• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Gerlach je najžiadanejším cieľom túr s horským vodcom

  • 12:43 04.08.2013
  • POPRAD
Gerlach je najžiadanejším cieľom túr s horským vodcom

Gerlachovský štít, najvyšší vrch Slovenska, je stále najžiadanejším cieľom vysokohorských túr s horským vodcom vo Vysokých Tatrách. Za ním sú Vysoká, Lomnický či Ľadový štít.

„Snažíme sa aj záujemcom o výstup priblížiť nielen tieto najvyššie a najznámejšie kopce, ale nemenej krásne sú aj hrebeňové túry,“ uviedol pre SITA predseda Spolku horských vodcov Vysoké Tatry Michal Gerčák. Na náročnejšie hrebeňové túry však môžu podľa neho ísť turisti, ktorí už majú nejaké skúsenosti.

„Hrebeňové túry ako hrebeň Ľadových štítov, Vidlový hrebeň, Martinka sú v Tatrách skvosty a nie všetci ich poznajú, takže sa snažíme návštevníkom priblížiť aj tieto túry,“ dodal Gerčák.

Tohtoročná vodcovská sezóna sa začala podľa Gerčáka trochu rozpačito. Jún bol daždivý, čo odrádzalo turistov od vysokohorských túr. „Od júla pociťujeme zvýšenú návštevnosť a mierne zlepšenie,“ uviedol Gerčák. Už tradične patria k najčastejším klientom tatranských horských vodcov turisti zo Slovenska, Poľska a Česka. Tohto roku zaznamenávajú horskí vodcovia zvýšený záujem turistov z Českej republiky o ich služby.
Slováci vodia aj v zahraničí

Druhá polovica letnej sezóny býva pre horských vodcov už tradične lepšia ako jej prvá časť. Prispieva k tomu aj stabilnejšie počasie v auguste a septembri. V posledných rokoch nie sú výnimkou ani vysokohorské túry v októbri či novembri za pekného a slnečného počasia.

Vo verejnosti sa sporadicky objavujú negatívne názory na pôsobenie horských vodcov vo Vysokých Tatrách, keďže väčšina tatranských štítov je pre bežných návštevníkov prístupná len v sprievode horských vodcov. „Sú hlasy aj kritické, ale počet klientov, ktorí využívajú služby vodcov, narastá. Ľudia si uvedomujú, že horský vodca nie je len nutnosť, ale aj spoločník, s ktorým sa dajú zažiť príjemné chvíle vo Vysokých Tatrách,“ povedal Gerčák. Horský vodca podľa neho môže pomôcť záujemcovi pri výbere túry a je aj istou zárukou bezpečnosti pri náročných vysokohorských túrach.

Okrem Vysokých Tatier a ostatných pohorí u nás pôsobia slovenskí horskí vodcovia aj v zahraničí. Slovenskí vodcovia sú členmi Medzinárodného združenia asociácií horských vodcov (UIAGM), čo im umožňuje poskytovať služby prakticky vo všetkých pohoriach sveta. Zo zahraničných pohorí majú slovenskí klienti najväčší záujem o Alpy a ich najvyššie vrcholy.
Turisti by mali začať klasickými výstupmi v Tatrách

„Naši vodcovia vodia aj v iných krajinách, napríklad v Južnej Amerike, v Maroku, na Kaukaze, v Číne,“ uviedol Gerčák. Záujemcom o takéto túry odporúča Gerčák istú postupnosť. Podľa neho by mali záujemcovia najskôr absolvovať klasické turistické výstupy v Tatrách, neskôr aj náročnejšie vrcholové a hrebeňové túry, vrátane zimných výstupov. Až potom by sa mal záujemca orientovať na vyššie pohoria ako Alpy, Andy alebo aj Himaláje.

Organizované horské vodcovstvo funguje vo Vysokých Tatrách už 140 rokov. Uhorský karpatský spolok, ktorý vznikol v roku 1873, stanovil prvé pravidlá pre vodcovskú činnosť vo Vysokých Tatrách. Toto výročie si horskí vodcovia pripomenú v piatok a sobotu 2. a 3. augusta počas Sviatku horských vodcov v Starom Smokovci. Prvá písomná zmienka o horskom vodcovi vo Vysokých Tatrách pochádza z roku 1683. Členmi medzinárodnej asociácie sa slovenskí horskí vodcovia stali v roku 1996.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.