• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Oscarová herečka Kim Basingerová má narodeniny

  • 7:15 08.12.2018
  • Athens/Bratislava
Oscarová herečka Kim Basingerová má narodeniny

V sobotu 8. decembra má herečka 65 rokov.

Do filmového sveta katapultovala americkú herečku Kim Basingerovú postava krehkej Elizabeth v erotickej snímke 9 a 1/2 týždňa z roku 1986. Hollywoodska herečka má na svojom konte vyše 30 filmov najrôznejších žánrov a navyše je majiteľkou Oscara. Prestížne ocenenie získala v roku 1998 za svoj výkon vo vedľajšej úlohe exkluzívnej prostitútky Lynn Brackenovej v policajnej retrosnímke L.A. – Utajené skutočnosti.

Kim Basingerová sa narodila 8. decembra 1953 v meste Athens v americkom štáte Georgia. Krásu a umelecký talent zdedila po svojej matke, ktorá bola tanečnica. Naopak, po otcovi dostala do vienka hudobné vlohy. Ako sedemnásťročná zvíťazila na súťaži krásy Junior Miss Georgia, čo jej umožnilo preniknúť do sveta módy. Vyrazila do New Yorku a venovala sa modelingu. Osudnou sa jej stala titulná fotografia v magazíne Playboy. Popri práci modelky študovala herectvo na Neighborhood Playhouse.

Sen o hviezdnej kariére sa budúcej herečke začal napĺňať až v roku 1976. Vtedy získala prvú malú rolu v televíznom seriáli Gemini Man (1976). Po niekoľkých ďalších menších úlohách sa objavila v televíznom filme a seriáli Dog and Cat (1977) o dvojici policajtov, kde si zahrala už jednu z hlavných úloh.

Pred svojou tridsiatkou debutovala vo filme Hard Country (1981) a krátko nato zažiarila v snímke Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983), kde úlohu šarmantného agenta Jej Veličenstva stvárnil Sean Connery.

Sexuálnym symbolom Ameriky i hviezdou prvej veľkosti sa Basingerová stala po premiére erotického thrilleru Nine 1/2 Weeks (9 a 1/2 týždňa, 1986). V úlohe mladého zvodcu sa predstavil americký herec Mickey Rourke. Film, ktorý vsadil najmä na pôvaby hlavnej predstaviteľky sa stal veľkým filmovým hitom. „Že som sexy, musím predstierať,“ uviedla herečka v tom čase pre americký magazín Vanity Fair. „Nikdy som nedokázala byť pravou žena pre mužov, ktorí milujú čistú zvýraznenú ženskosť. Uprednostňujem prirodzenosť,“ prezradila Basingerová.

S Jackom Nicholsonom, ktorý sa dokonale zhostil úlohy zloducha si herečka zahrala v snímke Batman (1989) v réžii Tima Burtona.

Ďalšími filmovými partnermi Basingerovej boli také hviezdy ako ako Robert Redford, Richard Gere, Bruce Willis, Brad Pitt či Alec Baldwin. Za posledného z nich sa vydala v roku 1990 a spolu s Baldvinom patrili medzi najslávnejšie herecké páry Hollywoodu. Na filmovom plátne sa stretli v romantickej komédii The Marrying Man (Muž na ženenie, 1991). Manželstvo vydržalo 11 rokov a skončilo sa neslávne, rozvodom.

Neskôr herečka zažiarila v úlohe luxusnej prostitútky Lynn v thrilleri L. A. Confidential (L.A. – Utajené skutočnosti, 1997). Film bol ocenený dvoma Oscarmi, jedného z nich získala aj Kim Basingerová.

Po senzácii v podobe Oscara herečka výraznejšie ponuky nedostávala. Situácia sa zmenila až v roku 2004, keď sa na filmovú hviezdu opäť usmialo šťastie a prijala hlavnú rolu v snímke The Door in the Floor (Dvere v podlahe) nakrútenej podľa románu Johna Irvinga. Kritika ocenila jej strhujúci herecký výkon po boku Jeffa Bridgesa. Ďalšie ponuky na spolupráci sa začali hrnúť. Nasledovala televízna dráma The Mermaid Chair (Trón pre morskú pannu, 2006). Prvú dámu USA si zahrala po boku Michaela Douglasa v thrilleri s akčnou príchuťou s názvom The Sentinel (Strážca, 2006). Rolu spisovateľky závislej na hazardných hrách zvládla v dráme Even Money (Hazard, 2006). V očakávanom filme The Infomers (Informátori, 2008), sa druhýkrát stretla s Mickeym Rourkom. Postupne prešla aj na vážnejšie role. Jednou z nich bola aj postava matky v dráme The Burning Plain (Spálené životy, 2008).

Kim Basingerová do dnešných dní okrem filmovania pózuje pre módne časopisy, prípadne sa stáva tvárou luxusných značiek oblečenia. Pôvab po matke zdedila aj jej dcéra Ireland, ktorá je úspešnou modelkou.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Flickr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.