• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

FOTO: 9 typov vyrážok, ktoré musíte vedieť rozpoznať

  • 20:17 06.12.2018
  • Bratislava
FOTO: 9 typov vyrážok, ktoré musíte vedieť rozpoznať

Kým niektoré druhy vyrážok sú neškodné a zmiznú behom niekoľkých dní, iné signalizujú vážnejšie stavy, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť.

Pokožka je najväčším ľudským orgánom a predstavuje približne 15% našej telesnej hmotnosti. Má rozhodujúcu úlohu pri prispôsobovaní telesnej teploty, rozpoznávaní tepla a chladu a pri ochrane pred vonkajšími infekciami a chorobami. Preto je zdravie našej pokožky mimoriadne dôležité.

Občas však našu pokožku môžu potrápiť rôzne typy vyrážok, ktoré nielenže vyzerajú neesteticky, ale môžu naznačovať väčší problém. Tu je 9 druhov vyrážok, o ktorých by ste mali vedieť.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi, ktorú šíri hmyz a najčastejšie kliešte. Príznaky zahŕňajú bolesti hlavy, únavu, horúčku a kruhovú vyrážku. Ak sa nelieči, infekcia môže mať vplyv na nervový systém, srdce a kĺby.

Alergická vyrážka

Hlavným účelom nášho imunitného systému je chrániť nás pred vírusmi a baktériami. Ale niekedy začne vojnu aj proti neškodným látkam a dochádza k alergickej reakcii. Môže to mať za následok rôzne príznaky a jedným z nich je vyrážka. Koža sčervenie, svrbí a niekedy je opuchnutá alebo suchá v závislosti od reakcie imunitného systému.

Ovčie kiahne

Ovčie kiahne spôsobujú svrbivé vyrážky s malými pľuzgiermi. Pokrývajú celé telo a nesmú sa škriabať. Ďalšie príznaky zahŕňajú horúčku, únavu a bolesti hlavy. Táto choroba je veľmi nákazlivá medzi ľuďmi, ktorí ju nikdy predtým nemali. Aj keď nejde o vážne ochorenie, u niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť komplikácie.

Pásový opar (herpes zoster)

Pásový opar a ovčie kiahne sú spôsobené tým istým vírusom, ktorý po tom, čo ste mali ovčie kiahne, zostane neaktívny vo vašom tele. Po čase sa ochorenie môže vrátiť ako pásový opar, ktorý spôsobuje bolestivé vyrážky. Vo všeobecnosti sa pľuzgiere zvyknú objaviť na boku trupu, no môžu sa nachádzať kdekoľvek na tele.

Žihľavka

Žihľavka je kožná reakcia sprevádzaná svrbivými vyrážkami rôznych veľkostí od malých po veľké škvrny. Táto reakcia môže byť vyvolaná stresom, liekmi, určitými jedlami alebo uštipnutím hmyzu. Zvyčajne ide o dočasný problém, ktorý sa môže liečiť liekmi proti alergiám alebo antihistaminikami. Ak máte chronické žihľavky, mali by ste si naplánovať návštevu dermatológa.

Dermatitída (ekzém)

Ekzém sa prejavuje vyrážkami, svrbením a začervenanou kožou v dôsledku zápalu. Je zvyčajne chronický a má tendenciu sa objavovať pravidelne. Atopická dermatitída môže spôsobiť sennú nádchu alebo astmu. Príčina ekzému v súčasnosti nie je neznáma. Neexistuje univerzálny liek, ale dermatológ vám môže pomôcť pri svrbení a zabránení šírenia ekzému.

Dermatomykóza

Pri tomto ochorení sa objavuje začervenané miesto, ktoré má často tvar kruhu. Jeho povrch je hrudkovitý a nerovný a vyrážka je veľmi nákazlivá. Je spôsobená hubovitou plesňou, ktorá žije na koži, vlasoch a nechtoch. Môže sa objaviť na tele, alebo dokonca aj na pokožke hlavy.

Psoriáza

Psoriáza je stav, pri ktorom sa bunky na povrchu kože tvoria príliš rýchlo. Prebytočné kožné bunky vytvárajú svrbivé červené fľaky a šupiny, ktoré môžu byť niekedy bolestivé. Psoriáza sa nedá liečiť, ale je možné potlačiť symptómy. Je to chronické ochorenie, ktoré často prichádza a odchádza.

Kontaktná dermatitída

Táto červená, svrbiaca vyrážka je spôsobená kontaktom s niečím, na čo sme alergickí. Vyrážky sú červené a jemné a spôsobujú určité nepríjemné pocity. Kontaktná dermatitída sa lieči veľmi ľahko, je dôležité sa vyhnúť alergénu. Ak vyrážka nezmizne počas niekoľkých týždňov, je lepšie navštíviť dermatológa.

Zdroj: Info.sk, TM, cdc.gov, spring.org.uk, Foto:Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.