• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Aký je nový R33 BlueDiesel? Nová nafta môže zmeniť všetko

  • 17:26 29.12.2018
  • Bratislava
Aký je nový R33 BlueDiesel? Nová nafta môže zmeniť všetko

Benzín a nafta to ešte nemajú zrátané, nahradiť by ich mohli umelé palivá a palivá získané z obnoviteľných zdrojov. Napríklad tento R33 BlueDiesel z Nemecka.

Neustále rastúce nároky na znižovanie ekologickej závadnosti osobnej prepravy dospeli k tomu, že automobilové spoločnosti sú nútené prechádzať od konvenčných spaľovacích motorov k elektrickým pohonom. Lenže elektrické pohony sú do dnešného dňa veľkou neznámou, ak príde reč na ich udržateľnosť.

Napriek tomu, že prevádzka vozidiel na elektrinu je dokázateľne neutrálna, pokiaľ ide o ich vplyv na životné prostredie, samotná elektromobilita čelí vážnym problémom spojeným s nemožnosťou budovania primeranej infraštruktúry, neschopnosťou krajín vyrábať dostatok elektrickej energie „čistým“ spôsobom a v neposlednom rade vysokou cenou, ktorá je dobrá akurát tak pre bonitnú klientelu, ale v žiadnom prípade nie pre obyčajného človeka.

Nech sa tomu fanúšikovia ekodopravy bránia akokoľvek, konvenčný spaľovací pohon bude aj naďalej prechádzať vývojom, pretože vďaka sto rokom aktívneho vylepšovania ponúka lepšie odpovede na vážne otázky než elektromobilita.

Do vývoja bezpečných a efektívnych benzínových a naftových motorov boli investované desiatky či možno stovky miliárd eur, preto nie je rozumné už existujúce produkty len tak zanechať minulosti a preorientovať sa na niečo úplne nové. Navyše na niečo, o čom ani nemáme dostatok vedomostí a znalostí. Stále nevieme, čo bude s tými batériami potrebnými k pohonu elektromobilov a najmä kde vezmeme vzácne materiály nevyhnutné k ich výrobe.

Nafte a benzínu preto v dohľadnej dobe ešte neodzvoní, nebráni to však veľkým spoločnostiam, aby sa snažili efektivitu spaľovacích motorov zvyšovať a zároveň znižovať ich dopad na životné prostredie.

Tankovanie R33 BlueDiesel prebieha úplne normálnym spôsobom

Pozitívne správy prichádzajú z Nemecka, kde sídli a nové riešenia vyvíja automobilka Volkswagen.

Tá oznámila, že sa jej podarilo úspešne dokončiť vývoj a testovaciu fázu ekologicky šetrnej nafty. Volkswagen ju dnes ju prezentuje ako R33 BlueDiesel, pretože až 33 percent jej objemu je vytvoreného z obnoviteľných zdrojov a biokomponentov. Na výrobu paliva sa používa napríklad aj jedlý olej, ktorý predtým slúžil k vyprážaniu čipsov.

V praxi sa dokázalo, že tento biodiesel umožňuje štandardným naftovým motorom dosahovať emisie oxidu uhličitého nižšie až o 20 percent, čo je významný pokrok smerujúci k obnoveniu dôvery v naftu.

Z hľadiska použiteľnosti sa výrobcovi podarilo dosiahnuť absolútnu kompatibilitu so súčasnými naftovými motormi, využívanie R33 BlueDiesel preto nie je podmienené žiadnym doplnkovým technickým vybavením. Tankuje sa ako úplne obyčajná nafta a počas jazdy sa prejavuje rovnako. R33 BlueDiesel spĺňa štandard DIN EN 590 a Volkswagen už v nemeckom meste Wolfsburg otvoril čerpaciu stanicu s týmto novým palivom.

Volkswagen nie je prvý a ani jediný

Výroba benzínu a nafty z obnoviteľných zdrojov nie je svetovou novinkou, v minulosti sme sa už stretli aj so syntentickými palivami, ktoré sa ukázali ako schopné konkurovať konvenčne vyrobeným produktom.

Ešte v roku 2015 Audi informovalo o spustení výroby syntetickej nafty s názvom e-diesel, ktorá sa vyrábala výhradne z vody, oxidu uhličitého a ekologicky získanej elektrickej energie. Vtedy sa CO2 získaval z bioplynovej stanice, avizované ciele však boli veľmi smelé: využívať oxid uhličitý, ktorý je priamo v atmosfére.

Okrem umelej nafty sa Audi aktívne číní aj v súvislosti s benzínom. Začiatkom roka ste si na Autovinách mohli prečítať článok o tom, že Audi testuje syntentický e-benzín a e-naftu už plánuje vyrábať vo veľkom.

Audi pracuje na syntetickom benzíne a umelej nafte už roky a s veľkými úspechmi

"E-benzín" Audi je v podstate kvapalný izooktán. V súčasnosti sa vyrába z biomasy v dvojstupňovom procese. Ako syntetické palivo s vysokou čistotou a dobrými vlastnosťami ponúka riešenie od Audi možnosť ďalej zvyšovať účinnosť motora.

Z dlhodobého hľadiska sa inžinieri usilujú o zmenu výrobného procesu, aby sa vôbec nevyžadovalo použitie biomasy. Podľa týchto predpokladov by mali byť dostatočnými východiskovými materiálmi vo výrobnom procese oxid uhličitý a vodík získaný z obnoviteľných zdrojov.

S vlastným príspevkom do sveta nafty z obnoviteľných zdrojov pred rokmi prišla aj fínska spoločnosť Neste. Ich produkt s názvom MY RenewableDiesel bol v priebehu posledných desiatich rokoch úspešne otestovaný v lietadlách, turbínach, generátoroch, lodiach a jachtách a na rôznych pracovných strojoch.

Benzín a nafta to ešte nemajú zrátané, nahradiť by ich mohli umelé palivá a palivá získané z obnoviteľných zdrojov.

Chvíľami to znie ako hudba vzdialenej budúcnosti, inokedy neskutočne a možno naivne. Avšak veda, našťastie, nie je závislá na tom, či jej princípom niekto verí alebo nie. Je veľmi pravdepodobné, že tento vývoj dospeje k zisteniu, že syntetické a obnoviteľné palivá sú lepšou alternatívou k elektromobilite, čo by znamenalo zásadný obrat v celom automobilovom priemysle.

Zdroj: Auoviny.sk

Zdroj: Erik Stríž, Autoviny.sk, Foto: autoevolution, AMŠ
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

10:57 15.04.2024Auto

Americký výrobca elektromobilov Tesla sa údajne pripravuje na prepustenie až 20 % pracovnej sily.

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

10:08 13.04.2024Auto

Slovensko výrazne zaostáva v rebríčku podielu nových registrácií elektromobilov.

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

13:49 03.04.2024Auto

Japonským automobilkám sa na začiatku tohto roka na americkom trhu darilo.

Predaj elektromobilov Tesla vyrobených v Číne v marci stúpol len o 0,2 %

Predaj elektromobilov Tesla vyrobených v Číne v marci stúpol len o 0,2 %

11:22 02.04.2024Auto

Predaj vozidiel amerického výrobcu elektromobilov Tesla vyrobených v Číne sa v marci 2024 zvýšil len veľmi mierne.

Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

12:24 12.03.2024Auto

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi oznámil, že s dodávkami svojho prvého elektromobilu začne koncom tohto mesiaca.