• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Kiwano: 9 zdravotných výhod, ktorými vás ohromí

  • 19:14 27.11.2018
  • Bratislava
Kiwano: 9 zdravotných výhod, ktorými vás ohromí

Prinášame vám 9 dôvodov, prečo je Kiwano skutočne výnimočnou potravinou.

Kiwano, tiež známe ako rohatý africký melón alebo africká uhorka, je plod, ktorý pochádza z južnej Afriky. Až do minulého storočia nebolo známe mimo krajín ako Afrika, Nový Zéland a Austrália. Jeho názov môže naznačovať spojenie s kivi, no v skutočnosti má kiwano bližšie k uhorkám a melónom.

Kiwano je pokryté zlatisto žltou alebo oranžovou kožou a malými rohmi, ale vo vnútri ovocia sa objavuje ovocná buničina, ktorá sa podobá kivi. Kiwano z 80% obsahuje vodu, no je tiež plné živín. Poďme sa pozrieť na 9 zdravotných výhod tohto plodu.

1. Antioxidanty

Kiwano je bohaté na alfa-tokoferol, silný antioxidant, ktorý zlepšuje stav krvných ciev a nervov. Okrem toho sú antioxidanty potrebné na neutralizáciu a inhibíciu voľných radikálov, ktoré poškodzujú organizmus a vedú k chorobám.

2. Kognitívne funkcie

Vitamín E prítomný v kiwane posilňuje funkcie mozgu a znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby. Okrem toho obsahuje viaceré variácie tokoferolu, vďaka čomu je kiwano skvelým doplnkom pre mysle mladých i starých ľudí.

3. Zdravie srdca

Kiwano pomáha aj funkcii srdca a funguje ako prevencia srdcových ochorení. Je to vďaka bohatému obsahu kyseliny linolovej, ktorá pomáha posilniť srdcové svaly.

4. Chudnutie

Kiwano má nízky obsah tukov a kalórií, pretože 80% jeho hmotnosti tvorí voda. Preto vás dokáže hydratovať a zasýtiť, aby ste predišli prejedaniu a znížili príjem kalórií. Vďaka nemu bude mať vaše telo dostatok živín a energie, ktorú potrebuje.

5. Metabolizmus

Metabolizmus je proces, pri ktorom sa živiny v potravinách premieňajú na jednoduchšiu formu, aby ich telo ľahšie využilo. Keďže ide o je dôležitý mechanizmus tela, mali by ste mu poskytnúť potrebné prvky pre jeho fungovanie, najmä zinok. To je látka, ktorú ľudia často zanedbávajú, ale má množstvo funkcií v našom tele, ako je posilnenie metabolizmu, produkcia bielkovín a urýchlenie procesu hojenia. A práve kiwano je bohaté na túto cennú látku.

6. Proces starnutia

Ďalšou výhodou kiwana je zníženie príznakov starnutia, ako sú vrásky a starecké škvrny. Je to vďaka obsahu vitamínov a antioxidantov, ktoré môžu chrániť a zlepšiť zdravie pokožky.

7. Zdravie očí

Vitamín A pôsobí ako antioxidant na ochranu očí pred účinkom voľných radikálov. Vďaka nemu môžete výrazne znížiť riziko rozvoja makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Existuje mnoho prírodných zdrojov vitamínu A, vrátane kiwana.

8. Posilnenie kostí

Okrem vitamínov a antioxidantov kiwano obsahuje aj minerály, ako je vápnik, meď, horčík, mangán. Tieto cenné látky účinne zlepšujú zdravie kostí a znižujú riziko ochorení, ako je osteoporóza.

9. Trávenie

Potraviny bohaté na vlákninu, ako je napríklad kiwano, zlepšujú trávenie tým, že podporujú peristaltický pohyb v črevách a čistia gastrointestinálny trakt. Okrem toho môže vláknina zabrániť nadúvaniu, zápche, žalúdočným vredom a dokonca aj rakovine. Pomáha vyrovnávať hladinu cholesterolu a inzulínu, čím vás ochráni pred cukrovkou a srdcovými chorobami.


Zdroj: Info.sk, TM, authorityremedies.com, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.