• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Alergia na penicilín: Aká je častá a aké sú symptómy

  • 19:15 16.11.2018
  • Bratislava
Alergia na penicilín: Aká je častá a aké sú symptómy

Penicilín zachraňuje milióny životov po celom svete, no niektorí ľudia naň môžu byť alergickí.

Penicilín sa používa na liečbu bakteriálnych infekcií vrátane pneumónie, šarlachu a infekcií uší. Bol objavený škótskym vedcom Alexandrom Flemingom v roku 1928 a zachránil približne 200 miliónov životov po celom svete od roku 1942, kedy sa začal používať ako liek.

Napriek jeho rozšírenému použitiu sa mnohí ľudia domnievajú, že sú na penicilín alergickí. No je skutočne alergia na tento liek tak bežná a aké sú príznaky, ktoré je potrebné sledovať. Čítajte ďalej a dozviete sa odpovede aj na tieto otázky.

Aké sú príznaky alergie na penicilín?

Symptómy alergie na penicilín sa zvyčajne objavia asi hodinu po užití lieku. Ako uvádza University College Hospital, veľmi často sa vedľajšie účinky účinky antibiotík mýlia s alergickými reakciami. Ak si však nie ste istí, či máte alergickú reakciu na penicilín alebo nie, existujú určité príznaky, ktoré by ste mali sledovať:

Mierne príznaky alergie na penicilín môžu zahŕňať kožné vyrážky, žihľavku, svrbenie, výtok z nosa, dýchavičnosť a slzenie očí.

V zriedkavých prípadoch sa u osoby s alergiou na penicilín môže vyskytnúť anafylaxia - ťažká alergická reakcia s rýchlym nástupom. Symptómy ťažkej alergickej reakcie môžu zahŕňať opuch v krku alebo v ústach, zmenu srdcovej frekvencie, bolesť brucha a bezvedomie. Anafylaxia si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Aká bežná je alergia na penicilín?

Približne jeden z 10 pacientov verí, že majú alergiu na penicilín, no skutočnosť môže byť iná. V roku 2014 bola predložená vedecká štúdia na výročnej vedeckej konferencii American College of Allergy, Asthma and Immunology, v ktorej 384 pacientov podstúpilo kožný test na alergiu na penicilín.

Vedci zistili, že mnohí pacienti sa môžu mylne domnievať, že majú alergiu na penicilín, pretože sa nikdy nepodrobili kožnému testu. Ako uvádza alergiológ Thanai Pongdee v časopise The Pharmaceutical Journal:

"Tieto výsledky majú významný vplyv na predpisy antibiotík pred chirurgickým zákrokom, aby sa zabránilo infekcii. Keď pacienti informujú svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o tom, že sú alergickí na penicilín, lekár ho musí nahradiť ďalším antibiotikom. Tieto liečebné alternatívy môžu byť viac toxické, drahšie a menej účinné ako penicilín alebo antibiotiká s penicilínom."

Ako liečiť alergiu na penicilín?

Najjednoduchším riešením je úplne sa vyhnúť antibiotikám. Ak ste však užili liek a trpíte alergickou reakciou, lekár vám môže predpísať antihistaminikum, aby ste zvládli jeho účinky. Ak osoba dostane silnú reakciu, bude potrebovať okamžitú lekársku starostlivosť.

Zdroj: Info.sk, TM, mayoclinic.org, uclh.nhs.uk, pharmaceutical-journal.com, Foto: Shut
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.