• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 16.6.2019Meniny má Blanka, Bianka
22°Bratislava

Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie

  • 19:17 04.01.2019
  • Bratislava
Kumkvat: 5 dôvodov, prečo si dopriať toto citrusové ovocie častejšie

Prezradíme vám, čo robí z kumkvatu tak výnimočné ovocie.

Kumkvaty sú malé citrusové plody podlhovastého tvaru s oranžovo-žltou kožou a sladko kyslastou dužinou podobnou mandarinke či pomaranču. Plody majú veľkosť veľkej olivy a rastú na stromoch s hustými vetvami, tŕňmi, tmavými lesklými zelenými listami a bielymi voňavými kvetmi. Kumkvaty sú pôvodom z Východnej Ázie, Južnej Číny a Tichomoria, ale pestujú sa aj v iných oblastiach, ako je India, Japonsko a Taiwan.

Plody sú jedlé aj s kožou a semenami a chuťou sa podobajú limetke, citrónu a pomaranču, kedy sa mieša sladká s kyslým a koža je mierne trpkastá.

Kumkvat obsahuje množstvo vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E, vápnika, železa, horčíka, mangánu, fosforu, draslíka, sodíka, zinku a vlákniny.

Zdravotné výhody kumkvatu

Zlepšuje imunitu: Kumkvat je dobrým zdrojom vitamínu C, takže môže pomôcť zlepšiť imunitu a chráni vás pred prechladnutím, chrípkou a inými infekciami.

Udržiava dobrú hladinu cholesterolu: Kumkvat obsahuje dobré množstvo vlákniny, Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín, ktoré účinne pôsobia pri znižovaní hladiny cholesterolu.

Chráni pred cukrovkou: Prírodný antioxidant vitamín C chráni pred voľnými radikálmi a pomáha odstraňovať voľné radikály z tela, čím sa zníži riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Chráni pokožku: Štúdie zistili, že potraviny bohaté na antioxidanty môžu zabrániť predčasnému starnutiu pokožky tým, že ju chránia pred poškodením voľnými radikálmi a kumkvat je skvelým zdrojom dvoch antioxidantov: vitamínu A a vitamínu C.

Zlepšuje zdravie kostí a zubov: Kumkvat obsahuje vápnik, ktorý je prospešný pre kosti a zuby. Vitamín A je tiež nevyhnutný pre dobrý vývoj kostí a zubov.

Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat

Najlepší spôsob, ako jesť kumkvat, aby ste z neho získali čo najväčší úžitok, je zjesť ho celý aj so šupkou a semienkami. Je však potrebné sa uistiť, že konzumujete kumkvat v bio kvalite, ktorý nebol postrekovaný pesticídmi ani inými chemikáliami. Pesticídy a iné chemikálie môžu byť potenciálne škodlivé pre telo.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, nutrition-and-you.com, berryfruit.info, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

21:27 14.06.2019Zdravie

Pachuť v ústach nemusí hneď prezrádzať vážny zdravotný problém. V každom prípade by ste však mali skontrolovať, či nejde o jeden z týchto prípadov.

Prekvapivý vplyv raňajok na chudnutie: Skutočne sú také dôležité?

Prekvapivý vplyv raňajok na chudnutie: Skutočne sú také dôležité?

19:23 14.06.2019Zdravie

Lekári skúmali účinok vynechania raňajok pri snahe schudnúť.

Najstaršie ochorenie na svete: Trápilo aj starovekých Egypťanov, neandertálcov a dinosaury

Najstaršie ochorenie na svete: Trápilo aj starovekých Egypťanov, neandertálcov a dinosaury

20:40 13.06.2019Zdravie

Ochorenie, ktoré ľudstvo sprevádza už od jeho počiatkov, je často považované za moderné. Existuje však niekoľko dôkazov, ktoré svedčia o tom, že existovalo oveľa skôr ako sa na Zemi objavil človek.

Konečne vieme, prečo cievy s pribúdajúcim vekom tvrdnú, a ako to zastaviť

Konečne vieme, prečo cievy s pribúdajúcim vekom tvrdnú, a ako to zastaviť

19:02 13.06.2019Zdravie

Tvrdnutie starnúcich ciev vedcom dlho nedalo spávať, ale zdá sa, že sme naň konečne našli odpoveď.

Nedostatok kyseliny listovej: Príznak v ústach, ktorý netreba podceniť

Nedostatok kyseliny listovej: Príznak v ústach, ktorý netreba podceniť

19:20 12.06.2019Zdravie

Nedostatok kyseliny listovej v organizme sa prejavuje aj týmto príznakom, ktorý možno pozorovať v oblasti úst.