• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Odhalenie: Panvice s nepriľnavým povrchom dokážu viditeľne poškodiť mužov

  • 19:38 05.12.2018
  • Bratislava
Odhalenie: Panvice s nepriľnavým povrchom dokážu viditeľne poškodiť mužov

Chemikália použitá pri výrobe nepriľnavých panvíc narúša hormóny, čo sa môže odraziť na mužskej pýche.

Mužom môže narásť ich prirodzenie o 1 a pol centimetra kratšie ako zvyčajne, ak ich rodičia boli vystavení vysokej úrovni chemickej látky používanej pri výrobe panvíc s nelepivým povrchom.

Vedci zistili, že chemické látky, nazývané PFC (Perfluóralkylové zlúčeniny), môžu narúšať mužské hormóny a viesť k tomu, že pohlavné orgány sú "výrazne" kratšie a tenšie. Podľa vedcov však účinok nekončí v maternici a PFC môžu mať toxické účinky aj na tínedžerov.

Chemikálie, ktoré sa nachádzajú aj v nepremokavom oblečení a rôznych baleniach jedál, sa dostanú do krvného obehu a znižujú hladinu testosterónu. Vedci zistili, že mladí muži, ktorí vyrastali v oblasti znečistenej PFC majú prirodzenie o 12,5% kratšie a o 6,3% tenšie ako zdraví muži.

Výskumníci na univerzite v Padove v Taliansku dospeli k tomuto zisteniu po meraní prirodzenia 383 mužov s priemerným vekom 18 rokov. Padova, neďaleko Benátok, je v jedna zo štyroch oblastí na svete, o ktorých je známe, že majú vysokú úroveň znečistenia PFC, ktoré sa používali v teflónovej vrstve panvíc do roku 2013, kedy použitie tejto látky bolo postupne ukončené.

Nebezpečnou látkou je kontaminovaná aj voda

Talianski vedci zistili, že PFC sa viažu na testosterónové receptory a znižujú hladinu mužského pohlavného hormónu v tele. Výsledkom je, že mužom narastie menšie prirodzenie, majú menej zdravých a pohyblivých spermií a kratšiu vzdialenosť medzi mieškom a konečníkom, čo je znak nižšej plodnosti.

"Keďže prvá správa o kontaminácii vody PFC sa datuje do roku 1977, rozmery problému sú alarmujúce," uviedli vedci pod vedením Andrea Di Nisio. "Ovplyvňuje to celú generáciu mladých jedincov od roku 1978".

PFC prichádzajú v stovkách foriem a sú široko používané v rôznych produktoch. Nachádzajú sa v obaloch rýchleho občerstvenia, papierových tanieroch, kobercoch odolných voči škvrnám, kvapaline na čistenie čelného skla, protipožiarnej pene a nepremokavom oblečení. PFC sú tiež v niektorých lepidlách, kozmetike, liekoch, elektronike, čistiacich prostriedkoch, leštidlách a voskoch, insekticídoch a farbách.

Štúdie spojili chemickú látku s predčasnou menopauzou, nízkou pôrodnou hmotnosťou, nižšou plodnosťou, problémami so štítnou žľazou, vysokým cholesterolom, rakovinou močového mechúra a horšou funkciou imunitného systému.

PFC sa v životnom prostredí udrží dlhšie ako človek

Di Nisio a jeho tím povedali, že nie je možné zakročiť, kým nebudú PFC zakázané a dokonca aj potom bude problém pravdepodobne pretrvávať. PFC sú vysoko stabilné chemikálie a tie, ktoré už boli uvoľnené do životného prostredia, by tam mali zostať dlhšie ako ľudské druhy.

Ako uviedol Di Nisio pre IFL Science: "Aspoň tu v Taliansku je veľmi ťažké zistiť, či výrobok obsahuje tieto chemikálie." Napriek tomu, že niektoré významné spoločnosti postupne ukončujú používanie škodlivých PFC, stále sa používajú vo svete v dovážaných tovaroch.

Výskum bol publikovaný v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Zdroj: Info.sk, TM, dailymail.co.uk, iflscience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.