• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Sonda hľadala na asteroide pôvod života, našla cennú indíciu

  • 19:59 11.12.2018
  • Bratislava
Sonda hľadala na asteroide pôvod života, našla cennú indíciu

Sonda OSIRIS-REx po vyše dvoch rokoch letu dorazila k asteroidu Bennu.

Sonda OSIRIS-REx Amerického úradu pre letectvo a vesmír (NASA) minulý týždeň dorazila k asteroidu Bennu a teraz urobila obrovský objav. Podarilo sa jej objaviť zložky vody. Vedci dúfajú, že OSIRIS-REx odhalí aj ďalšie tajomstvá Bennu. Asteroid o veľkosti mrakodrapu môže skrývať odpoveď na otázku, ako vznikol život na Zemi.

Nález vody je veľkým prelomom a vedci dúfajú, že môže byť spojený s ďalšími objavmi v budúcnosti. Voda bola nájdená, keď OSIRIS-REx letel blízko k asteroidu a na jeho skalnatom povrchu zachytil stopy molekúl vodíka a kyslíka, ktoré tvoria vodu - kľúčovú zložku samotného života.

OSIRIS-REx, ktorá je súčasťou spoločného projektu USA, Kanady, Francúzska a Japonska, odštartovala z Mysu Canaveral 9. septembra 2016. Sonda bude vyše roka okolo Bennu krúžiť a skúmať jeho povrch a zloženie. Je vybavená sériou špičkových prístrojov a z asteroidu môže priviezť 60 až 2000 gramov materiálu. Na Zem sa má vrátiť v roku 2023.

"Našli sme minerály bohaté na vodu z ranej slnečnej sústavy, čo je presne taká vzorka, ktorú sme tam šli nájsť a nakoniec priviesť späť na Zem," povedal planetárny vedec Univerzity v Arizone Dante Laurette pre The Independent.

Asteroidy ako Bennu sú pozostatkami z čias formovania našej slnečnej sústavy pred viac ako 4,5 miliardami rokov. Vedci sa domnievajú, že asteroidy mohli byť pre Zem v jej počiatkoch zdrojom vody a molekúl organického materiálu. Vzorky tak pomôžu v skúmaní počiatkov slnečného systému, formovania planét a vzniku života.

"Keď sa vzorky tohto materiálu vrátia na Zemi v roku 2023, vedci dostanú poklady nových informácií o histórii a vývoji našej slnečnej sústavy," povedala Amy Simonová z Goddardovho centra pre vesmírne lety NASA v Marylande.

"Snažíme sa pochopiť úlohu, ktorú tieto asteroidy bohaté na uhľovodíky zohrali pri dodávaní vody do ranej Zeme a urobili ju obývateľnou," dodal Lauretta.

Asteroid Bennu má šírku približne 500 metrov a obieha okolo Slnka približne v rovnakej vzdialenosti ako Zem. Niektorí vedci sa obávajú, že v 22. storočí by asteroid mohol zasiahnuť Zem. OSIRIS-REx bude neskôr tento mesiac obiehať Bennu na vzdialenosť len 1,9 km a bude analyzovať jeho terén. Postupne bude zmenšovať vzdialenosť na len 2 metre od jeho povrchu, aby robotické rameno dokázalo odobrať vzorku do júla 2020. Neskôr sa vráti na Zem a vyšle kapsulu so vzorkou asteroidu, ktorá by mala dopadnúť do púšte v Utahu v septembri 2023.

Zdroj: Info.sk, TM, TASR, independent.co.uk, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.