• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Pravda o balzame na pery: Skutočne nám pomáha v boji proti suchým perám?

  • 20:30 23.11.2018
  • USA
Pravda o balzame na pery: Skutočne nám pomáha v boji proti suchým perám?

Mnohé články na internete považujú balzam na pery za vyhodené peniaze. Čo si o takomto výrobku myslia odborníci?

Suché pery nie sú len vizuálne nepríjemné, ale nás často potrápia aj kvôli bolesti či krvácaniu. Mnohí z nás pri tomto probléme vidia riešenie v balzame na pery, ktorý nám sľubuje hydratáciu a ochranu pred nehostinným počasím.

Možno už aj vy ste zachytili fámy o tom, že balzam na pery je len pascou na zúfalého zákazníka, ktorý si ho kúpi v nádeji na záchranu, no jeho pery tým oveľa viac utrpia. Povera o tom, že balzamy na pery sú koncipované tak, aby pery ešte viac vysúšali, koluje po internete už niekoľko rokov. Portál Live Science sa preto rozhodol prelúskať touto problematikou, a na názor sa opýtal kozmetičiek a lekárov.

Len dočasné pohodlie

Ako hovorí doktorka Leah Jacobová z Tulane University, balzamy na pery poskytujú len krátkodobú ochranu, a niektoré z nich môžu dostať naše pery dokonca do oveľa horšieho stavu. Je to preto, že vyparovaním tenkej vrstvy balzamu z pier dochádza k ich dehydratácii.

Lekári a kozmetici na druhej strane odporúčajú, aby sme pri starostlivosti o pokožku – najmä počas zimných mesiacov – nezabúdali ani na pery. „Každá časť tela, ktorú počas zimy nezahalíme, utrpí pod náporom živlov,“ hovorí dermatologička Crystal Aguhová z Johns Hopkins University.

„V zime si chránime pokožku nosením tričiek s dlhým rukávom a kabátmi a bundami, no akosi zabúdame na ruky. Ľudia v tomto období často trpia nadmerným vysychaním pokožky práve na rukách.“

V zime zabúdame aj na tvár a pery, ktoré nemáme ako zahaliť. Nemôžeme sa preto čudovať, že pokožka na nich trpí.

Pery verzus koža

Ľudské pery síce vyzerajú inak ako zvyšok pokožky na tele, ale vo svojej podstate majú rovnaké zloženie. Aj ony sa skladajú z troch vrstiev: na povrchu sa nachádza zrohovatená vrstva (lat. stratum corneum) s najvyšším počtom odumretých buniek, a epiderma a derma pod ňou.

Jediným rozdielom medzi stavbou pier a ostatnej pokožky je, že vrstvy pokožky pier – obzvlášť vrchná zrohovatená vrstva, ktorá pôsobí ako ochranca ostatných dvoch – sú oveľa tenšie a náchylnejšie na poranenia.

Okrem toho sa na perách nenachádzajú vlasové folikuly a olejové žľazy. Pery sa teda pri hydratácii musia spoliehať na olejové žľazy vo svojom okolí. Obliznúť si občas pery alebo si na ne naniesť tenkú vrstvu balzamu vám možno príde ako dobrý nápad v snahe pomôcť im, no bohužiaľ, týmto krokom riskujete oveľa vyššiu mieru dehydratácie.

Takéto balzamy určite nekupujte

Niektoré balzamy na pery obsahujú zložky, ktoré môžu pri kontakte s pokožkou vyvolať podráždenie a vysychanie. Príkladom je aj mentol, kyselina salicylová, cinnamaldehyd a mäta. „Veľa ľudí nepociťuje problémy pri aplikovaní týchto ingrediencií na pery, no u ľudí s citlivou pokožkou alebo alergiami môže dôjsť k horším následkom,“ uvádza Jacobová.

Pokiaľ ide o lesklé balzamy, ich používanie by ste mali vynechať najmä v lete a počas slnečných dní. Vrstva tohto typu balzamu (alebo lesku na pery) na perách pôsobí ako lupa a zintenzívňuje množstvo ultrafialového žiarenia zo slnka, ktoré dopadá na vaše pery. Keďže pery majú menej melanínu ako ostatné časti pokožky, nedokážu sa proti slnku tak efektívne brániť.

Ako zachrániť vysušené a popraskané pery

Ako teda znejú odporúčania odborníkov? Jacobová hovorí, že ak sa neviete zaobísť bez balzamu, mali by ste zakúpiť hutný zvlhčujúci produkt s ochranným faktorom proti slnku (SPF). Dobrou voľbou je aj lacný glycerín alebo vazelína.

Domov si môžete zakúpiť zvlhčovač vzduchu, ktorý ochráni vaše pery pred nadmerným suchom. Samozrejme by ste nemali zabúdať ani na dodržiavanie pitného režimu.

Zdroj: Info.sk, DP, livescience.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.