• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

5 druhov nebezpečných konzumentov alkoholu: Nepatríte sem aj vy?

  • 20:50 03.12.2018
  • Pennsylvánia
5 druhov nebezpečných konzumentov alkoholu: Nepatríte sem aj vy?

Konzumentov alkoholu najnovšie možno roztriediť do 5 druhov v závislosti od toho, ako sa pri popíjaní správajú. Takéto rozdelenie má podľa odborníkov pomôcť k lepším výsledkom pri liečbe závislosti.

Pri liečbe závislosti na alkohole by sa v budúcnosti mal uplatňovať individuálnejší prístup. Podľa lekárov z Pennsylvánskej štátnej univerzity môžeme pri konzumentoch alkoholu rozlišovať až 5 rôznych kategórií s rôznymi charakteristikami.

Niektorí alkoholici napríklad spadajú do kategórie, ktorú definuje neschopnosť obmedziť príjem alkoholu. Ďalších zas charakterizuje ochota podstupovať väčšie riziko v stave opitosti. Do osobitnej kategórie boli dokonca zaradení aj tí, ktorých v nasledujúci deň prenasledujú príznaky opice.

Každý z týchto profilov sa vyskytuje v každej vekovej kategórii, no dnes je už jasné, že v každom veku prevláda iný typ nebezpečných konzumentov alkoholu.

Vedci dospeli k výsledkom na základe skúmania vzorky 5402 účastníkov vo veku 18-64 rokov, ktorí v minulosti javili známky alkoholizmu. Ich úlohou bolo odpovedať na otázky ako „Pociťoval som za posledný rok abstinenčné príznaky ako zrýchlený tep, trasenie, nepokoj? Neprestával som piť alkohol aj napriek tomu, že som kvôli tomu mal problémy s rodinou alebo priateľmi?“

Na základe takéhoto prieskumu vedci vypracovali 5 kategórií konzumentov alkoholu:

  1. Konzumenti, ktorí si pri popíjaní spôsobujú zranenia: okrem toho, že nadmieru pijú, sa ľudia v tejto kategórii často dopúšťajú rizikových aktivít, ktoré neraz končia úrazom.
  2. Konzumenti, ktorí nevedia prestať: ľudia z tejto kategórie by chceli skoncovať s pitím alebo ho obmedziť, no svojpomocne to nedokážu.
  3. Problémoví konzumenti bez následkov na spoločenský život: títo konzumenti alkoholu majú síce problémy s množstvom, ktoré vypijú, no sami tvrdia, že to nijakým spôsobom negatívne neovplyvňuje ich rodinné a iné spoločenské vzťahy, záľuby alebo prácu.
  4. Konzumenti, ktorí pociťujú len negatívne následky: tí, ktorí spadajú do tejto kategórie, majú po extenzívnom pití opicu a abstinenčné príznaky.
  5. Vysoko problémoví konzumenti: konzumenti alkoholu z tejto kategórie evidujú každý príznak alkoholizmu.

Podľa vedúcej autorky výskumu doktorky Ashley Linden-Carmichaelovej by lekári pri liečení alkoholizmu mali postupovať pomocou definície konkrétnej kategórie nebezpečného konzumenta alkoholu, do ktorej pacient spadá.

„Terapeut by napríklad mohol zvážiť, že pokiaľ sa zaoberá prípadom mladého dospelého, mal by sa zamerať na pozorovanie abstinenčných príznakov. Ak je zas pacient starší, treba uňho pozorovať problémy s obmedzovaním množstva skonzumovaného alkoholu alebo zranenia spôsobené konzumáciou alkoholu.“

Linden-Carmichaelová by sa v budúcnosti pomocou rovnakej metódy chcela bližšie pozrieť aj na to, ako sa kategórie nebezpečných konzumentov alkoholu menia v priebehu starnutia. Bude ju napríklad zaujímať, ako sa v priebehu času mení postavenie niekoho, kto v súčasnosti spadá do kategórie „konzumenta, ktorý si pri popíjaní spôsobuje zranenia“.

Zdroj: Info.sk, DP, oup.com, sciencedaily.com, dailymail.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.