• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Mnohí z tých, ktorí si myslia, že majú alergiu na jedlo, ju v skutočnosti nemajú

  • 18:43 15.01.2019
  • Washington
Mnohí z tých, ktorí si myslia, že majú alergiu na jedlo, ju v skutočnosti nemajú

Ak vo svojom okolí poznáte ľudí, ktorí o sebe tvrdia, že sú na niektoré jedlo alergickí, oznámte im, že ich alergia v skutočnosti nemusí byť alergia.

Výsledky americkej štúdie, ktoré možno aplikovať aj na slovenské obyvateľstvo, hovoria, že len každému desiatemu Američanovi diagnostikovali skutočnú alergiu na jedlo, no takmer až raz toľko ľudí sa mylne domnieva, že ňou trpí tiež.

O existencii alergie na jedlo nikto nepochybuje. Pochybnosti sa dostavujú až vtedy, keď si alergiu na jedlo niekto diagnostikuje sám na základe príznakov, ktoré sú typické skôr pre ľahšiu intoleranciu niektorých jedál.

Viac o alergii na jedlo si môžete prečítať v článku: Alergia na potraviny – najznámejšie i vzácne spúšťače

O alergickej reakcii hovoríme vtedy, keď náš imunitný systém odpovedá na spúšťač, ktorý vníma ako hrozbu. Takýmto spúšťačom môžu byť napríklad orechy, ryby, pšenica alebo mliečne výrobky – ich konzumáciou dochádza k tvorbe imunitnej odpovede, ktorá prebieha u každého inak.

Medzi najčastejšie príznaky alergie na jedlo radíme tieto:

  • Vyrážka
  • Svrbenie a opuch hrdla a nosa
  • Bolesť brucha a nevoľnosť
  • V ojedinelých prípadoch aj anafylaktický šok, pri ktorom klesá krvný tlak a dochádza k zablokovaniu dýchacích ciest

Medzi najrozšírenejšie druhy alergií patrí alergia na morské plody, alergia na mlieko, arašidy a iné orechy, vajcia, obilie, sóju a sezam. Alergiu môžete zdediť alebo získať. Ku vzniku alergie v niektorých prípadoch dochádza celkom nečakane – po uhryznutí niektorých druhov kliešťa napríklad môže vzniknúť alergia na mäso, a lekári hovoria aj o prenášaní alergie pri transplantácii orgánov z darcu na príjemcu.

Ku vzniku alergie počas dospelosti dochádza častejšie ako by sa mohlo zdať. Až 48 percent opýtaných Američanov na sebe spozorovalo prvé alergické príznaky v dospelom veku.

V prípade, že máte podozrenie na alergiu na niektorý druh jedla, návštevu lekára by ste nemali odkladať. Pri správnej diagnostike a liečbe sa môže stať, že sa tohto jedla vôbec nebudete musieť vzdať.

Zdroj: Info.sk, DP, jamanetwork.com, livescience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.