• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Vláda odmietla Globálny pakt OSN o migrácii

  • 11:07 05.12.2018
  • Bratislava
Vláda odmietla Globálny pakt OSN o migrácii

Vláda SR nesúhlasí s Globálnym paktom OSN o migrácii. Nikomu zároveň neschválila účasť na rokovaní v Marrákeši. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po rokovaní vlády. Pripomienky má Slovensko poslať diplomatickou poštou.

Aktualizácia 11:29

Premiér verí, že toto nebolo posledné rokovanie vlády ministra zahraničia Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorý pre situáciu okolo paktu podal demisiu.

„Najbližšie rokovanie vlády sa uskutoční až po Marrákeši, to znamená, že už nemáme kedy na rokovanie vlády predložiť návrh delegácie a účasti SR v Marrákeši. To znamená, že vláda neschválila nikomu účasť, krytie nákladov ani oficiálny mandát zúčastniť sa marrákešského samitu, a preto týmto naším rozhodnutím je vec vybavená,“ vyhlásil predseda vlády.

Pellegrini požiadal ministerstvo zahraničia, aby pripravilo diplomatickú poštu, aby už tento týždeň mohol podpísať stanovisko v liste. „Aby som napísal výhrady v zmysle uznesenia národnej rady, a budeme robiť všetko pre to, aby sa dostali do rúk tým, ktorí rokovanie organizujú,“ doplnil.

V uznesení vlády sa píše aj to, že sa majú vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Členom vlády ukladá „zdržať sa konania, ktoré by mohlo vyvolať účinky smerujúce k viazanosti Slovenska globálnym paktom“.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na rokovaní nebol. Jeho budúcnosť v kresle ministra závisí aj od postoja vlády. Prezident SR Andrej Kiska v stredu po vláde povie rozhodnutie o Lajčákovej demisii.

Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) bude daň, ktorú za túto situáciu zaplatíme, priveľká. Nevie povedať, či minister Lajčák vo funkcii zotrvá. Je však presvedčený, že Slovensko malo do Marrákeša ísť povedať svoje výhrady k paktu. „Nevidíme dôvod, prečo by sme tam nemali ísť. Ísť tam neznamená súhlasiť s paktom. Ak prídeme o pána Lajčáka, bude to, čo sa týka signálu o Slovensku, skôr negatívny signál,“ zdôraznil pre TASR Sólymos. Dodal, že rozhodla väčšina.

Rozhodnutie vlády sa opiera o uznesenie Národnej rady SR, ktoré schválila ústavná väčšina v parlamente. Rozhodnutie snemovne vzal kabinet na vedomie. V uznesení sa priamo nepíše, že Slovensko nesmie nikoho poslať na rokovanie o pakte do Marrákeša.

Uznesenie parlamentu okrem iného hovorí, že Globálny pakt OSN o migrácii nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky.

Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29. 11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru-SD, podľa ktorého má vláda odmietnuť Globálny pakt OSN o migrácii a vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov v Maroku.

Šéf slovenskej diplomacie presadzoval účasť Slovenska na rokovaní v Marrákeši, tvrdil, že Slovensko tam má povedať svoj postoj k paktu. SNS je tvrdo proti, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyhlásil, že Slovensko pakt odmieta a do Marrákeša nikto nepôjde.

Pellegrini tiež uviedol, že nesúhlasí s Lajčákovou demisiou a požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby ju neprijal. Hlava štátu si myslí, že do Marrákeša by Slovensko ísť malo.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.