• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Ako dlho po smrti nám ostáva vedomie?

  • 20:35 30.11.2018
  • Southampton
Ako dlho po smrti nám ostáva vedomie?

Tabuizovaná téma o tom, čo sa deje po smrti, už dlho trápi aj vedeckých pracovníkov. Tí sa rozhodli nájsť odpoveď na otázku, ako dlho človeku trvá, kým po zástave srdca stratí vedomie?

V roku 2016 bola vykonaná štúdia, z ktorej dodnes čerpajú mnohí vedeckí pracovníci. Výskumníci z Univerzity v Southamptone v nej zdokumentovali prípady srdcových zástav u približne 2000 pacientov. Výsledky potom publikovali v žurnále Resuscitation.

V skúmanej vzorke sa našlo 330 účastníkov, ktorí prežili zástavu srdca, a 140 z nich si pamätalo časť z toho, čo sa dialo počas ich klinickej smrti. Z tohto zistenia logicky vyplýva fakt, že človek po zástave srdca automaticky neprichádza o vedomie, no nie každý si po oživení pamätá to, čo sa dialo v uplynulých minútach.

Spomienky tých, ktorí prežili

Niektorí z účastníkov, ktorí prežili vlastnú smrť, opisujú tento zážitok ako pokojný, iní zas hovoria, že sa pri ňom spomalil alebo zrýchlil čas. Niektorí pacienti spomínali na to, ako prežili mimotelový zážitok.

„Vieme, že mozog nemôže fungovať po tom, ako prestane biť srdce. V tomto prípade však vedomie neopúšťalo telo ani po 3 minútach po tom, ako ustal tlkot srdca aj napriek tomu, že mozog bežne prestane fungovať najviac do 20-30 sekúnd po tejto udalosti,“

približuje doktor Sam Parnia, ktorý v roku 2016 viedol tím zaoberajúci sa touto problematikou.

Prvá fáza smrti prebieha pri obmedzenom vedomí

V roku 2017 doktor Parnia pre Live Science uviedol, že ľudia, ktorí sa ocitnú v prvej fáze smrti, ju prežívajú pri určitom vedomí. Niektorí si dokážu pamätať útržky z týchto udalostí.

„Hovoria o tom, ako sa dívali na doktorov a sestry okolo ich tela, hovoria, že si vypočuli celé konverzácie, videli všetko, čo sa okolo nich dialo, a zažili iné veci, ktoré by inak nemali odkiaľ vedieť.“

Otázkou schopností vedomia po smrti sa zaoberala aj ďalšia štúdia z roku 2017, podľa ktorej vedomie v človeku pretrváva až 10 minút po vyhlásení úmrtia. Viacero ďalších štúdií sa zhoduje v tom, že množstvo telesných génov neprestáva pracovať ani niekoľko dní po smrti.

Aj napriek rozsiahlemu výskumu dodnes nevieme, čo nás čaká za bránami smrti. Výskumy, ktoré sme si v tomto článku predstavili, nám však našepkávajú, že náš mozog neprestáva pracovať tak skoro, ako si mnohí z nás myslia.

Zdroj: Info.sk, DP, resuscitationjournal.com, livescience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.