• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

13 prvotných príznakov Parkinsonovej choroby, ktoré nesmiete ignorovať

  • 19:31 08.01.2019
  • Bratislava
13 prvotných príznakov Parkinsonovej choroby, ktoré nesmiete ignorovať

Už malé zmeny v pohybe či správaní môžu značiť nástup Parkinsonovej choroby ešte pred diagnostikovaním.

Parkinsonova choroba je porucha nervového systému, ktorá postihuje približne 1 percento ľudí vo veku 65 rokov a viac. Symptómy zvyčajne nastupujú pomaly počas niekoľkých rokov. Na prvý pohľad môžu byť jemné, preto sa často zanedbávajú. V prípade čo i len najmenších podozrení by sa pacienti mali obrátiť na svojho lekára. Včasná liečba môže zlepšiť stav v dlhodobom horizonte.

13 skorých príznakov Parkinsonovej choroby

1. Triaška

Mnohí zdravotníci považujú záchvevy za charakteristické signály Parkinsonovej choroby. Patria sem pretrvávajúce zášklby alebo trasenie rúk, nôh alebo brady. Tieto záchvevy sa obvykle dejú v pokoji, čo znamená, že prestanú, keď pacient začne hýbať postihnutou časťou tela.

Zo začiatku sú veľmi jemné a obvykle si ich dokáže všimnúť len samotný pacient. Časom sa však záchvevy zhoršujú. Zvyčajne sa objavujú na jednej strane tela a neskôr sa rozšíria do iných častí tela.

2. Problémy s chôdzou

Jemné zmeny v chôdzi môžu byť tiež príznaky Parkinsonovej choroby. Pacienti obvykle kráčajú pomalšie, alebo za sebou nohy ťahajú, čo pripomína šúchanie nohami o podlahu. Tiež môžu kráčať v nepravidelnom tempe, náhle kráčať rýchlejšie alebo pomalšie, alebo menia dĺžku kroku.

3. Nahustený alebo malý rukopis

Mikrografia je porucha, pri ktorej má človek príliš malý alebo úzky rukopis. Lekári spájajú mikrografiu s chorobami, ktoré postihujú nervový systém alebo neurodegeneratívnymi poruchami, ako je Parkinsonova choroba.

4. Strata čuchu

Hyposmia alebo znížené vnímanie čuchových podnetov je pomerne častým príznakom, ktorý postihuje 70-90% ľudí s Parkinsonovou chorobou. Je jedným z najvýraznejších príznakov Parkinsonovej choroby, ktorý nesúvisí s pohybom. Môže sa objaviť niekoľko rokov predtým, ako choroba postihne pohyb človeka.

Ľudia, ktorí majú hyposmiu ako symptóm Parkinsonovej choroby, môžu mať:

  • slabý čuch
  • ťažkosti pri odhaľovaní pachov
  • problémy s identifikáciou pachu
  • ťažkosti pri rozpoznávaní rozdielov medzi pachmi

Lekári používajú testy na identifikáciu zápachu na diagnostikovanie hyposmie, ale presnosť týchto testov sa značne líši. Čuch však môžu ovplyvniť aj iné faktory, ako je vek, fajčenie alebo vystavenie drsným chemikáliám. Hyposmia je tiež príznakom iných ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby a Huntingtonovej choroby.

5. Problémy so spánkom

Parkinsonova choroba môže výrazne ovplyvniť spánok. Symptómy zahŕňajú:

  • nespavosť
  • nadmerná denná únava
  • narkolepsia
  • spánkové apnoe
  • nočné mory
  • nekontrolované pohyby počas spánku

6. Slabá rovnováha

Parkinsonova choroba špecificky napáda nervové bunky nazývané bazálne gangliá, ktoré sa nachádzajú hlboko v mozgu. Tie kontrolujú rovnováhu a flexibilitu, takže akékoľvek poškodenie môže narušiť rovnováhu človeka.

Lekári používajú jednoduchý test na posúdenie rovnováhy osoby. Zdravotník pacientovi jemne ťahá ramená dozadu, kým stratí rovnováhu a zaznamenáva, ako dlho im trvá, kým ju znovu získajú. Zdraví jedinci sa zotavia po jednom alebo dvoch krokoch, zatiaľ čo ľudia s Parkinsonovou chorobou môžu potrebovať väčší počet menších krokov, aby sa úplne napravili.

7. Bradykinéza

Bradykinézia je termín, ktorý znamená pomalosť alebo absenciu pohybu. Bradykinéza spôsobuje rôzne príznaky, ako je stuhnutosť končatín a pomalé pohyby. Osoby s týmto postihnutím môžu chodiť pomalšie alebo majú ťažkosti, ktoré nesprávne interpretujú ako svalovú slabosť. Tento príznak však neovplyvňuje silu svalov.

8. Hypomímia

Ľudia s Parkinsonovou chorobou majú často zníženú hybnosť tvárového svalstva, čo sa nazýva hypomímia. Súvisí s bradykinézou, pretože svaly tváre sa pohybujú pomalšie ako obvykle. Ľudia majú kvôli tomu ťažkosti prejaviť emócie v tvári, hoci ich schopnosť cítiť emócie nie je narušená. Tento stav môže tiež spôsobovať pomalšie klipkanie očami.

9. Zmeny hlasu

Zmeny hlasitosti a kvality hlasu sú ďalším z prvotných príznakov Parkinsonovej choroby. Ľudia začnú hovoriť jemnejším tónom, alebo začínajú na bežnej hlasitosti a potom sa ich hlas zmení alebo stratí. V iných prípadoch môže pacient stratiť schopnosť intonovať a jeho hlas sa zdá monotónny.

10. Hrbenie a zlé držanie tela

Ľudia, ktorí majú Parkinsonovu chorobu, môžu zaznamenať zmeny v držaní tela. Môžu sa začať ohýbať dopredu, čím pôsobia zhrbene.

11. Zápcha

Zápcha je bežný problém, ktorý môže mať celý rad príčin, no je spojená aj s Parkinsonovou chorobou. Takmer 25 percent ľudí trpí zápchou predtým, ako sa objavia prvé motorické príznaky Parkinsonovej choroby.

12. Psychologické symptómy

Parkinsonova choroba môže vážne ovplyvniť psychickú pohodu človeka. Choroba znižuje prirodzené hladiny dopamínu v tele, čo môže spôsobiť zmeny nálady a správania. Psychologické Parkinsonovej choroby zahŕňajú:

  • depresie
  • úzkosť
  • psychóza
  • demencia
  • zmätok
  • znížená schopnosť riešiť problémy

13. Strata hmotnosti

Ľudia s Parkinsonovou chorobou môžu z niekoľkých dôvodov stratiť na váhe. Triaška a ďalšie motorické príznaky spojené s Parkinsonovou chorobou môžu telo viac namáhať. Príznaky, ako strata čuchu, depresia alebo problémy s trávením môžu spôsobiť, že ľudia budú jesť menej, čo môže tiež viesť k strate hmotnosti.

Tieto symptómy nemusia vždy znamenať, že človek trpí Parkinsonovou chorobou. No ak sa objavia u osoby staršej ako 60 rokov, mala by zvážiť návštevu svojho lekára. Včasná diagnóza vedie k skoršej liečbe, ktorá môže zlepšiť celkovú kvalitu života človeka.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, journalofparkinsonsdisease.com, Foto:shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.