• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Prečo je babka z maminej strany tak dôležitá pre dieťa

  • 18:58 29.11.2018
  • Bratislava
Prečo je babka z maminej strany tak dôležitá pre dieťa

Staré mamy dokážu vnúčatám priniesť množstvo lásky, pocitu bezpečia a pohodlia, vďaka čomu je ich detstvo plné radosti. Má však stará mama vplyv na dieťa aj podľa toho, či je z matkinej alebo otcovej strany?

Len málokto by si pomyslel, že existuje nejaký rozdiel v tom, ako staré mamy po otcovi a po mame ovplyvňujú svoje vnúčatá. Podľa vedcov však od babičiek z matkinej strany dostávame okrem ich lásky aj niečo mimoriadne. Tu je niekoľko teórií o úlohe babky z maminej strany v živote dieťaťa:

Čo zdieľame s našimi starými rodičmi?

Gény sú základné jednotky dedičnosti tvorené DNA. Podľa genetiky zdieľajú prarodičia v priemere 25% svojej DNA s ich vnúčatami, pričom presné percento závisí od výmeny DNA. Je samozrejmé, že dedíme gény od starých rodičov z oboch strán, ale podľa vedcov sú to babky z maminej strany, ktoré viac vplývajú na potomkov.

Staré mamy nám dávajú niečo mimoriadne

Babky z maminej strany majú silnejšiu väzbu so svojimi vnúčatami, pretože rodia matky, ktoré zase rodia deti. V mnohých rodinách rodičia matky majú väčšiu zodpovednosť za deti a trávia s nimi viac času. Nie je to len o psychologickom spojení, niektoré teórie naznačujú, že staré mamy skutočne investujú čas do svojich vnúčat iným spôsobom.

Existuje medzi nimi silné genetické prepojenie

Jedna z teórií tvrdí, že rozdiel v spôsobe, akým sú babičky spojené s ich vnúčatami možno vysvetliť spojením X-chromozómov. Babičky z matkinej strany majú 25% X príbuznosť k vnukom a vnučkám, zatiaľ čo staré mamy z otcovej strany predávajú jeden z ich X chromozómov vnučkám, ale nie vnukom. Vďaka tomu sú babky z otcovej strany spojené chormozómom X na 50% s vnučkami a na 0% s vnukmi.

Ďalšia štúdia naznačuje, že takzvaná "otcovská neistota" môže výrazne ovplyvniť motiváciu starých rodičov starať sa o svoje vnúčatá. Otcovská neistota znamená, že muži v rodine si nemusia vždy byť istí, že vychovávajú svoje vlastné deti, pretože sami nerodia. Z dlhodobého hľadiska to môže znížiť zapojenie otcových príbuzných vrátane babičiek do starostlivosti o potomstvo. Spojenie s matkinou stranou preto môže byť najsilnejšie v rodine po celé generácie.

Matky našich matiek majú jedinečnú úlohu

Tória, ktorú vypracoval chilský spisovateľ, esejista a dramatik Alejandro Jodorowski, naznačuje, že zo všetkých 4 starých rodičov sme najsilnejšie prepojení s našimi babičkami z matkinej strany. Podľa jeho teórie môžu naše gény "preskočiť" jednu generáciu a byť odovzdané od našich starých rodičov priamo k nám, čo dokazuje skutočnosť, že niektorí ľudia pripomínajú svojich starých rodičov viac ako ich matky a otcov. Jodorowski verí, že okrem biologického materiálu matky odovzdávajú aj emócie svojim dcéram, ktoré ich neskôr odovzdávajú svojim deťom.

Tieto teórie hovoria o osobitnej úlohe starej mamy v živote dieťaťa. Všetci sme však odlišní a máme rozdielne rodiny s rozličnými väzbami a vzťahmi. Buďme vďační a vážime si lásku, starostlivosť a múdrosť, ktoré nám naši starí otcovia a mamy dávajú, bez ohľadu na genetickú príbuznosť.

Čo si myslíte o týchto teóriách? Máte aj vy zvláštnu väzbu s vašimi starými rodičmi? Neváhajte a podeľte sa o svoje myšlienky v komentároch!

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, parenthotline.net, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.