• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

11 znakov vysoko funkčnej úzkosti, ktoré možno ignorujete

  • 19:36 29.11.2018
  • Bratislava
11 znakov vysoko funkčnej úzkosti, ktoré možno ignorujete

Možno aj vy trpíte vysoko funkčnou úzkosťou, no ani o tom neviete. Tu je 11 typov správania, ktoré môžu naznačovať skrytú úzkosť.

Návyky nám pomáhajú udržiavať náš život usporiadaný a môžu sa nám zdať úplne normálne, no môžu byť tiež spôsobené hlbokým strachom. Príznaky vysoko funkčnej úzkosti sa na začiatku dajú len veľmi ťažko spozorovať a práve kvôli tomu je táto porucha nebezpečná.

Prinášame vám zoznam 11 zvykov, ktoré môžu byť spôsobené úzkosťou. Môžete sa pri nich pozastaviť, pozrieť sa na svoje kroky a zistiť, či sú spôsobené vašou vlastnou vôľou alebo úzkosťou a strachom.

1. Každé ráno máte tie isté raňajky

Obľúbené vločky s mliekom alebo cereálna tyčinka môže byť ideálnym spôsobom, ako začať ráno. Ak sa však snažíte každý deň jesť tie isté raňajky a myšlienka, že by ste si mali dať niečo iné, vás znervózňuje, nakoniec sa z jedla stáva spôsob mučenia a nie potešenie. Pokúste sa krok za krokom pridať niekoľko nových ingrediencií. Napríklad, pridajte nejaké ovocie alebo skúste zmeniť nátierku na vašom chlebe.

2. Obhrýzate si nechty

Úzkosť vytvára pocit napätia, ktorý sa musí časom uvoľniť. Toto napätie spôsobuje stresové správanie. Znaky, ako je hryzenie nechtov a pier alebo krútenie vlasov, odhaľujú vnútornú úzkosť, ktorej sa snažíme podvedome zbaviť.

3. Máte upokojujúci rituál

Akékoľvek rutinné správanie, vďaka ktorému ste sústredení a organizovaní, je skvelé. Ak sa však každodenné zvyky už dávno zmenili na niečo, pri čom cítite potrebu to urobiť za akýchkoľvek okolností, potom ide o úzkostlivé správanie. Ak nejaká odchýlka od vašej rutiny spôsobí, že máte záchvaty paniky, potom to môže to byť známka vysoko funkčnej úzkosti. Snažte sa zámerne zmeniť vaše rituály, aby ste sa od nich postupne oslobodili.

4. Čas vám uteká pomedzi prsty

Trávite priveľa veľa času aktivitami, pretože ste na ne fixovaní, aby boli dokonalé. Vaša posteľ musí byť dokonale ustlatá, každý vlas musí byť na svojom mieste, oblečenie musí byť usporiadané podľa farieb a tak ďalej. Ak niečo nie je v poriadku, strávite ešte viac času opravami. Ak sa príliš zameriate na detaily, nevšimnete si, ako vám uteká čas a ako to poukazuje na vašu úzkosť.

5. Robíte si zoznamy úloh

Zoznamy sú užitočné, ak nechcete na niečo zabudnúť, ale neustále vytváranie zoznamov len preto, aby ste si mohli odškrtnúť a pridávať ďalšie "úlohy" môže byť znakom úzkosti. Zoznamy nám pomáhajú ovládať naše okolie a pre mnohých ľudí sa stali nevyhnutnou súčasťou ich dňa. V každom prípade by ste sa nemali ocitnúť v situácii, kedy vo vás nedokončená úloha na jednom zo zoznamov vyvolá pocit strachu.

6. Celú noc nespíte

Je neskoro večer, ste v posteli, svetlá sú vypnuté, posteľ je teplá a útulná, ale stále nemôžete zaspať. Existuje veľa faktorov, ktoré spôsobujú nespavosť, ale úzkosť je určite jedným z hlavných dôvodov. Ľudia, ktorí sa neustále strachujú, majú vnútorné boje a nemôžu upokojiť svoju myseľ, často trpia vysoko funkčnou úzkosťou.

7. Odkladáte veci na neskôr

Každý z nás raz za čas vypustí nejaké úlohy kvôli lenivosti, ale pre ľudí s úzkosťou sa prokrastinácia stáva zvykom. Zatiaľ čo ľudia s vysoko funkčnou úzkosťou ospravedlňujú toto správanie tým, že "robia veci po svojom", skutočným dôvodom je strach z toho, že prácu vykonajú nesprávne, alebo že dokonca zlyhajú.

8. O všetkom si vyhľadávate informácie

Nie je žiadna chyba v tom, byť informovaný o symptómoch chorôb alebo hľadať rady na rôzne problémy. Ak však nervózne vyhľadávate každú malú odchýlku, ktorú na sebe nájdete a vaša história prehliadača je preplnená vyhľadávaním škvŕn na koži a končí sa množstvom psychologických rád od rôznych ľudí, môže to naznačovať, že trpíte strachom a úzkosťou.

9. Žiadate ľudí o rady

Všetci sa obraciame na našu rodinu a priateľov, ak potrebujeme radu alebo nejakú životnú múdrosť, a je to úplne normálne, pokiaľ im nevoláte kvôli každej maličkosti, ktorá sa vám stane. Neustála potreba pomoci naznačuje, že môžete mať vysoko funkčnú úzkosť. Na druhej strane to môže byť tiež znak nízkej sebaúcty a strachu z robení rozhodnutí, čo môže byť ďalším príznakom úzkosti.

10. Sedávate blízko východu

Nervózni ľudia majú tendenciu sedieť vedľa dverí, pretože im to umožňuje zostať na verejnosti a necítiť sa prikovaní k miestu. Ale mali by ste byť opatrní, pretože je to známka úzkosti, ktorá sa môže ľahko premeniť na poruchu nazývanú klaustrofóbia.

11. Opakovane sa vraciate domov, aby ste všetko skontrolovali

Tento deštruktívny zvyk je úzko spätý s obsesívno-kompulzívnou poruchou. Je to v poriadku, ak sa raz vrátite, aby ste skontrolovali, či je žehlička odpojená zo siete, či sa nesvieti v kúpeľni, alebo či je vaša chladnička zatvorená. Ale sa vám ale v mysli točia rôzne najhoršie scenáre, môže to byť príznak úzkosti.

Spomenuli sme niektoré z vašich zvykov? Ktorý z nich sa vám zdá najextrémnejší? Ako s tým bojujete? Napíšte nám v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, mindbodygreen.com, adaa.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.