znižuje riziko infekcií.

Soľ s hľúzovkou

Táto soľ má afrodiziakálne účinky spolu s protizápalovými a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Soľ s prídavkom hľuzovky sa používa pri príprave rôznych pokrmov, ale je tiež skvelým zdrojom bielkovín.

Fleur de Sel

Tento vzácny druh soli nazývaný soľný kvet obsahuje množstvo minerálov a má príjemnú, ľahkú chuť. Obsahuje všetky prvky, ktoré sa nachádzajú v morskej vode: jód, zinok, meď, mangán, železo, horčík a draslík.

Havajská čierna soľ

Havajská čierna lávová soľ je exotická morská soľ s aktívnym kokosovým uhlím. Vďaka aktívnemu uhliu poskytuje telu detoxikačné účinky, zdravie pľúc, hydratuje a pôsobí ako prevencia svalových kŕčov.

Kuchynská soľ

Aj bežná kuchynská soľ pomáha zvyšovať tvorbu enzýmov a štiav, ktoré nám umožňujú získať ďalšie vitamíny a živiny z jedla.

Nepriaznivé účinky nadmerného príjmu soli

Existuje priama súvislosť medzi nadmernou konzumáciou soli a nadváhou. Nedávne štúdie ukázali, že nárast hmotnosti spôsobuje aj nadmerný príjem sodíka. Soľ môže podporiť prejedanie a zadržiavanie tekutín, ktoré je spôsobené príliš veľkým množstvom sodíka v krvi. To spôsobuje opuchy a môže zvýšiť vaše riziko vysokého krvného tlaku. Medzi ďalšie riziká nadmerného príjmu soli patrí osteoporóza, ochorenie obličiek, obličkové kamene a bolesti hlavy.

Podľa štúdie bola konzumácia potravín konzervovaných soľou (ako je nakladaná zelenina a solené ryby) spojená so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka. Iná štúdia zistila, že muži majú vyššie riziko ako ženy. Odporúčaný príjem soli je maximálne 6 g soli (2300 mg sodíka), čo je približne 1 a pol lyžičky denne. Na dochutenie jedla môžete namiesto soli použiť korenie, citrónovú šťavu alebo bylinky.

Máte radi slané jedlo? Koľko typov z vyššie uvedených solí ste už vyskúšali? Napíšte nám v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.