• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Krvná skupina 0: 8 vecí, ktoré by ste mali vedieť

  • 19:02 26.11.2018
  • Bratislava
Krvná skupina 0: 8 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Ak máte túto krvnú skupinu, mali by ste o nej poznať niekoľko dôležitých faktov.

Ľudskú krv klasifikujeme do štyroch typov, pričom je mimoriadne dôležité poznať svoju skupinu najmä v núdzových situáciách. Ukazuje sa však, že krvné skupiny môžu ovplyvňovať naše zdravie a niektorí ľudia veria, že aj naše šťastie a osobnosť. Prinášame vám niekoľko vedeckých faktov a teórií o krvnej skupine typu 0.

1. Ako sa určujú typy krvi?

Typy krvi alebo krvné skupiny sú klasifikované podľa prítomnosti alebo neprítomnosti určitých antigénov, ktoré môžu spustiť imunitnú odpoveď, keď sú pre telo cudzie. Tieto antigény môžu spôsobiť, že imunitný systém pacienta napadne transfúznu krv. To je dôvod, prečo je dôležité poznať svoju skupinu a aká transfúzia je pre vás vhodná.

2. Charakteristika krvi typu 0

Existujú 4 hlavné krvné skupiny stanovené prítomnosťou alebo neprítomnosťou antigénov A a B na povrchu červených krviniek a protilátok A a B v plazme. Okrem antigénov A a B existuje proteín nazývaný Rh faktor, ktorý môže byť prítomný, alebo chýba. Celkovo tak existuje 8 krvných skupín: A +, A-, B +, B-, 0 +, 0-, AB + a AB-. Typ 0 nemá ani A ani B antigény v červených krvinkách, ale má v plazme protilátky A aj B. Typ 0 + je najbežnejší typ a je prítomný u 37% - 53% ľudí v rôznych etnických a rasových skupinách.

3. Ľudia s 0 sú univerzálni darcovia

Ľudia s krvnou skupinou 0 + môžu darovať svoju krv všetkým 4 skupinám, ale iba ľuďom s pozitívnym Rh faktorom (0 +, A +, B +, AB +). 0- môže poskytnúť transfúziu všetkým 8 podskupinám. Ľudia s 0- sú preto univerzálni darci, ktorí sú vždy potrební. Ich krv sa daruje v núdzových prípadoch, keď je dôležité zachrániť život pacienta pred vykonaním testu. A čo viac, typ 0 - je najbezpečnejší pre novorodencov, ktorých imunitný systém nebol nedostatočne rozvinutý.

4. Jedinci s touto skupinou môžu dostať len 0

Ľudia s O + môžu dostávať krv od ľudí s krvnou skupinou 0 + a 0-, zatiaľ čo tí, ktorí majú typ 0-, môžu dostať iba krv 0-.

5. Zdravotné riziká

Podľa vedcov biochémia krvi určuje aj naše zdravie. Napriek tomu, že vplyv krvných typov na naše zdravie je stále predmetom výskumu, existujú určité teórie o zdravotných rizikách a prínosoch pre ľudí s rôznymi krvnými skupinami. Predpokladá sa, že ľudia s krvnou skupinou 0 môžu byť náchylnejší na niektoré bakteriálne a vírusové infekcie, ako iné krvné skupiny, a to vrátane moru, cholery, príušnice a tuberkulózy. Niektoré štúdie tiež ukazujú, že jedinci s krvnou skupinou 0 majú o 35% vyšší výskyt duodenálnych vredov v porovnaní s ľuďmi s krvnými typmi A, B a AB.

6. Zdravotné výhody

Ľudia s krvou typu 0 majú najnižšie riziko vzniku koronárnej choroby srdca v porovnaní s ľuďmi s krvnými typmi A, B a AB. Štúdie ukazujú, že ľudia s ostatnými skupinami majú o 25% vyššie riziko vzniku rakoviny pankreasu ako osoby s krvným typom 0. Navyše, ľudia s krvnou skupinou 0 majú nižšie riziko vzniku ochorení krvného obehu a kognitívnych porúch.

7. Osobnosť

Vplyv krvných skupín na charakterové črty ľudí je skôr sporný, ale táto teória je veľmi populárna v niektorých krajinách, najmä v Japonsku. Japonci veria, že ľudia s krvnou skupinou 0 sú veľkorysí, vášniví, spoločenskí a finančne úspešní a že najlepší romantický vzťah vzniká medzi ľuďmi typu 0 a typu A.

8. Strava

Možno ste počuli o takzvaných "krvných diétach", ktoré tvrdia, že konzumácia určitých produktov zodpovedajúcich vášmu krvnému typu vám pomôže udržať si váhu a zdravie. Napriek ich veľkej popularite však k nim neexistujú vedecké dôkazy a nie sú všeobecne uznávané. Odborníci na výživu naznačujú, že je lepšie dodržiavať individuálnu stravu s ohľadom na váš individuálny zdravotný stav a nie stravu súvisiacu s vašou krvnou skupinou.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, smithsonianmag.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.