• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Balené verzus voľne dostupné: Ktoré potraviny sa oplatí kupovať viac?

  • 20:21 29.11.2018
  • Bratislava
Balené verzus voľne dostupné: Ktoré potraviny sa oplatí kupovať viac?

Je pravda, že individuálne balené šalátové uhorky a hrušky v sieťkach vydržia dlhšie čerstvé? Čo je pravdy na tom, že chutia lepšie ako ovocie a zelenina bez obalu?

Spoločne sme vstúpili do doby, keď sa každý snaží eliminovať odpad z nerecyklovateľných materiálov na minimum. Plasty sú jednou z najväčších hrozieb pre životné prostredie, a obchodné reťazce sa v boji proti znečisteniu planéty pasujú za pionierov. To je tiež dôvod, prečo z obchodov miznú igelitky a plastové vrecká na ovocie, zeleninu a pečivo.

Voľne dostupné potraviny v regáloch čoraz viac narádzajú individuálne alebo po niekoľkých kusoch balené produkty. Bývalá zamestnankyňa obchodného reťazca Caroline West Passerrellová, ktorá v súčasnosti pôsobí ako odborníčka na zdravé stravovanie, prezrádza pravdu o takto balených potravinách.

Nakrájané potraviny sú drahšie a menej výživné

Ananásové krúžky, jablká na kocky alebo iné formy nakrájaného ovocia a zeleniny síce šetria čas v kuchyni, no pýtajú si za to nutričnú daň.

„Krájanie ovocia a zeleniny ho vystavuje kyslíku a svetlu, a niekedy aj teplu. Všetky tieto prvky majú vplyv na zadržiavanie vitamínov v jedle,“ hovorí West Passerrellová. Ovocie a zelenina v celku si dokáže udržať vitamíny a iné živiny dlhšie.

V najväčšom ohrození sú vo vode rozpustné vitamíny najmä zo skupiny B a C, pretože voda sa z krájaného produktu odparuje najrýchlejšie.

Balená listová zelenina nemá oproti klasickej žiadne výhody

Natrhané listy zeleniny v balení sú ľahkým terčom baktérií. Teplé, vlhké a uzavreté prostredie je pre ne už len čerešnička na torte. Najčastejšie sa v takomto prostredí udomácňuje E. coli, salmonela a listéria. Nebezpečnej E. coli vás pritom nezbaví ani dôkladné umývanie – dokáže to len teplo.

Kupujte preto radšej listovú zeleninu v celku, a pred prípravou z nej odrežte toľko, koľko budete potrebovať. Zvyšok odložte do sáčka a vložte do vysúvacieho priečinku v chladničke.

U organických jedál je to inak

Ak si organické jedlá chcú udržať osvedčenie o kvalite od predajcu aj spracovávateľa, v obchode sa nesmú dotýkať bežných potravín, takže sú často balené. Ak ste sa v obchode stretli s potravinou označenou ako organická, ktorá ale nebola zabalená, možno ju len nesprávne označili.

Jediné organické ovocie a zelenina, ktoré sa nemusia baliť, nájdete na trhu.

Šalátové uhorky v tenkom obale si kupujeme radšej

Hrušky alebo iné potraviny s tenkou šupkou niekedy nájdete zabalené na polystyrénových táckach. Dovozcovia ich takto balia preto, že počas prevozu sa tieto potraviny často otlčú a mohli by na nich vzniknúť nevzhľadné modriny. Len máloktorý zákazník by mal záujem o takýto výrobok.

Podobne to je aj so šalátovými uhorkami. Aj keď si kúpite uhorku v obale, nezabudnite si ju pred spracovaním opláchnuť vodou.

Paradajky nemusia byť v obale

Chuť paradajok nijako neovplyvní to, či sú balené v plastových nádobách alebo sa predávajú voľne. Jediný dôvod, prečo ich dovozcovia balia do obalov, je ten, že sa tak vyhnú rozpučeniu niektorých kúskov počas prepravy.

Viete, ako doma správne skladovať čerstvé paradajky? Dietetička West Passerellová radí vyložiť ich na linku tak, aby smerovali stopkami nahor. Koniec so stopkou je totiž krehkejší a rýchlejšie sa kazí.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.