• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Toto sú tri najvplyvnejšie filmy všetkých čias

  • 19:39 30.11.2018
  • Turín
Toto sú tri najvplyvnejšie filmy všetkých čias

Z trojice týchto filmov sa inšpirovalo množstvo ďalších diel, a ako vzor budú slúžiť aj naďalej. Tieto tri filmy matematici považujú za najvplyvnejšie.

Online filmové databázy vám síce dokážu poskytnúť rebríčky tých najobľúbenejších, najpredávanejších alebo najrozporuplnejších filmov na svete, ale ak chcete zistiť, ktorý film inšpiroval najviac ďalších snímok, musíte podniknúť menší výskum.

Na taký výskum sa podujali aj vedci z Turínskej univerzity, ktorí pomocou internetovej filmovej databázy IMDb hodnotili vplyv 47.000 filmov. Skóre jednotlivých filmov záležalo od toho, koľkokrát sa ich titul spomenul v niektorom neskoršom diele.

Ako uvádzajú Taliani, prvých 20 miest rebríčka obsadili filmy vyrobené na území Spojených štátov pred rokom 1980. Konkrétne prvú priečku obsadil film Čarodejník z krajiny Oz (1939), na druhom mieste sa umiestnili Hviezdne vojny (1977), a tretiu priečku obsadil film Psycho (1960).

Čarodejník z krajiny Oz (1939) aj dnes zaujme malých i veľkých

Vedúci autor štúdie doktor Livio Bioglio ju komentoval takto:

„Poskytujeme alternatívu kasovému hodnoteniu – ktoré je ovplyvnené faktormi, ktoré sa nezameriavajú na kvalitu filmu ako reklama a distribúcia, ale sú pritom úplne subjektívne. Vyvinuli sme algoritmus, ktorý hodnotí filmy na základe zmienok o nich v iných filmoch, a dokáže na tomto princípe zhodnotiť aj kariéry režisérov a hercov.“

Diváci milujú Spielberga a Hitchcocka, režiséri zas Jacksona a Eastwooda

Keď sa teda pozrieme na najvplyvnejších svetových režisérov, v prvej desiatke získame mená ako Alfred Hitchcock, Steven Spielberg alebo Stanley Kubrick. Po dlhšom zvažovaní sa tvorcovia algoritmu rozhodli obmedziť skúmané filmy len na tie novšie – v prípade starších filmov by totiž mohlo dôjsť k tomu, že keďže existujú dlhšie, čerpá z nich viac autorov. Aj v takomto prípade sú jednými z tých najvplyvnejších režisérov stále Steven Spielberg a Alfred Hitchcock.

Hviezdne vojny (1977) sa dodnes tešia obľube priaznivcov žánru sci-fi

Za troch najvplyvnejších hercov považujeme Samuela L Jacksona, Clinta Eastwooda a Toma Cruisea v tomto poradí. Pri hodnotení hercov si autori štúdie všimli, že filmoví tvorcovia majú väčší záujem pravidelne obsadzovať do hereckých úloh viac tých istých mužov ako ženy.

„Skóre najlepšie hodnotených herečiek je väčšinou nižšie ako u ich mužských kolegov. Jedinou výnimkou sú muzikály, kde podľa výsledkov prevláda mierna rodová neutralita, a švédske filmy, kde sú obľúbenejšie ženy oproti mužom.“

Vedci sa prepracovali k výsledkom pomocou sieťovej analýzy, ktorá je už dlho zaužívaná v iných odvetviach – napríklad pri hodnotení vedeckých publikácií. Meria sa pri nej vzájomná spojitosť medzi jednotlivými prvkami a miera vplyvu jedného diela na nadchádzajúce diela.

„Nápad hodnotiť filmy na základe sieťovej analýzy nie je celkom nový, ale pokiaľ vieme, ide o prvú štúdiu, ktorá používa túto techniku aj pri hodnotení osobností spojených s filmovou produkciou.“

Film Psycho (1960) sa preslávil vďaka známej scéne v sprche

Vedci hovoria, že ich metóda môže nájsť využitie napríklad pri výskume umenia alebo dejín. Zdôrazňujú pritom fakt, že údaje na IMDb zachycujú predovšetkým detaily o západnej kinematografii, a preto ich treba brať s rezervou.

Zdroj: Info.sk, DP, springeropen.com, phys.org, Foto: Shutterstock, Video: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.