• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

SPP prehral súd vo veci Duckého zmeniek s cyperskou schránkovou firmou

  • 18:46 22.11.2018
  • Bratislava
SPP prehral súd vo veci Duckého zmeniek s cyperskou schránkovou firmou

Najvyšší súd (NS) SR vo štvrtok vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited, ktorú zastupuje advokát Róbert Lenčéš.

SPP považuje rozhodnutie NS SR za nezákonné a nespravodlivé. Spoločnosť zároveň podnikne všetky kroky na zvrátenie nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov. NS SR svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, a navyše rozhodol v rozpore so svojimi predchádzajúcimi rozhodnutiami,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Súd podľa neho nerešpektoval ani výsledky trestného konania, ktoré sa viedlo v súvislosti s týmito zmenkami a ktoré konštatovalo ich nezákonné vystavenie. „Rozhodnutie NS SR vo veci prišlo v čase, keď právny zástupca spoločnosti SPP krátko pred verejným vyhlásením rozsudku zistil podozrenie z nezákonnej manipulácie so súdnym spisom a z tohto dôvodu aj vykonal príslušné právne kroky vrátane podania trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru SR,“ konštatuje spoločnosť.

SPP považuje tzv. Duckého zmenky za podvodne vydané a ako také za neplatné. Súdy podľa neho vo všetkých doteraz ukončených sporoch týkajúcich sa tzv. Duckého zmeniek právoplatne rozhodli v prospech spoločnosti. „SPP tak doteraz nebol zaviazaný preplatiť hodnotu ani jednej zo zmeniek,“ uzavrela spoločnosť.

V 90. rokoch riaditeľ spoločnosti Ján Ducký podpísal množstvo zmeniek, ktoré boli pôvodne vystavené v prospech českej firmy Sezooz Group. Ducký nimi údajne chcel zaplatiť za dodávky technológií pre plynárne.

Nie je známe, koľko zmeniek Ducký podpísal, na akú sumu celkovo a kde sa nachádzajú, pretože v účtovníctve vtedajšieho štátneho podniku SPP zaevidované neboli. V roku 1999 Duckého zavraždil neznámy páchateľ, prípad sa dodnes nepodarilo objasniť.

SPP a všetky neskoršie vlády považovali zmenky za neplatné alebo premlčané a odmietali ich vyplatiť.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.