• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Za ako dlho Slovák zarobí na pneumatiky na Bugatti Veyron? Prekvapilo to aj nás!

  • 8:13 13.12.2018
  • Bratislava
Za ako dlho Slovák zarobí na pneumatiky na Bugatti Veyron? Prekvapilo to aj nás!

Ak by ste čakali, že si majitelia Bugatti Veyron na svoj automobilový skvost obúvajú bežné pneumatiky, sklameme vás. Na tomto aute je výnimočné doslova všetko.

Bugatti Veyron je nanajvýš lukratívny tovar, ktorého cena stále stúpa. V portfóliu automobilky nájdete už iba jeho nástupcu s názvom Chiron, ale čas od času niektorý miliardár predáva svoj kúsok za poriadne premrštenú cenu. Čuduj sa svetu, vždy sa nájde kupec.

Spoločne s vlastníctvom superdrahého automobily prichádzajú aj drahé starosti. Napríklad cena výmeny oleja sa pohybuje v hodnote desiatok tisíc eur a nové pneumatiky schopné zvládať veľký výkon a vysoké rýchlosti majú priam astronomickú hodnotu. A keď píšeme o astronomickej hodnote, skutočne ju tým myslíme.

Drahé pneumatiky so zvýšenou odolnosťou

Pneumatiky pre Bugatti Veyron sú navrhnuté na rýchlosť prevyšujúcu závratných 400km / h. Touto rýchlosťou je však možné na daných pneumatikách ísť len 15 minút, čo je asi 100 km. Zdá sa to byť málo, lenže miesto, kde by ste mohli ísť touto rýchlosťou tak dlho, budete ale hľadať len ťažko. Okrem toho je celkom pravdepodobné, že by ste po absolvovaní takejto jazdy na Veyrone potrebovali asistenčné vozidlo s náhradným palivom, pretože to svoje by ste spotrebovali do poslednej kvapky. V skutočnosti palivová nádrž vystačí iba na 11 minút jazdy najvyššou konštrukčnou rýchlosťou. Takže výkon pneumatík v tomto prípade ešte o takmer polovicu prevyšuje reálne schopnosti vozidla.

Cena za sadu týchto špeciálnych pneumatík je fantastických 34 600 eur! Jedna pneumatika teda stojí 8 650 eur.

POZOR! Táto cena sa týka výhradne pneumatík, nie diskov kolies či bŕzd!

Bugatti Veyron Rembrandt Bugatti (2014)

Koľko musí priemerný Slovák pracovať na pneumatiky pre Bugatti Veyron?

Zaplatiť 34 600 eur za sadu pneumatík je niečo nepredstaviteľné pre väčšinu ľudí na svete. Dokonca si myslíme, že aj milionári pri tejto sume spozornejú, predsa len sa jedná o hodnotu niečoho, čo v lepšom prípade stojí niekoľko tusíc eur. Zaujímalo nás, ako dlho musí taký Slovák s priemernou mzdou pracovať na to, aby si mohol dovoliť zakúpiť jednu sadu spomínaných pneumatík.

Priemerná mzda sa pre rok 2018 podľa štatistického úradu odhaduje na 998 eur, čo aj my považujeme za priveľmi optimistický údaj. Presné čísla budú k dispozícii až skončení tohto roka. Minimálna mzda je pritom 480 eur. Jedná sa o výšku hrubej mzdy, z ktorej si ešte štát časť vezme.

Ak berieme do úvahy Slováka bez detí s platom 998 eur, jeho čistá mzda predstavuje 760,71 eur. Rovnaký Slovák s minimálnou mzdou dostane v čistom 403,18 eur.

Tak sa pustime do počítania. Ak stojí jedna sada vyššie uvedených pneumatík 34 600 eur:

  • Slovák s priemernou čistou mzdou 760,71 eur musí na ne pracovať niečo viac ako 45 mesiacov, teda 3 roky a 9 mesiacov

  • Slovák s minimálnou čistou mzdou 403,18 eur musí na ne pracovať takmer 86 mesiacov, teda 7 rokov a 2 mesiace!

Odpoveď teda je, že Slovák musí na pneumatiky pre Bugatti Veyron pracovať celé roky - a to si pritom neodloží peniaze na nič iné. Sú to alarmujúce čísla hovoriace o tom, že máme nízke platy alebo o tom, že sú skrátka tieto pneumatiky príliš drahé?

Pravdou sú oboje predpoklady, pretože slovenské platy ani zďaleka nie sú také, ako by mali byť a takisto platí, že pneumatiky na Bugatti Veyron dosahujú mimoriadnych výšok práve pre svoju exkluzivitu a predovšetkým ochotu zaplatiť ich zákazníkmi.

Zdroj: Autoviny.sk

Zdroj: Erik Stríž, Autoviny.sk, Foto: Bugatti
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

12:24 12.03.2024Auto

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi oznámil, že s dodávkami svojho prvého elektromobilu začne koncom tohto mesiaca.

Elektrifikácia vozidiel potrvá desaťročia, tvrdí riaditeľ Bosch

Elektrifikácia vozidiel potrvá desaťročia, tvrdí riaditeľ Bosch

14:27 03.03.2024Auto

Najväčší výrobca automobilových komponentov je presvedčený, že vozidlá so spaľovacími motormi budú jazdiť po cestách ešte najmenej 35 rokov.

Zrušený projekt vlastného elektromobilu stál Apple 10 miliárd USD

Zrušený projekt vlastného elektromobilu stál Apple 10 miliárd USD

10:10 02.03.2024Auto

Zrušený projekt vývoja vlastného elektrického auta stál americkú spoločnosť Apple viac ako 10 miliárd dolárov (9,25 miliardy eur).

Toyota zvýšila začiatkom roka výrobu o 7 %, firmu podporil dopyt v zahraničí

Toyota zvýšila začiatkom roka výrobu o 7 %, firmu podporil dopyt v zahraničí

13:55 28.02.2024Auto

Japonská automobilka Toyota vyrobila v januári 740.332 vozidiel, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje rast o 7 %.

Spoločnosť Apple zastavila práce na vývoji svojho elektromobilu

Spoločnosť Apple zastavila práce na vývoji svojho elektromobilu

9:49 28.02.2024Auto

Rozhodnutie zasiahne približne 2000 zamestnancov.