• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Žena skončila v nemocnici s vážnym poškodením mozgu kvôli sójovej omáčke

  • 21:16 13.12.2018
  • Svet
Žena skončila v nemocnici s vážnym poškodením mozgu kvôli sójovej omáčke

Žena takmer prišla o život a utrpela vážne poškodenie mozgu, keď sa pokúšala o “očistu” so sójovou omáčkou.

Vo svete sa momentálne šíri trend rôznych očistných kúr, ktoré vyžadujú, aby sme striktne prijímali len určité tekutiny a očistili sa tak od toxínov. Kým mnohí ľudia skúšajú citrónovú vodu a kajenské korenie, 39-ročná američanka zvolila mimoriadne nebezpečný druh “detoxu”. Žena po pokuse o “črevnú očistu” pomocou sójovej omáčky skončila v nemocnici s trvalým poškodením mozgu.

Vlogger menom Bernard na svojom YouTube kanáli predstavil prípad z roku 2012, kedy sa na pohotovosti Illinois Medical District ocitla žena s rapídnym zhoršením kognitívnych funkcií. Lekári sa po rozhovore s pacientkiným manželom dozvedeli, že žena v ten deň vypila liter sójovej omáčky. Sójová omáčka obsahuje 5 493 mg sodíka na 100 gramov a jedna litrová fľaša obsahuje tekutinu s hmotnosťou viac ako 1 200 gramov - čo znamená, že pacientka spotrebovala približne 66 gramov sodíka.

Podľa údajov z predchádzajúcich prípadov úmrtí súvisiacich so soľou môžu dospelí umrieť už po užití 25 gramov sodíka. A čo horšie, žena mala ešte predtým naštrbené zdravie. Behom posledných šiestich mesiacov jedla len konzervované ryby a biely chlieb a za posledné tri týždne stratila 11,3 kilogramov. Navyše bola len nedávno prepustená z psychiatrickej kliniky, kde jej diagnostikovali schizofréniu a paranoju, no nezaberali u nej lieky.

Žena povedala manželovi, že po vypití omáčky jej srdce začalo rapídne búšiť, ale odolávala nutkaniu vypiť vodu. Keď prišla domov, stratila schopnosť rovno kráčať, hovoriť zrozumiteľne a potom stratila vedomie. Jej manžel zavolal sanitku a na ceste do nemocnice jej srdce prestalo biť, ale záchranárom sa podarilo ju oživiť.

Žena sa chcela zbaviť toxínov, lebo verila, že ju otrávili

Keď dorazila na pohotovosť a lekári sa dozvedeli, s čím majú dočinenia, začali s liečbou akútnej hypernatrémie. Pri tomto stave sa podáva infúzia s 5-percentnou dextrózou (cukrová voda). Keď človek užije veľké množstvo soli, bunky lemujúce tráviace ústrojenstvo automaticky vylučujú vodu, aby vyvážili tekutiny v trakte. V takomto extrémnom prípade bola pacientka kriticky dehydrovaná, kedy jej orgány, svaly a nakoniec aj mozog stratili toľko vody, že nemohli fungovať.

Po liečbe dextrózou - ktorá spôsobuje, že tkanivá automaticky vstrebávajú vodu - sa stav pacientky stabilizoval, ale stále upadala do bezvedomia a prebúdzala sa. Vedomie nadobudla až štyri dni po príchode do nemocnice, ale nedokázala hýbať končatinami a mala ťažkosti pri rozprávaní a prehĺtaní kvôli typu rozsiahleho poškodenia nervov mozgového kmeňa nazývaného centrálna pontínna myelinolýza.

Po zotavení žena prezradila, že jej paranoidné bludy ju viedli k presvedčeniu, že ju vláda otrávila. Po tom, ako vyhľadávala návod, ako "zbaviť jej telo toxínov", našla na internete pochybné zdroje, ktoré odporúčali, že to dosiahne pitím sójovej omáčky.

Je dôležité poznamenať, že telo nepotrebuje očistu od toxínov, pretože je schopné odstrániť chemické vedľajšie produkty prostredníctvom mnohých procesov v pečeni a obličkách. A ak tieto orgány nepracujú správne, neurobí to za ne ani smoothie, ani bylinné tinktúry. Vtedy je potrebná dialýza a transplantácia orgánov.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, iflscience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.