• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Prelomový objav: Kombinácia liekov na dve bežné ochorenia zabíja rakovinové bunky

  • 20:21 19.12.2018
  • Bratislava
Prelomový objav: Kombinácia liekov na dve bežné ochorenia zabíja rakovinové bunky

Účinná kombinácia liekov dokáže zabiť rakovinové bunky tak, že ich zbaví energie.

Nový výskum, publikovaný v časopise Cell Reports našiel kombináciu liekov, ktorá zabíja rakovinové bunky tak, že im odčerpá energiu. Metformín je bežný liek na cukrovku 2. typu. Znižuje hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje uvoľňovanie glukózy z pečene a absorpciu cukru z potravy v čreve.

Taktiež lieči inzulínovú rezistenciu tým, že zvyšuje citlivosť buniek tela na inzulín. Lieči obezitu a napomáha úbytku hmotnosti u ľudí, ktorí nemajú diabetes alebo prediabetes. Nedávno vedci našli ďalšie využitie tejto látky. Lekári predpisujú metformín na liečbu syndrómu polycystických vaječníkov a niektorí vedci navrhli, že liek môže zlepšiť plodnosť a pomôcť regulovať menštruačné cykly.

Niektorí dokonca naznačili, že metformín môže predlžovať život. Štúdie na zvieratách zistili, že liek môže ovplyvniť metabolické procesy a ochorenia súvisiace s vekom a v súčasnosti prebiehajú klinické skúšky účinkov metformínu na ľuďoch.

Pred približne dvoma rokmi výskumníci z Biozentra na univerzite v Bazileji vo Švajčiarsku zistili, že metformín v kombinácii s liekom na krvný tlak môže zastaviť rakovinové nádory. Teraz v novom výskume vedci ukazujú, ako tento koktail funguje: kombinácia metformínu a syrosingopínu znižuje dodávanie energie do rakoviny, čo vedie k úmrtiu rakovinových buniek.

Rakovinu odstaví od energie

Dávka metformínu na liečbu diabetu nestačí na zastavenie rastu nádorov. Avšak pridanie lieku na krvný tlak zvyšuje protirakovinové účinky metformínu.

Výskumníci vysvetľujú, ako k tomu dochádza. Rakovinové bunky potrebujú veľa energie na rast a šírenie. Avšak prekážkou v metabolizme rakoviny je molekula nazývaná NAD +. Táto molekula premieňa živiny na energiu.

"Pre udržanie prevádzky na výrobu energie musí byť NAD + plynulo generované z NADH," vysvetľuje hlavný autor štúdie Don Benjamin a dodáva, že "metformín a syrosingopín zabraňujú regenerácii NAD +, ale dvomi rôznymi spôsobmi."

Mnohé rakovinové bunky sa pri svojom metabolizme spoliehajú na glykolýzu, čo znamená, že rozkladajú cukor na laktát. Keď je príliš veľa laktátu, glykolytické cesty sú zablokované. Rakovinové bunky tomu zabraňujú tak, že likvidujú laktát prostredníctvom špeciálnych transportérov a práve v tomto bode zasahuje účinná kombinácia liekov. Ako uvádza Benjamin:

"Teraz sme zistili, že syrosingopín účinne blokuje dva najdôležitejšie laktátové transportéry a tým zabraňuje exportu laktátu. Vysoké koncentrácie laktátu v intracelulárnom prostredí zabraňujú recyklácii NADH na NAD +."

Metformín medzitým blokuje druhú z dvoch bunkových dráh, ktoré pomáhajú regenerovať NAD +. Takže keď sa metformín kombinuje so syrosingopínom, NADH už nemôže byť recyklovaný na NAD +. To naopak spôsobuje nedostatok energie.

Nedostatok energie v konečnom dôsledku vedie k smrti rakovinových buniek, ktoré už nemajú dodávky energie. Kombinácia týchto dvoch liekov sa preto "môže stať životaschopnou protirakovinovou stratégiou," uzatvárajú vedci.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.