• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

9 znakov podľa ktorých viete, že nastal čas ukončiť priateľstvo

  • 19:14 10.12.2018
  • Bratislava
9 znakov podľa ktorých viete, že nastal čas ukončiť priateľstvo

Varovné znaky rozchodu s partnerom dokáže určiť snáď každý z nás, no ako je to pri priateľstve? Kedy môžeme začať uvažovať o tom, že osoba, s ktorou sa často vídame, jednoducho nie je naša spriaznená duša?

V niektorých priateľstvách dochádza k zlomu, keď si uvedomíte, že to, čo kedysi tvorilo pevnú súčasť vášho života, sa vám čoraz viac vzďaľuje. Priateľstvá fungujú podobne ako romantické vzťahy. Varovné signály rozchodu si síce možno všimneme, no povedať zbohom je niekedy výnimočne ťažké.

Priateľom by sme mali nazývať človeka, ktorý nám dodáva pocit podpory a starostlivosti. Ako ale zistiť, že nastal čas lúčenia? Pomôcť si môžete napríklad týmito 9 varovnými signálmi.

1. Priateľstvo je neustále jednostranné

Každý zdravý vzťah by mal byť opätovaný. Ak sa vám zdá, že ste jediný alebo jediná, kto pre priateľa niečo robí, je načase povedať si dosť.

Dobrým ukazovateľom sebeckosti v priateľstve sú krízové situácie. Ak sa vám kamarát ozve len vtedy, keď niečo potrebuje alebo je v inej núdzi, no inokedy mu vôbec nezídete na um, priateľstvo rozhodne nemôžete považovať za vzájomné.

2. Ak zradí vašu dôveru

Dôvera je stavebným kameňom každého vzťahu. Ak sa raz stratí, je veľmi ťažké ju znova nájsť. Tak, ako v každom vzťahu, aj v priateľstve však dochádza k tomu, že sa človek popáli. Pokiaľ došlo len k malému incidentu a kamarátovi či kamarátke je to úprimne ľúto, dajte mu/jej ešte šancu. Pokiaľ však ide o prípady ako krádež, zvádzanie partnera alebo podvádzanie, rozhodne si ďalšiu šancu nezaslúži.

3. Ak nevedia uchovať zverené tajomstvá

Neprezrádzanie súkromných poznatkov toho druhého je súčasťou pevnej dôvery v priateľskom vzťahu. Pri prezrádzaní tajomstiev kamarátom si však dajte záležať na tom, aby ste im zdôraznili, že si neželáte, aby ich ďalej šírili po svete.

4. Sú nadmieru negatívni a pesimistickí

Vo svete sa pohybuje veľa ľudí, ktorí k vám nikdy nebudú prechovávať empatiu, alebo sa dokonca budú snažiť, aby sa vám nedarilo. Priateľ je presne ten človek, o ktorom môžeme povedať opak. Ak vás kamaráti svojimi zákernými rečami neustále urážajú, priateľstvo vám dlho nevydrží.

5. Nemáte sa o čom baviť

Niekedy nás okolnosti donútia prehodnotiť celý život, a ani priateľstvo už nie je to, čo bývalo. Buď sa minuli spoločné záujmy, alebo jednoducho nastal ten čas, keď sa viac nemáte o čom rozprávať.

Ak je trápne ticho na stretnutí to jediné, čo vášmu kedysi radostnému priateľstvu bráni v rozvoji, upriamte pozornosť na to, čo vás spája, alebo na zmeny, akými ste si prešli. Pokiaľ s kamarátom alebo kamarátkou budete tráviť menej času, je to v poriadku.

6. Radi dramatizujú

Pokiaľ vaša priateľka alebo priateľ neustále niečo rozoberá a vám sa zdá, že k sebe akoby priťahoval/a pozornosť, radšej zo vzťahu s ňou/ním vycúvajte. Nezaberie vám to dlho, kým si všimnete, že chaos ovláda každú časť života takéhoto človeka – aj vzťahy.

Ak chcete túto situáciu vyriešiť, položte si otázku, či je priateľstvo vzájomné, alebo či vás k nemu priťahuje len dráma a zmätok okolo kamaráta. Ak dospejete k záveru, že je to skôr o vzrušení ako o skutočnom vzťahu, takéto priateľstvo vás čoskoro vyčerpá.

7. Ak im poviete „nie“, správajú sa k vám pasívne agresívne

Jednou z najdôležitejších skúšok priateľstva je moment, keď svojej známosti poviete „nie“ – a ten moment raz musí prísť. Ak váš priateľ takúto odpoveď neakceptuje práve najlepšie, porozmýšľajte nad tým, či má priateľstvo s ním zmysel.

8. Netrápi ich, že vám niečo prekáža

Ak sa k vášmu priateľovi alebo priateľke nemôžete obrátiť so sťažnosťou na niečo, čo vám na nich prekáža, nejde o zdravý vzťah. Je síce pravda, že s kamarátmi sa na všetkom nezhodneme, no dobrý priateľ si z rešpektu k vám vašu námietku aspoň vypočuje.

9. V ich prítomnosti sa cítite horšie, nie lepšie

Ako sa cítite po tom, ako sa so svojím kamarátom alebo kamarátkou rozlúčite? Ak je to horšie ako predtým, ako ste sa stretli, môžete si byť istí, že takéto priateľstvo vám netreba. K zlému pocitu neraz prispejú nevhodné frázy a prirovnania, ktoré dotyčná osoba síce nemusí myslieť celkom vážne, no i tak vo vás zanechajú nechuť k nej.

Zdroj: Info.sk, DP, businessinsider.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.